«Аколіт», «Дисклеймер», «Фолаут», «Дюна»: 20 найцікавіших серіалів 2024 року

«Аколіт», «Дисклеймер», «Фолаут», «Дюна»: 20 найцікавіших серіалів 2024 року

09:33,
7 Січня 2024
5044

«Аколіт», «Дисклеймер», «Фолаут», «Дюна»: 20 найцікавіших серіалів 2024 року

09:33,
7 Січня 2024
5044
«Аколіт», «Дисклеймер», «Фолаут», «Дюна»: 20 найцікавіших серіалів 2024 року
«Аколіт», «Дисклеймер», «Фолаут», «Дюна»: 20 найцікавіших серіалів 2024 року
Лише нові шоу; оскароносні режисери, актори й оператори; драми, супергероїка та трилери. Плюс один новий серіал Тайкі Вайтіті.

У 2024 році вийде багато нових сезонів популярних серіалів — четвертий сезон «Справжнього детектива» з Джоді Фостер, другий — «Андора», «Дому драконів» і «Ворожнечі»; перезавантажують «Шибайголову», завершується «Оповідь служниці», а також урешті-решт на нас чекає другий сезон «Гри в кальмара». Але з’являться і багато нових проєктів. MediaSapiens обирає двадцятку найцікавіших та очікуваних серіалів цього року.

1. Симпатик (The Sympathizer), HBO Max

За чотири роки до падіння Сайгону, у 1971 році, в Південному В’єтнамі народився хлопчик на ім’я В’єт Тхань Нгуєн. Його батьки були біженцями з Північного, соціалістичного В’єтнаму, але війна та комуністи наздогнали їх: США припинили військову операцію, Сайгон став Хошиміном, В’єтнам об’єднався. І родина Нгуєн знову була вимушена втікати — цього разу в США. В’єт Тхань Нгуєн виріс в Америці, став професором університету Південної Каліфорнії та написав роман «Симпатик», який став бестселером та отримав Пулітцерівську премію у 2016 році.

Його головний герой — в’єтнамець, який пережив падіння Сайгону та Південного В’єтнаму, колишній політв’язень, а ще — таємний агент комуністів. Тепер він намагається побудувати нове життя в США, куди, як і автор роману, емігрував. Але й досі інформує спецслужби соціалістичного В’єтнаму про життя в’єтнамської діаспори в Штатах. І намагається зрозуміти, ким він тепер є — в’єтнамцем чи американцем, шпигуном чи звичайною людиною.

У 2024 році виходить серіал за цим бестселером — усі головні ролі грають актори в’єтнамського походження, а режисером є кореєць Пак Чхан Ук, який має досвід створення фільмів про складний вибір і жорсткі етичні питання («Олдбой», наприклад). Володар Гран-прі у Каннах, Пак Чхан Ук не вперше береться за телевізійний формат: у 2018 році виходила його «Маленька барабанщиця» за романом Джона ле Каре — і серіал, хоч і не отримав нагород, вийшов дуже пристойним. Тож для успіху серіалу є все необхідні складові: режисер, роман і Роберт Дауні-молодший, який не тільки грає в серіалі одразу кілька ролей, а ще є його продюсером. Для шанувальників серіалу «Вбиваючи Єву» — бонус: одну з головних ролей в «Симпатику» виконує Сандра О.

2. Володарі повітря (Masters of the Air), Apple TV+

Нові серіали — завжди ризик і для продюсерів, і для глядачів. Але існує формула, яка стовідсотково гарантує якість нового продукту. Її складові такі: Стівен Спілберг, Том Генкс і сюжет про Другу світову. Це спрацювало й у «Врятувати рядового Раяна», і пізніше, коли Генкс і Спілберг створили неперевершений серіал «Брати по зброї» і менш відомий «Тихий океан». Тому можна не сумніватися, що новий проєкт Спілберга та Генкса «Володарі повітря» про 100-у бомбардувальну групу Повітряних сил США, яка мала назву «Кривава сотня», буде відмінним. Бонус: перші три серії зняв Кері Фукунага, автор «Справжнього детектива». Мінус — це детальний і реалістичний серіал про війну.

3. Брати Сунь (The Brothers Sun), Netflix

Netflix випускає сімейну драму і водночас комедію (яку в американських медіа вже назвали «азійським милом») під назвою «Брати Сунь» або «Брати Сонце». Назва двозначна, оскільки в серіалі йдеться про тайбейського гангстера, вбивцю, який вимушений перебратися до США після невдалих розбірок удома, внаслідок яких загинув його батько, голова кримінального клану. Цей «сонячний» брат Чарльз переїздить до не менш сонячної Каліфорнії, де намагається захистити матір, яка вже давно живе в Америці, та незнайомого йому молодшого брата. Той навіть не підозрює ані про «роботу» старшого брата, ані про його вміння все розв’язувати насильством. Попри назву, головною героїнею серіалу скоріш є мама цих двох хлопців, яку грає Мишель Єо, володарка «Оскару» за головну роль у фільмі «Все, завжди й водночас».

Шоуранер «Братів Сан» — Бредлі Фелчук, сценарист «Американської історії жахів» і слешера «Королеви крику». Має бути смішно та моторошно.

4. Дюна. Сестринство (Dune: The Sisterhood), HBO Max

Поки всі чекають другу частину «Дюни», Дені Вільнев знімає серіал за мотивами ще одного циклу романів Герберта. В ньому йдеться про історію організацій, які на момент подій у «Дюні» мають суттєвий вплив на те, що відбувається у всесвіті. Зокрема, орден Бене Гесерит, жіночий орден, який контролює політичну та соціальну ситуацію на планетах імперії, і потихеньку виводить месію — в прямому сенсі цього слова, шляхом численних шлюбів потрібних чоловіків із правильними жінками. Події в серіалі відбуваються за 10 тисяч років до того, як вони отримали месію, тобто Пола Атріда, і мають розповісти про становлення ордену. Головну роль у серіалі виконує Емілі Вотсон («Госфорд-парк», «Розсікаючи хвилі», «Чорнобиль»).

5. Фолаут (Fallout), Amazon Prime Video

Шоуранери «Західного світу» та «Периферійних пристроїв» Джонатан Нолан і Ліза Джой цього року випускають серіал за мотивами культової гри Fallout про виживання у світі ядерного постапокаліпсису. Не всім іграм однаково щастить з екранізаціями, проте успіх «Останніх із нас» надихає. У минулому Fallout уже намагалися екранізувати, але після двох років невдалих спроб проєкт був закритий. Нова спроба виглядає перспективнішою: за кермом серіалу — брат Кристофера Нолана Джонатан, який є сценаристом багатьох проєктів, зокрема «Темного лицаря» й «Інтерстелара», а разом із дружиною вони вже зробили один із найкращих фантастичних серіалів десятиріччя. Тому можна сподіватися, що Fallout отримає гідне серіальне життя.

6. Дисклеймер. Усі збіги випадкові (Disclaimer), Apple TV+

Лауреат «Оскарів», «Золотого Лева» й інших численних кінонагород Альфонсо Куарон у наступному році випускає серіал «Дисклеймер». Це не перша спроба Куарона працювати над серіалом, але попередній, «Вірте», закрили після першого сезону — він не сподобався ані критикам, ані глядачам. Минуло десять років, і Куарон знову пробує робити контент для телебачення — тепер у рамках ексклюзивної багаторічної угоди, яку він підписав з Apple TV+.

Новий серіал Куарона — екранізація бестселера Рене Найт «Дисклеймер. Усі збіги випадкові». Це психологічний трилер, у якому йдеться про жінку, яка знайшла у себе вдома книжку і з подивом з’ясувала, що головна героїня цього загадкового роману — вона сама. Невідомий автор знає всі її таємниці, точніше, одну, але дуже важливу таємницю жінки, яку вона приховує багато років. Єдиний, хто знав про цю таємницю, помер. І жінка починає шукати автора книжки, тим більше, що тепер вона знає, чим закінчиться її життя (а фінал у загадковій книжці не дуже приємний). У серіалі її гратиме фантастична Кейт Бланшетт, оператор — триразовий лауреат «Оскара» Еммануель Любецькі. Напевне, це найочікуваніший серіал наступного року.

7. Режим (The Regime), HBO

Сценарист «Нащадків» і фільму «Меню» Віл Трейсі цього року запускає новий серіал «Режим». Теж сатира, але політична: диктаторка вигаданої європейської країни поступово втрачає владу й намагається з усіх сил втримати крісло. Знімають і продюсують цю красу сер Стівен Фрірз («Королева», «Дуже англійський скандал») та володарка «Еммі» Джессіка Гобс («Корона»). В серіалі купа відомих акторів, а головну роль виконує неперевершена Кейт Вінслет, яка за попередню роль у серіалі «Мейр з Істтауна» отримала одразу «Еммі», «Золотий глобус» і премію Гільдії кіноакторів.

8. Проблема трьох тіл (The Three-Body Problem), Netflix

«Проблема трьох тіл» — серіал зі складною долею. Спочатку за право адаптувати трилогію «Пам’ять про минуле Землі» китайського фантаста Лю Цисіня довго билися в Китаї. Врешті-решт, у країні зняли й фільм, і анімацію, і серіал за першою частиною трилогії з назвою «Проблема трьох тіл». Потім ходили чутки, що Amazon має намір вкласти мільярд у серіал за першою книжкою, але врешті-решт права на його екранізацію дісталися Netflix. Серіал мав вийти у 2023 році, його дуже чекали — але виходить він лише у 2024 році.

І є чого чекати. По-перше, його знімають два шоуранери «Гри престолів» — Девід Беніофф та Ді Бі Вайс. По-друге, у книжці є всі складові величної космічної епопеї: інопланетяни, які хочуть захопити Землю; колаборанти серед землян, які наближають вторгнення; комп’ютерні ігри, які працюють на ворога; особливості людства, які для інопланетян незрозумілі та дають надію людству вижити. Підступні інопланетяни, які повільно (десь 450 років) мандрують своїм флотом до Землі, одночасно стежать за людьми й гальмують наш науково-технічний прогрес, аби ми не чинили спротиву. Але не враховують одну маленьку деталь: люди не завжди кажуть те, що думають.

9. Пінгвін (The Penguin), HBO Max

Якщо вам сподобався останній «Бетмен» із Робертом Паттінсоном — а він вийшов напрочуд похмурим, зловісним і неоптимістичним, — то, ймовірно, вам сподобається і серіал «Пінгвін». Його продюсує Метт Рівз, режисер фільму, а головну роль в ньому виконує Колін Фаррелл, власне Пінгвін із «Бетмена». Щоправда, серіали зі всесвіту «Бетмена» завжди виходили не дуже цікавими, але цього разу надія є. Якщо щось піде не так, усе одно буде що подивитися за коміксами DC: у 2024 році виходить також мюзикл-сіквел неперевершеного «Джокера» з Хоакіном Феніксом і Леді Гагою в ролі Гарлі Квін.

10. Аколіт (The Acolyte), Disney+

Чудовий «Андор» і непогана «Асока» зробили всесвіт «Зоряних війн» менш млявим, ніж можна було очікувати після нудних «Обі-Ван Кенобі» та «Книги Боби Фетта». У 2024 році з’являться ще два серіали медіафраншизи, «Аколіт» і «Зоряні війни: кістяк команди» з Джудом Лоу в головній ролі. Останній мав би вийти ще у 2023 році, але через страйк сценаристів та акторів знімальний процес затягнувся й тепер його очікують лише наприкінці зими 2024 року, а «Аколіт» — улітку. Шоуранер «Команди» — Джон Вотс, який є режисером трьох останніх фільмів про «Людину-павука», тому його телесеріал теж може вийти цікавим. А от «Аколіт» — це темна конячка, причому і в прямому, і переносному сенсі. Бо це перший серіал, який розповідатиме про часи першої Республіки, тобто події відбуватимуться приблизно за сто років до трилогії приквелів і за 120 — до подій оригінальних «Зоряних війн» Джорджа Лукаса.

Цей період — «золота ера» Республіки: всюди відносний мир, Орден Джедаїв у силі та славі, про ситхів не чули майже тисячу років. Звісно, що оригінальних (і вже трохи набридлих) персонажів саги про Скайвокерів при такому хронологічному розкладі в серіалі не має бути — теоретично в ті часи вже існував молодий Йода, але нам його в серіалі не обіцяли.

Проте пообіцяли загадкові вбивства, які розслідуватимуть колишня падаванка зі своїм учителем-джедаєм, історію Ордена Джедаїв і занурення у темний бік сили. Власне, творці серіалу описали його як «похмурий містичний трилер», який має розповісти про те, що ситхи робили в тіні, поки джедаї були впевнені, що їх не існує. Також обіцяють багато боїв на світлових мечах, яких, на жаль, немає в «Андорі». Довірили серіал Леслі Гедланд — режисерці, продюсерці та сценаристці, яка знімала ромкоми та найбільш відома комедійним серіалом «Матрьошка», номінованим на «Емі». Може, вона додасть трішки гумору в медіафраншизу, якого їй іноді так не вистачає.

11. Ріплі (Ripley),  Netflix

Містеру Ріплі, вбивці, авантюристу та шахраю, не бракувало уваги на екрані: в різні часи його грав Метт Деймон, Ален Делон і Деніс Гопер, але здебільшого екранізували першу книжку, «Талановитого містера Ріплі». Цього року одразу п’ять романів Патриції Гайсміт про містера Ріплі перетворять на серіал. Сценарист серіалу — Стівен Заіллян, володар «Оскара» за сценарій до «Списку Шиндлера», автор численних сценаріїв до драм і трилерів — від «Ганнібала» та «Дівчини з тату дракона» до «Банд Нью-Йорку» й «Ірландця». Цього разу він також режисер і продюсер серіалу. А головну роль виконує Ендрю Скотт. Це той самий священник із «Флібег» і Моріарті з того самого «Шерлока». Ну хто, як не він?

12. Містер і місис Сміт (Mr. & Mrs. Smith), Amazon Prime Video

Коли Дональд Гловер, він же Childish Gambino, вирішив знімати серіальний рімейк «Містера і місис Сміт», він усвідомлював, що замахнувся на святе. І одразу попередив шанувальника фільму Дага Лаймона з Бредом Пітом та Анджеліною Джолі, що збирається зробити щось настільки інше, щоб усім або жахливо не сподобалося, аби всі були у захваті (є ще варіант, що аудиторія буде і в захваті, і зненавидить новий серіал одночасно). За словами Гловера, який і грає головну роль у серіалі, є його продюсером і сценаристом, він зі співавторкою серіалу Франческою Слоан вирішив не намагатися розповісти запальну історію про подружжя кілерів, а справді розібратися, що таке шлюб, чому взагалі люди одружуються та як побудувати справжні стосунки, коли вони базуються на брехні та таємницях. На думку Гловера, багато в чому ці питання універсальні та стосуються не лише шпигунів і вбивць, а будь-якої пари, яка намагається щось приховати від партнера.

Минулого разу співавторство Гловера і Слоан було надзвичайно вдалим — вони створили серіал «Атланта», який отримав купу премій і схвальні відгуки кінокритиків. Можливо, спрацює і цього разу. Особливо з урахуванням зіркового касту: окрім Гловера, в серіалі грають Пол Дана, Джон Туртурро, Паркер Поузі, Сара Полсон та Александр Скарсгард. Головну жіночу роль мала виконувати Фібі Воллер-Бридж, але вона пішла з проєкту, і тепер місис Сміт буде грати Мая Ерскін.

13. Агата: Щоденники Даркголду (Agatha: Darkhold Diaries), Disney+

Серіал «Ванда Віжн» був одним із найцікавіших у минулій фазі кіновсесвіту Marvel, який, якщо чесно, наприкінці виглядав більш мертвим, ніж живим (згадаймо «Жінку-Халк»). Але в п’ятій фазі знову може бути щось цікаве — хоча б персональний серіал про відьму Агату, яка, як ми пам’ятаємо з «Ванда Віжн», втратила свої магічні сили й опинилася в скрутному становищі. І тепер має відновити свої сили та знайти друзів для чорних справ. У новому серіалі Кетрін Ган повторить свою роль Агати Гаркнесс, а керуватиме цим шабашем Жаклін Шеффер, шоуранерка «Ванда Віжн». Це обіцяє нам більше чаклунства та магії у всесвіті, новий ковен відьом і взагалі щось схоже на «Американську історію жахів». Усе краще, ніж «Капітан Марвел-2» чи «Квантоманія».

14. Мертві хлопці-детективи, (Dead Boy Detectives), Netflix

Тридцять років тому Ніл Гейман додав у свій комікс про «Пісочну людину» двох персонажів — мертвих хлопчиків, які вирішили не перебиратися у потойбіччя, а залишитися на серед людей. І розслідувати всілякі злочини за участі містичних сил. Ці детективи сподобалися читачам, тому Гейман зробив їх героями окремих графічних новел, які належать світу «Пісочної людини». І у 2024 році, коли має вийти другий сезон «Пісочної людини», на Netflix також вийде перший сезон «Мертвих хлопців-детективів». Спочатку серіал планували випустити на HBO Max, але нові очільники DC Studios Джеймс Ганн і Пітер Сафран вирішили, що серіал не вписується в їхнє бачення того, які серіали та фільми мають виходити на каналі, й продали його Netflix. Таким чином сервіс став власником обох серіалів за коміксами Геймана.

Цікаво, що одну з головних ролей у серіалі зіграє Тай Теннант — пасинок Девіда Теннанта, який зіграв головну роль в іншому серіалі за романом Геймана — «Добрі передвісники».

15. Бандити в часі (Time Bandits), Apple TV+

Террі Гілліам цього року випускає серіал-ремейк власного фільму, знятого у 1981 році. Це історія 11-річного хлопчика, який знайомиться з бандою карликів, які можуть мандрувати у часі, шукаючи скарби. Під час пригод вони зустрічаються з Наполеоном, Робіном Гудом, Агамемноном, побувають на «Титаніку» й опиняться у світах Гулівера. Невідомо, чи є суттєві зміни в сценарії серіалу у порівнянні з оригінальним фентезі, але точно відомо, що серед продюсерів серіалу, окрім Гілліама, — Тайка Вайтіті. Буде весело.

16. Гризельда (Griselda), Netflix

Творці серіалу «Наркос» Ерік Ньюман і Даг Міро не полишають тему: цього разу вони розповідають історію найвідомішої торговки кокаїном Гризельди Бланко, реальної жінки, яка в 70-80-х роках була «хрещеною матір’ю» величезного наркокартелю, що торгував кокаїном у Маямі, Каліфорнії та Нью-Йорку. Серіал буде вкрай жорстоким, з оглядом на біографію головної героїні — вона почала вбивати ще неповнолітньою, в Медельїні, звідки втекла до США разом із трьомя синами. А потім убила сама чи замовила вбивства своїх конкурентів. Черговий серіал про «сильну жінку, матір, підприємицю» — все, як ми любимо. Лише бізнес трохи кримінальний.

17. Аватар: останній захисник (Avatar: The Last Airbender), Netflix

Друга спроба екранізації однойменного мультсеріалу. Попередня спроба зробити його повнометражну версію режисером М. Найтом Ш’ямаланом не вдалася, але Netflix вирішив спробувати ще раз. Сюжет залишається незмінним: хлопчик Аанг, який може керувати чотирма стихіями, має врятувати світ. Цього разу екранізацію довірили Альберту Кіму, який раніше зняв серіали «Нікіта» та «Сонна лощина». Судячи з трейлеру, принаймні красивим серіал у Кіма вийшов.

18. Ехо (Echo), Disney+ Hulu

Черговий серіал із нової фази Marvel — продовження «Соколиного ока», де вперше з’явилася Ехо у виконанні Алакви Кокс. За сюжетом, героїня повертається додому, аби розібратися з власним минулим і купою негідників. Розвивати суперактуальну героїню — корінну американку, жінку, людину з вадами слуху — довірили режисерці Меріон Дейр, яка найбільш відома своєю участю у серіалі «Краще дзвоніть Солу».

19. Мсьє Спейд (Monsieur Spade), AMC

Старий добрий детектив за романами Дешилла Гемметта — з головним героєм, який не вміє літати, погано бігає, багато курить, обирає не тих жінок і користується лупою. Гемметт вигадав жанр нуар, екранізація його роману «Мальтійський сокіл» із неперевершеним Гамфрі Богартом — класика нуару в кіно, один із найвідоміших фільмів жанру. Тепер детектива Сема Спейда, який переїхав зі США у Францію та вийшов на спокій, грає старий добрий Клайв Овен. Чи вдасться йому зрівнятися з легендою — невідомо, але навіть із трейлеру зрозуміло, що картинка красива, стилізація вишукана, а Клайв Овен суворий. Все як треба.

20. Суперники (Rivals), Disney+

Восьмисерійне шоу — екранізація бестселера «Суперники» 1988 року британської письменниці Джиллі Купер про конфлікт між двома впливовими людьми з вигаданого графства Ратшир. Один із них володіє телекомпанією, інший — член парламенту, обидва — британські аристократи, жадібні до влади, інтриг і розваг. Настільки, що актор Ейдан Тернер, який зіграв одного з героїв серіалу, пожалівся, що йому знадобилося аж два «тренери з інтимної близькості», тобто тих, хто допомагає зніматися акторам у сценах сексу. А він, на хвилиночку, навіть не головний бабій цієї історії — його має зіграти Алекс Гассел. Його суперника грає Девід Теннант. Шоуранер серіалу, автор «Теда Лассо» Еліот Хегарті обіцяє серіал про «надмірність і зухвале захоплення владою заможною елітою Англії 1980-х років». Подивимося.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду