Нова надія. Чим особливий серіал «Мандалорець»

Нова надія. Чим особливий серіал «Мандалорець»

11:26,
24 Грудня 2020
5810

Нова надія. Чим особливий серіал «Мандалорець»

11:26,
24 Грудня 2020
5810
Нова надія. Чим особливий серіал «Мандалорець»
Нова надія. Чим особливий серіал «Мандалорець»
Як фансервіс і нескінченний бюджет будують нову серіальну імперію Disney.

MediaSapiens періодично публікує огляди іноземних серіалів, фільмів та відеоігор. Для зручності наших читачів ми вирішили обєднати ці тексти у новий спецпроєкт «Попкульт».

Після того як Disney купила права на «Зоряні війни» (разом із компанією Lucasfilm) у 2012 році, в Далекій-далекій галактиці почалася небачена криза. Нові власники за чотири роки зняли практично таку ж кількість картин, як Джордж Лукас — за двадцять вісім. Що вилилось у перший в історії збитковий фільм франчайзу («Ган Соло»), найнижче оцінений фільм франчайзу (Епізод ІХ) та врешті змусило Disney не випускати нових «Зоряних війн» у кінотеатрах щонайменше чотири роки. Ексклюзивні права на відеоігри за мотивами саги Disney передала Electronic Arts — двічі найгіршій компанії США за версією читачів Consumerist. У результаті ігор майже не стало, а одна з тих, що залишилися, влипла в найгучніший в історії скандал з відеоігровими казино. Так званий розширений всесвіт, усі книги та комікси, які тридцять років розвивали Галактику та полюбилися фанатам, Disney оголосила неканонічним. І це вже не кажучи про творчі рішення в Епізоді VIII, що увінчалися петицією на 100 тис. підписів та критикою від самого Люка Скайвокера.

Саме на такому фоні восени минулого року стартував «Мандалорець» — перший серіал у всесвіті «Зоряних війн» із живими акторами. Остання серія його другого сезону вийшла 18 грудня 2020-го й отримала рейтинг 9.9/10 за результатами оцінок користувачів IMDB. Пригоди мисливця за головами та Малюка Йоди (якого тепер офіційно звати Ґроґу) не лише рятують імідж саги. Вони практично самотужки несуть на собі весь стримінговий сервіс Disney.

У чому сила, Мандо?

Ядро успіху «Мандалорця» тримається на синергії трьох елементів: інтелектуальної власності, авторської команди та бюджету. Коротко це можна описати одним мемом.

Що б не відбувалося з франчайзом, «Зоряні війни» лишаються одним із найупізнаваніших творів популярної культури: вступні титри, шолом Дарта Вейдера, світлові мечі, Зірка смерті, образи магістра Йоди, R2D2, Чубаки. Навіть звуки Далекої галактики якимось чином знайомі тим, хто ніколи не дивився ці фільми. За подібною вершиною ховається ще цілий айсберг планет, часових періодів і просто історій, які чекають бути розказаними. І, на відміну від останньої трилогії, «Мандалорець» не боїться їх розказувати. Події практично кожного нового епізоду відбуваються на новій планеті, а в гості регулярно зазирають милі серцю фанатів персонажі: від акторів гексалогії до героїв з мультсеріалів. Простіше кажучи, у серіалу Disney є одночасно і простір для творчості, і запас, можливо, найгучніших персонажів у популярній культурі.

Розпоряджаються цим багатством Джон Фавро, один із засновників кіновсесвіту Marvel (ще однієї власності Disney) та режисер «Залізної людини». І Дейв Філоні, один з авторів, імовірно, найкращого позакінотеатрального проєкту за «Зоряними війнами» — мультсеріалу «Війни клонів». Разом ці двоє стали першими людьми за вісім років, яких фанати не лише не зненавиділи, а й одностайно полюбили. Усе тому, що Фавро з Філоні знайшли креативний баланс між ностальгією та новизною: «Мандалорець» складається з речей, які входили до розширеного всесвіту «Зоряних війн», але здебільшого ніколи не згадувались у фільмах. А отже, зберігає вірність сазі, проте уникає відвертого паразитування, як остання трилогія. Більше того, таким чином серіал Disney задовольняє одразу дві категорії глядачів. Пересічні користувачі дивляться автономну історію з якимось чорним мечем на фоні. А фанати — продовження історія легендарної Darksaber із мультсеріалу Філоні.

Перенести це бачення на екрани дозволяє бюджет стримінгового сервісу Disney+. Компанія планує витрачати на нього до 16 млрд доларів на рік: у 280 разів більше, ніж Держкіно України виділило на українські фільми за попередні п’ять років разом. І співмірно з витратами Netflix. При цьому «Мандалорець» уже сьогодні виглядає так, як не виглядає жоден інший актуальний серіал. Найбільше грошей у подібних творах завжди йде на батальні спецефекти. Тому, щоби здешевити виробництво, їх знімають короткими та/або вночі, у тісних приміщеннях і камерою, яка трясеться. Це дозволяє показати мінімум і перекласти більшість роботи на уяву глядача. У першому ж епізоді другого сезону «Мандалорець» знущається з такого підходу. Третину серії займає битва з величезним монстром, поставлена у розпал дня посеред пустелі. І, щоб ви не сумнівалися, що Disney спеціально хоче вразити цим глядачів та конкурентів, на початку сцени тут ще й показушно змінюють роздільну здатність екрану: зі стандартної телевізійної вона переходить у практично IMAX-досвід. Таким чином Disney наче декларує, що випускає серіал із якістю графіки, гідною великого кіно. І справді, окремі місцеві прийоми вже переймають голлівудські фільми.

Поки «Дюну» відклали на наступний рік...

Синергія цих факторів породжує найкращі моменти «Мандалорця», зокрема, фінал другого сезону.

Увага, спойлери!

Глядачі давно знали, що на допомогу персонажам має прийти джедай, і гадали, хто це може бути: від персонажів книг до мультфільмів. Але ніхто навіть не припускав, що в кадр увійде сам Люк Скайвокер. У рамках серіалів подібне було просто неможливо. По-перше, цифрова копія актора 37-річної давнини — це дорожче та складніше, ніж будь-який дракон із «Гри престолів». І тут це втретє (при цьому два перших рази не дуже вдало) реалізували на малому екрані. По-друге, ніхто раніше не інтегрував у телешоу кіношного персонажа такої попкультурної величини.

Це прозвучить пафосно, але, в певному сенсі, серіали справді розділилися на до та після «Мандалорця». Адже він у черговий раз посунув межі можливого на домашньому екрані, які раніше визначала «Гра престолів». І принаймні до виходу «Володаря перснів» від Amazon жоден стримінговий сервіс фізично не має чим відповісти такому видовищу.

При цьому не варто думати, що «Мандалорець» — це якийсь адреналіновий екшн, що тягнуть на собі постійні вибухи. Насправді, місцева історія доволі повільна та найближча до вестерну серед усіх «Зоряних війн». І так: номінацію на «Еммі» за найкращий сценарій «Мандалорець» усе-одно не отримає. Але й бали IQ ви після перегляду не втратите.

Війни сервісів

У 2007 році відносно маловідома компанія Netflix запустила власний стримінговий сервіс. У 2020 вона мала 195 млн підписників та більше 20 млрд доларів доходу. Навіть до пандемії повторити подібну бізнес-модель намагалися практично всі медійні гіганти, а тепер, коли глядачі кінотеатрів сидять удома, це перетворилося на найбільш логічний спосіб заробітку. Сервіс Disney+ наразі проіснував лише рік і досі не запустився в більшості країн світу (зокрема, Україні), але вже має 87 млн підписників та плани на 230-260 млн користувачів до 2024 року. Ключовим елементом цього успіху став «Мандалорець».

Як і більшість молодих стримінгових сервісів, Disney+ складається переважно зі старого контенту. За сім доларів на місяць ви отримуєте доступ до практично всього, що компанія випустила за останні сто років. Але виникає питання: навіщо щомісяця платити за те, що ви вже бачили? Насправді, успіх будь-якого подібного сервісу тримається на нових оригінальних шоу. І Disney досі має лише одну варту уваги пропозицію — «Мандалорця». Перший місцевий проєкт, який потрапив у щотижневий топ-10 від Nielsen за тривалістю перегляду. І лишається там єдиним проєктом не за авторством Netflix.

Саме тому компанія вкладає в проєкт за «Зоряними війнами» так багато грошей. Це своєрідна демонстраційна версія того, якими будуть наступні вже анонсовані 80 оригінальних проєктів Disney+. І, якщо перше шоу від Marvel — серіал «ВандаВіжн», що виходить у січні 2021-го, — виправдає ці сподівання, Міккі Маус може встановити панування ще й стримінговому сегменті. У кінопрокаті Disney уже заробляє удвічі більше, ніж найближчий конкурент.

До речі, про Marvel. Не дарма продюсером «Мандалорця» виступає Джон Фавро, режисер «Залізної людини». Як і перший фільм кіновсесвіту супергероїв, перший серіал Далекої галактики прокладає шлях для колег. Перед тим, як з’явитися у власних серіалах, тут проїздом опинилися джедай Асока Тано та мисливець за головами Боба Фетт. У цей же часовий період відбуватимуться події «Рейнджерів Нової республіки». А десь у майбутньому між серіалами станеться кросовер, прямо як у «Месниках». Ті твори, з якими «Мандалорець» прямо не пов’язаний, він продає своєю якістю. Урешті, вам значно легше повірити в успішність серіалу «Обі-Ван» із поверненням Дарта Вейдера, коли ви бачите всю любов та гроші, які автори вклали у пригоди Малюка Йоди.

Чим далі, тим більше презентації Disney нагадують злодійський план із захоплення світу

***

Наразі все виглядає так, немов «Мандалорець» став для Disney новою надією. Проєктом, який відкрив двері для «Зоряних війн» у новому форматі та повернув віру в те, що компанія може зробити з франчайзом щось хороше. Що ж до тих глядачів, кого не цікавлять пригоди в Далекій далекій галактиці, «Мандалорець» лишиться для них технічним досягненням. Свідченням того, що сучасні серіали можуть без особливих компромісів екранізувати навіть «Зоряні війни».

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду