Survival-відеогра про Голодомор:«Коли Оленка чує російську мову, у неї виникають панічні атаки»

Survival-відеогра про Голодомор:«Коли Оленка чує російську мову, у неї виникають панічні атаки»

10:41,
29 Листопада 2023
4043

Survival-відеогра про Голодомор:«Коли Оленка чує російську мову, у неї виникають панічні атаки»

10:41,
29 Листопада 2023
4043
Survival-відеогра про Голодомор:«Коли Оленка чує російську мову, у неї виникають панічні атаки»
Survival-відеогра про Голодомор:«Коли Оленка чує російську мову, у неї виникають панічні атаки»
Українська студія Stellarium gaming створює пригодницьку двовимірну гру про виживання дитини на Харківщині у часи Голодомору.

Команда українських розробників зі студії Stellarium gaming працює над створенням двовимірної гри Famine Way («Голодний шлях») про виживання у часи Голодомору, щоб якомога більше людей у світі дізналися про геноцид українців у 1932–33 роках. Перед 90-ю річницею Голодомору розробники запустили сторінку гри на платформі Steam і оприлюднили перший трейлер.

Про концепцію й особливості гри та майбутню дату релізу MediaSapiens розповіли її автори.

«Ми вважаємо, що Голодомор в Україні 1932–33 років важлива тема, про яку треба говорити, й інформація, яку треба поширювати за межами України. Нашою головною ціллю є розповсюдження знань про геноцид через гру.

Є багато ігор, які передають драматичну складову певної трагедії через цікаву механіку проходження, на широку, масову аудиторію. Коли ти граєш у гру, отримуєш “користувацький досвід”: самостійно переживаєш історію головного персонажа завдяки проходженню», — повідомила гейм-дизайнерка Соломія (тут і далі ми називаємо лише імена авторів гри через їхнє прохання про анонімність після початку інформаційної капманії в Росії проти них).

Події у Famine Way розгортаються у Переяснівці на Харківщині, одному з сіл, що вимерло через штучно організований радянською владою Голодомор.

Головна героїня гри — десятирічна Оленка. Історія починається з того, що батько і старший брат дівчинки забрали з дому цінні речі та пішли з села у пошуках їжі, але так і не повернулися. Матір, маючи при собі двох голодних доньок, зважується на крадіжку зерна, проте її затримують комуністи та ставлять перед вибором: віддатися за їжу або бути розстріляною. Жінка не переступила через власну гідність, її убили. Далі ж на руках в Оленки помирає її п’ятирічна сестра. У цих обставинах дитина, яка постійно відчуває голод і страх, через трагедії втрачає здатність говорити.

На початку гри до знеможеної Оленки прибивається лелеченя. Перша її думка — з’їсти птаху. Проте в якийсь момент дитина усвідомлює, що лютий голод усе одно не змусить її зробити цього. У дівчинки прокидається відповідальність за життя тварини, вона вирішує втікати з села, щоб урятуватися.

Для створення сюжету гри автори вивчали літературу, фільми та задокументовані свідчення жертв Голодомору, розповіла Соломія. Це дало змогу сформувати реалістичний збірний образ української селянської сім’ї та ціле коло персонажів, зокрема антагоністів — комуністів.

Гейм-дизайнерка розповіла, що, зображаючи довколишню дійсність, розробники намагалися передати гнітючу атмосферу. Для цього вони вивчали фотографії та документальні хроніки про Голодомор. Натхненням послужила стилістика фільму «Голод-33» Олеся Янчука й описові сцени з книги «Жовтий князь» Василя Барки. При цьому в ігровому процесі використана олійна техніка, а у кат-сценах, під час яких пояснюється розвиток сюжету, переважатиме графіка.

Оскільки головна персонажка гри, за задумом, не говорить, зрозуміти її почуття, переживання, а також усю складність і трагічність її шляху гравцям допомагатиме музика та мелодії, які Оленка награє на сопілці.

«Музика у грі має колосальне смислове значення, вона повністю компенсує відсутність тексту. У нас є тема лейтмотивів, які Оленка грає на сопілці, намагаючись заспокоїтися або в моменти просвітлення, коли вірить, що все-таки зможе зустріти батька й брата, адже саме брат подарував їй колись сопілку. Ці мотиви я добирала, знайомлячись із записами етнічної музики від носіїв із Харківщини, зібрані проєктом “Поліфонія”», — розповіла композиторка Дарія.

Соломія уточнила, що відповідно до задуму, в Оленки час від часу стаються панічні атаки, і щоб подолати їх, вона грає на сопілці.

«Під час проходження гри, коли Оленка чує російську мову, вона переживає сильний стрес, у неї виникають панічні атаки. Історично так склалося: у тих реаліях українські селяни чули російську мову від комуністів, які всім керували, і відчували сильний страх. Щоб заспокоїтися, Оленка грає на сопілці, тож на гравців чекає така цікава механіка», — сказала вона.

За словами композиторки, музика дає зрозуміти й характер інших персонажів.

«У нас представлені антагоністи — “совєти”, і коли вони з’являються, звучить радянський марш. І хоча у перший момент комусь він може видатися радісним, далі він разюче контрастує з зображеною дійсністю, і стає зрозуміло, наскільки цей марш є штучним, гіперболізованим, невідповідним», розповіла вона.

За словами авторів гри, максимально зануритися в реалії українських селян у заблокованих радянською владою селах під час Голодомору гравцям допомагатимуть завдання та квести.

«У грі створено низку механік, пов’язаних із Голодомором, щоб гравець сам міг пережити такий досвід. Є механіки, скеровані на пошук їжі та її приготування. Є квест, де гравцю потрібно буде зуміти приготувати ремінь, — розповіла Соломія. — Є реалістичний момент із церквою, коли потрібно сховати іконостас й обрядові речі, та багато іншого».

Чи врятується Оленка? Чи знайде батька й брата? Який може бути фінал у «Голодного шляху»? Дотримуючись засад реалізму та прагнучи передати правду про Голодомор 1932–33 років, розробники залишають фінал гри відкритим: кожному гравцеві доведеться зрозуміти це для себе.

Як розповів керівник проєкту Матвій, до кінця листопада розробники планують представляти її у соцмережах, щоб привернути увагу аудиторії. Для цього використовуватимуть YouTube, TikTok, Instagram, а для зв’язку з англомовною спільнотою — X та Reddit.

«Ми плануємо запустити заклик ділитися історіями рідних, близьких, які жили під час Голодомору. Частина з них з’явиться на перебивках у грі та титрах, частина ж стане доробком проєкту з популяризації знань про Голодомор, — розповів Матвій. — Від кожної людини, яка додаватиме гру у список бажаного в Steam, рахуватиметься одна свічка пам’яті за одну жертву Голодомору. За офіційними оцінками, жертв було близько 4 мільйонів. Ми хочемо, щоб свічка пам’яті була поставлена за кожну жертву, тож це буде доволі глобальний процес, до якого ми хочемо залучити спільноту: як україномовну, так і англомовну».

Матвій повідомив, що наприкінці зими розробники планують викласти на платформі Steam безплатну демоверсію гри, щоб якомога більше людей могли познайомитися з нею.

«Ми спеціально не робили гру складною, вона лінійна, і триває до трьох годин, щоб можна було пройти за один вечір. Це для того, щоб привернути увагу людей, які не звикли грати в комп’ютерні ігри, але чутливі й зацікавлені в тематиці, закладеній у ній», — пояснив він.

Вихід гри попередньо планують до Дня Незалежності 2024 року. Якщо ж виникнуть затримки — на 91-шу річницю Голодомору в листопаді-24.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду