Пентагон не здатен завадити росіянам використовувати Starlink

Пентагон не здатен завадити росіянам використовувати Starlink

18:40,
11 Квітня 2024
1173

Пентагон не здатен завадити росіянам використовувати Starlink

18:40,
11 Квітня 2024
1173
Пентагон не здатен завадити росіянам використовувати Starlink
Пентагон не здатен завадити росіянам використовувати Starlink
Автори:
В Міноборони США кажуть, що ця система супутникового зв’язку є комерційним продуктом, і Росія може безперешкодно закуповувати обладнання на чорному ринку.

Міністерство оборони США не здатне вплинути на компанію SpaceX, щоб вона заблокувала доступ росіян до використання систем супутникового зв’язку Starlink. Про це заявив помічник секретаря оборони з питань космічної політики США Джон Пламб під час Космічного симпозіуму 2024 року, повідомляє Defence One. 

«Не думаю, що міноборони уповноважене змушувати їх до такого, тож так і скажу. Я чув про занепокоєння України й працюю над цим як з українцями, так і зі Starlink», — сказав Джон Пламб журналістами.

За його словами, Starlink є комерційним продуктом, а Росія може без перешкод закуповувати обладнання на чорному ринку.

Намагання різних акторів придбати й використовувати Starlink є «чимось, що ми маємо враховувати й розуміти, і це через те, що вони дуже ефективні», зазначив американський посадовець.

На запитання про те, чи докладає компанію SpaceX достатньо зусиль, щоб запобігти використанню Starlink зловмисниками, Пламб відповів: «Я вважаю, що вони чудовий партнер».

Своєю чергою, секретар Повітряних сил США Френк Кендалл заявив про те, що Міністерство оборони США вживає заходів, щоб протистояти загрозі. За його словами, є зловмисні сили, які використовують Starlink не за призначенням. «Я бачив у медіа певну інформацію про фактично чорний ринок терміналів Starlink, тож люди, безпосередньо відповідальні за це питання, діють відповідно. Я в цьому впевнений, але я не можу дати більше інформації про нашу роботу», — пояснив Кендалл.

Нагадаємо, в лютому 2024 року низка медіа повідомила, що російські військові почали використовувати більше «старлінків» на своїх позиціях у війні проти України. У відповідь у SpaceX заявили, що компанія не веде жодних справ з російським урядом або його збройними силами.

Те, що росіяни використовують американські термінали на сході України, підтвердили в ГУР, зазначивши, що це «починає набирати системного характеру». 

12 лютого представник ГУР Андрій Юсов заявив, що українська розвідка працює над тим, щоб нейтралізувати загрози використання Starlink росіянами. При цьому Юсов зазначив, що ці пристрої в РФ потрапляють контрабандою.

Засновник SpaceX Ілон Маск категорично заперечив продаж Starlink Росії.

Двоє представників Демократичної партії США, члени Палати представників країни, надіслали лист керівнику SpaceX Ґвінну Шотвеллу з вимогою дати вичерпні відповіді щодо можливого незаконного придбання терміналів Starlink Росією для використання їх на фронті. 

Наприкінці березня 2024 року Bloomberg у своєму розслідуванні написав про те, що продаж Starlink на чорному ринку по всьому світу стає глобальною проблемою.

Читайте також:

Фото ілюстративне: Starlink, The Verge

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду