«Останні з нас», «Асока», «Покерфейс». Топдесятка серіалів, які варто подивитися в 2023 році

«Останні з нас», «Асока», «Покерфейс». Топдесятка серіалів, які варто подивитися в 2023 році

11:04,
23 Січня 2023
6625

«Останні з нас», «Асока», «Покерфейс». Топдесятка серіалів, які варто подивитися в 2023 році

11:04,
23 Січня 2023
6625
«Останні з нас», «Асока», «Покерфейс». Топдесятка серіалів, які варто подивитися в 2023 році
«Останні з нас», «Асока», «Покерфейс». Топдесятка серіалів, які варто подивитися в 2023 році
Найбільш очікувані американські телесеріали в різних жанрах — від готичного горору до комедій, від наукової фантастики до детективу.

Минулий рік був важким, й іноді серіали — єдине, що рятувало від депресії й відчаю. Сподіваймося, 2023 рік буде  роком нашої перемоги, але до неї буде багато складних днів, коли нам усім знадобляться ліки; принаймні, знеболювальне й заспокійливе, які можна вживати без застережень та побічних ефектів. MediaSapiens обрав топдесятку різних за жанрами американських серіалів, які є найбільш очікуваними в 2023 році. Усе це — прем’єри, себто перші сезони.

1. «Останні з нас» (The Last of Us), HBO

Один із найбільш очікуваних серіалів 2022 року вийшов урешті на початку січня 2023 року. На відміну від «Кільця влади» та «Дому Дракона», він іще не встиг розчарувати багатомільйонну армію шанувальників однойменної гри, за сюжетом якої знятий. Власне, нема чим: принаймні перша серія майже покадрово відтворює гру, а виконавці головних героїв (Педро Паскаль і Белла Рамзі) схожі на героїв гри. В серіалі все на  своїх місцях: тоскна атмосфера безвиході (не дарма ж автори гри надихалися фільмом братів Коенів «Старим тут не місце»), мало розмов, мало подій, жахливі й переконливі наслідки зараження людини грибом кордицепсом. Навряд чи серіал може чимось не задовільнити гравців чи навіть тих, хто не знав про існування гри: один із шоуранерів «Останніх із нас» — автор гри Ніл Дракманн, другий — автор серіалу «Чорнобиль». Ідеальне поєднання двох фахівців. Єдине, що можна вважати мінусом серіалу, — більшість глядачів знає, чим закінчиться перший (і поки що єдиний) сезон. 

2. «Асока» (Ahsoka), Disney+

Всесвіт «Зоряних війн» торік поповнився двома різної якості серіалами: «Обі-Ван Кенобі», який виявився нудним до нестями, й непоганим «Андором», який майже не має антуражу «Зоряних війн» — джедаїв, світлових мечів та битв у космосі. Тому на серіал «Асока», який повинен стартувати в середині літа, чекають особливо. По-перше, його знімають Джон Фавро, автор успішного «Мандалорця», і Девід Філоні, який, власне, і розвивав персонажа Асоки Тана в мультсеріалах всесвіту. По-третє і найважливіше: в Асоки, яку грає Розаріо Доусон, аж два світлові мечі, а в її суперника — цілий космічний флот. Отже і бійки, і масштабні космічні баталії нарешті повернуться до «Зоряних воєн». Ну, хотілось би в це вірити. 

3. «Володарі повітря» (Masters of the Air), Apple TV+

Ще один довготривалий проєкт, який Стівен Спілберг разом із Томом Генксом задумали ще у 2012 році для НВО та який повинен був вийти у 2022 році. Тепер прем’єра третього мінісеріалу про Другу світову, який продюсують Спілберг і Генкс, планується на 2023 рік, а права на неї ще в 2019 році викупив Apple TV+. У серіалі буде 10 серій, бюджет становить більше, ніж 250 мільйонів доларів, а перші три епізоди знімає чарівник Кері Фукунага (перший сезон «Справжнього детектива», серіалу «Маніяк» та останнього фільму про Джеймса Бонда).

Перший мінісеріал із цієї неформальної трилогії, «Брати по зброї» 2001 року, про американських десантників, які після висадки у Франції дійшли до Берліна, досі залишається недосяжною вершиною  американських телесеріалів про Другу світову війну. Інший, «Тихий океан», теж неординарний: в обох серіалів по сім «Еммі», в першого ще «Золотий глобус», премія Пібоді та Гільдії сценаристів за одну серію, яку важко дивитися, але вона того варта. Для роботою над обома серіалами Спілберг та команда провели неабиякі історичні дослідження, і це зумовило чесність і місцями неприємну відвертість серіалу. Тепер після сухопутних військ та флоту Спілберг розповідає про американську авіацію, а саме про Восьму повітряну армію, яка, серед іншого, брала участь в масованих бомбуваннях німецьких міст. Навряд чи серіал буде менш детальним і вражаючим. Окрім того, у Спілберга завжди якісний добір акторів: у попередніх серіалах перші свої ролі зіграли Том Гарді, Майкл Фассбендер, Рамі Малек та стали зірками Деміен Льюїс і Джеймс МакЕвой. Цього разу акторський склад теж багатообіцяючий. 

4. «Проблема трьох тіл» (The Three-Body Problem), Netflix

Поки всі дитвувались, як можна було створити настільки посередній серіал про Таргарієнів, два шоуранери «Гри престолів» — Девід Беніофф та Ді Бі Вайс  — працювали над екранізацією іншої саги-бестселера — «Пам'ять про минуле Землі» китайського фантаста Лю Цисіня. У трилогії, перша частина якої має назву «Проблема трьох тіл», як і серіал Netflix, є всі складові величної космічної епопеї: інопланетяни, які хочуть захопити Землю; колаборанти серед землян, які наближають вторгнення; комп’ютерні ігри, які працюють на ворога; особливості людства, які для інопланетян не зрозумілі і дають надію людству вижити й перемогти. Аби було ясніше: підступні інопланетяни, які повільно (десь 450 років) мандрують своїм флотом до Землі, одночасно стежать за людьми й гальмують наш науково-технічний прогрес, аби ми не чинили спротиву. Але не враховують одну маленьку деталь: люди не завжди кажуть те, що думають, і слова можуть мати протилежне значення, ніж вказане у словниках.

Невідомо, чи сценарій першого сезону включає елементи всіх трьох книжок, чи це будуть окремі сезони (поки що Netflix не заявляла про можливе продовження), але вже зараз можна назвати «Проблему трьох тіл» найбільш очікуваним та масштабним науково-фантастичним серіалом 2023 року. Залишається сподіватися, що Netflix не спаплюжить літературний оригінал, як це зробив AppleTV+ з «Фундацією». 

5. «Скорочення» (Shrinking), Apple TV+

Після несподіваного фантастичного успіху «Теда Лассо» автори серіалу — продюсер Білл Лоуренс та сценарист Бретт Голдштейн — взялися попрацювати разом над іще однією історією: про вигоряння психотерапевта (Джейсон Сіґел, зірка серіалу «Як я зустрів вашу маму»), який вирішив ділитися зі своїми клієнтами власними почуттями та щирими думками у відповідь на їхні одкровення. Це, звісно, є порушенням етики, але в його супервізора (Гаррісона Форда) якраз діагностували хворобу Паркінсона, і він теж зайнятий переосмисленням свого життя. За обіцянками продюсерів це має бути смішно та зворушливо, як і «Тед Лассо». Не щороку є добра комедія, і чи цього року в нас вона буде, дізнаємося вже 27 січня.

(Якщо ще не бачили, несмішного Гаррісона Форда показують у серіалі-приквелі «Йєллоустона» під назвою «1923» — це драматичний вестерн, що виходить із грудня 2022 року, де партнеркою Форда є дама Гелен Міррен.)

6. «Падіння дому Ашерів» (The Fall of the House Usher), Netflix

Якщо торік за готику відповідав класик жанру Тім Бертон із милим  комедійним серіалом «Вендзей», то у 2023 році жахи постачатиме Майкл Фленаган, який любить жартувати й найбільш відомий серіалами «Привиди будинку на пагорбі» та «Привиди маєтку Блай» за новелою Генрі Джеймса. Обидва були зняті для Netflix і отримали схвальні відгуки від поціновувачів жанру. Цього разу Фленаган замахнувся на святе — Едгара Алана По. Навряд чи серіал є екранізацією однойменного оповідання: «Падіння дома Ашерів» екранізували не раз, здебільшого у двадцяті роки минулого століття, коли когось іще можна було залякати атмосферою похмурого будинку чи похованням заживо. Та й у списку героїв зазначений детектив Оґюст Дюпен — літературний попередник Шерлока Голмса, який не діє в «Падінні будинку Ашерів», але є героєм в інших, найменш містичних оповіданнях По, зокрема «Таємниці Марі Роже» та «Вбивстві на вулиці Морґ». Скоріш за все, «Падіння» — черговий серіал про «будинок», який включатиме багато історій з оповідань По, об’єднаних постаттю детектива та загадковим маєтком. І є надія, що ця вільна екранізація По буде кращою, ніж жахливо скучний фільм Netflix «Блідо-блакитне око» з Крістіаном Бейлом 2022 року, автори якого теж надихалися оповіданням По та навіть зробили його  одним із головних героїв цієї поробки.

Бонус: у «Падінні» одну з ролей грає Марк Гемілл, тобто вічний Люк Скайвокер, який здебільшого зараз озвучує персонажів «Скубі-Ду» чи гарбузоголового Мервіна в «Сендмені». 

7. «Покерфейс» (Poker Face), Peacock

Нарешті — детектив. Причому детектив, який зняв Раян Джонсон, режисер хіта «Ножі наголо» та його не дуже вдалого, хоча й непоганого, продовження «Скляна цибуля». Тобто нічого серйозного від серіалу «Покерфейс» чекати не слід. Чи буде він таким успішним, як «Ножі», невідомо, але в ньому вже є декілька важливих для успіху складових. По-перше, звичний для Джонсона добір акторів, який виглядає, наче афіша театрального капусника: Едрієн Броуді, Хлоя Севіньї, Еллен Баркін, Нік Нолті, Джозеф Гордон-Левітт, і бозна ще хто в епізодичних ролях. По-друге, виконавиця головної ролі цього серіалу Наташа Лайонн — колишня зірка незалежного американського кіно та одна з найпомітніших героїнь серіалу «Помаранчевий — хіт сезону», в якому грала частково саму себе: колишню наркозалежну дівчину-лесбійку, шалену й безконтрольну, яка пережила серцевий напад, колапс легені та мала багато проблем із законом. Все це майже цілком взято з біографії акторки, яка багато років страждала від героїнової залежності та гепатиту С — важкий наслідок слави та грошей, що звалилися на шістнадцятирічну дівчину після успіху фільму Вуді Аллена «Всі кажуть, що я люблю тебе», де вона грала. Тепер у Джонсона вона грає колишню незграбну, безстрашну та розхристану працівницю казино, що під тиском обставин вимушена бігти, і так само мимоволі стає детективом, бо має талант відчувати, коли хтось бреше. 

8. «Сантехніки Білого дому» (White House Plumbers), НВО

У 2021 році помер Гордон Лідді — агент ФБР, один з останніх «сантехніків Білого дому», тобто команди людей, пов’язаних із адміністрацією президента Річарда Ніксона, які чимдуж намагалися забезпечити Ніксону перемогу на виборах. І через це незаконно прослуховували конкурентів, організували злам офісу демократів, а потім намагалися знайти і змусити мовчати причетних до зливу інформації про незаконні дії республіканців у медіа. Їхні зусилля врешті призвели до Вотергейтського скандалу та відставки Ніксона. Є кілька класичних фільмів про цю історію — наприклад, «Усе президентське військо» про журналістів Боба Вудворта та Карла Бернстайна, які зробили махінації команди Ніксона відомими широкому загалу. Але у 2023 році виходить мінісеріал, який розповідає історію Вотергейтського скандалу з точки зору «поганих хлопців», тобто самого Лідді та його спільника Говарда Ганта, агента ЦРУ. Його грає неперевершений Вуді Гаррельсон, який кого завгодно може переконати, що він — психопат і вбивця (можливо, через власну зацікавленість батьком — професійним кілером). Екранного спільника Ганта, Гордона Лідді, грає Джастін Теру, а за кермом цієї історії — Девід Мандел, автор сатиричного політичного серіалу «Віцепрезидентка», що протримався на НВО сім сезонів.  

9. «Таємне вторгнення» (Secret Invasion), Disney+

Всесвіт Marvel розширюється майже як реальний всесвіт, тобто до безкінечності — і в ньому, згідно із законами фізики, зростає ентропія. І всі більше фільмів та серіалів схожі на набір беззмістовних картинок, які не отримують достатньо енергії, аби стати яскравим видовищем. Торік вийшло аж три серіали цього всесвіту, і навіть найочікуваніший «Місячний лицар» із Оскаром Айзеком та Ітаном Гоуком виявився не досить цікавим, аби звернути на себе увагу. Хочеться сподіватися, що новий, дев’ятий серіал, який продюсує Marvel Studios, зламає сумну тенденцію. Для цих сподівань є підстава: шоуранером мінісеріалу обрали Кайла Бредстріта, сценариста «Містера Робота». Кому ще доручити історію про скрулів, які можуть привласнити будь-яку зовнішність і викликати в головних героїв відчуття, що навіть найближчі люди можуть виявитися не тими, ким вони себе вдають? Фільм про боротьбу зі скрулами, а також поява «хорошого скрула», який допомагає землянам, — це провальний «Капітан Марвел», у якому, серед іншого,  Нік Ф’юрі (головний герой «Таємного вторгнення» Семюел Л. Джексон) втратив око. Настав час реваншу. 

10. «Ідол», Idol, HBO

Шоуранер скандальної «Ейфорії» Сем Левінсон цього року випускає ще один серіал «для дорослих» — «Ідол», де головна героїня, молода  попвиконавиця Джоселін, яка прагне виконати справжній хіт та досягнути вершини слави, підпадає під вплив чоловіка, що вдає із себе тренера особистого зростання, а насправді є творцем культу імені самого себе.

Спочатку режисеркою серіалу мала бути Емі Зейміц, акторка, режисерка та сценаристка, яка планувала розповісти історію залежності головної героїні від чоловіка з точки зору жінки, але торік стало відомо, що через «конфлікт загального бачення» між режисеркою й одним із продюсерів, виконавцем головної ролі та натхненником серіалу Ейбелем Тесфає, більш відомим як співак The Weeknd, Зейміц іде з проєкту. Чотири вже готові епізоди повністю перезняв Левінсон. І, судячи з трейлерів, бачення The Weeknd і Левінсона означає, що сексу, наркотиків, музики та чоловічої влади в серіалі буде вдосталь. Це дебют на екрані The Weeknd; головну жіночу роль грає донька Джонні Деппа та Ванесси Параді Лілі-Роуз.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду