Від «Пригод піонерки Ксені» до «Серця Чорнобиля»: як українські розробники відеоігор вразили світ

Від «Пригод піонерки Ксені» до «Серця Чорнобиля»: як українські розробники відеоігор вразили світ

09:00,
14 Квітня 2024
5044

Від «Пригод піонерки Ксені» до «Серця Чорнобиля»: як українські розробники відеоігор вразили світ

09:00,
14 Квітня 2024
5044
Від «Пригод піонерки Ксені» до «Серця Чорнобиля»: як українські розробники відеоігор вразили світ
Від «Пригод піонерки Ксені» до «Серця Чорнобиля»: як українські розробники відеоігор вразили світ
Українські компанії вже не перше десятиріччя створюють круті ігри. Деякі з них стають «першими у Східній Європі», інші «кидають виклик» світовим хітам, якісь стали культовими.

У кінці березня українська команда NAVI з однойменної кіберспортивної організації виграла турнір PGL Major Copenhagen з Counter-Strike 2 та стала першим чемпіоном світу з цієї гри. Але в цьому році на українську ігрову індустрію очікує ще одна подія — 5 вересня 2024 року заплановано реліз постапокаліптичного шутера S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl від GSC Game World.

У нещодавній статті ми вже розповідали про історію українських локалізацій відеоігор, а також про проблеми, з якими зіштовхуються перекладачі та геймери. Настав час поговорити про українські відеоігри та їхніх розробників: як усе починалося, коли були засновані найвідоміші компанії та що ми маємо зараз.

Перші відеоігри в Україні

Якщо покладатися на інформацію з англомовної Вікіпедії, можна подумати, що в Україні відеоігри з’явилися лише у 1990-х роках, проте у статті, ймовірно, йдеться саме про комерційні проєкти часів Незалежності. Проте починалося все ще за існування Радянського Союзу.

Більшість українських проєктів 1980-х років були піратськими клонами закордонних ігор і розроблялися ентузіастами-любителями. Майже всі ці проєкти не були відомі широкому загалу, а багато з них навіть не мали власних назв.

Скриншот із «Пригод піонерки Ксені». Джерело

Першою українською грою для ПК стала російськомовна Space Games (1987), яку розробили львівські програмісти для радянського домашнього комп’ютера «Радіо 86РК». А перша українськомовна гра від наших розробників на чолі з Юрієм Лесюком із Чернігова називалася «Пригоди Піонерки Ксені». Вона була створена на основі ігрового рушія американського платформера The Adventures of Captain Comic і з’явилася у 1990 році.

Український розробник Сергій Гальонкін, який багато років пропрацював у Європі та США, в інтерв’ю блогеру Артему Лисайчуку розповідав, що в перші роки Незалежності «української індустрії як такої не було», але при цьому вже багато людей розробляли ігри на некомерційних засадах. Наприклад, харківський програміст Сергій Прокоф’єв у 1992–1993 роках розробив неофіційний фанатський сиквел King’s Bounty, покрокової стратегії від американської New World Computing. У грі була лише російська мова, англомовної версії не існувало, а сюжет містив посилання на слов’янський фольклор.

Екран завантаження King’s Bounty 2. Джерело.

Meridian’93, 1993

Meridian’93 заведено вважати першою українською студією розробки відеоігор, яка створила першу комерційну гру незалежної України — покрокову стратегію Admiral Sea Battles (1996). Після неї «Меридіан’93» розробив ще багато здебільшого орієнтованих на російськомовну аудиторію малобюджетних казуальних ігор. Деякі з проєктів студії також видавала на Заході німецька Koch Media, яка зараз має назву Plaion (до її складу входить австрійський видавець відеоігор Deep Silver).

Ця компанія була розташована у Луганську та після початку війни перестала подавати ознаки життя. На їхньому сайті, де немає української мови та є лише англійська з російською, вже більш ніж десять років відсутні будь-які нові дані. Але дещо про подальшу долю студії можна дізнатися з відкритих джерел. Керівником та інвестором компанії був Анатолій Новомирович Смирнов, про якого майже немає інформації. Зараз він володіє луганським товариством з обмеженою відповід­альністю «МЕРИДИАН-93», яке займається «посередництвом у торгівлі продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами» та має ту саму адресу, що зазначена на сайті Meridian’93.

Головне меню англомовної версії Admiral Sea Battles. Джерело

Action Forms, 1995

Ще однією українською компанією, заснованою у 1990-х роках і неактивною з початку 2010-х, була київська Action Forms, яка здебільшого розробляла шутери від першої особи. Її засновниками були Ігор Карєв, Ярослав Кравченко, Олег Слюсар і Денис Верещагін. 

Українські розробники надихалися грою Doom (1993) від id Software і мріяли створити щось подібне. Саме тому першим проєктом компанії стала Chasm: The Rift (1997) — друга українська гра, яку видали на Заході, та перший класичний шутер, розроблений у Східній Європі. Понад те, Chasm: The Rift мала потенціал стати прямим конкуретом ще одного проєкту id Software — Quake (1996), проте через більш пізній реліз і величезну популярність проекту id Software (а також його сіквелу) для більшості геймерів український шутер став «Quake для бідних».

Chasm: The Rift. Джерело

До речі, перевиданням нещодавнього ремастеру Chasm: The Rift (2022) займалася де-юре сінгапурсько-малайська студія General Arcade, яка де-факто є російською. І ця компанія намагалася оминути те, що оригінальна гра розроблена саме в Україні: вказувалося лише те, що вона була східноєвропейською. Після хвилі хейту General Arcade додали інформацію стосовно країни походження оригіналу.

Крім Chasm: The Rift, українська студія Action Forms розробляла серію Carnivores у жанрі симуляторів полювання на доісторичних тварин (динозаври, мегафауна), Vivisector: Beast Within (2005) і психологічний хорор Cryostasis: Sleep of Reason (2008), що свого часу став відомим своєю моторошною атмосферою та цікавим сюжетом.

GSC Game World, 1995

У 1995 році Сергій Григорович заснував GSC Game World, яка нині, мабуть, є найбільш знаменитим українським розробником відеоігор. У 2004 році компанія також стала видавцем ігор, створивши GSC World Publishing.

Стратегія у реальному часу Cossacks: European War (2001), що була натхненна Age of Empires (1997), стала першим проєктом компанії. Ця гра, разом із двома доповненнями, відразу принесла GSC Game World неабиякий для української студії фінансовий успіх та світове визнання: було продано більш ніж 5 мільйонів копій, на сайті IGN написали, що «ця гра має всі можливості стати класичною історичною RTS», а на Eurogamer з’явилася рецензія з підзаголовком «Українські розробники кидають виклик Microsoft і їхній серії Age of Empires».

Згодом ця гра не лише отримала два продовження — Cossacks II: Napoleonic Wars (2005) та Cossacks 3 (2016), але й призвела до появи цілої низки подібних до «Козаків» проєктів від GSC Game World: American Conquest (2002), що мала тематику, орієнтовану на геймерів США; Alexander (2004), яка видавалася французьким Ubisoft та базувалася на однойменному фільмі Олівера Стоуна; Heroes of Annihilated Empires (2006), що поєднувала елементи RTS із рольовою грою та була заснована на спеціально створеному письменником Іллею Новаком фентезійному всесвіті.

Серія Cossacks зробила GSC Game World по-справжньому відомою студією-розробником, проте найбільш амбітним проектом був шутер з елементами survival horror S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chornobyl (2007), реліз продовження якого чекають шанувальники.

S.T.A.L.K.E.R. — це, напевно, найбільш відома ігрова серія, створена українською студією: разом із приквелом Clear Sky і сиквелом Call of Pripyat, ці проєкти набули культового статусу, а продажі ігор серії досягли відмітки у 15 мільйонів копій.

Збірка S.T.A.L.K.E.R.: Legends of the Zone Trilogy (2024). Джерело

Узявши ідею з роману «Пікнік на узбіччі» (1972) радянських письменників братів Стругацьких і екранізації « фільму «Сталкер» (1979) режисера Андрія Тарковського, — GSC Game World розробила власний постапокаліптичний всесвіт із теоріями змов, таємними експериментами, аномаліями та мутантами.  

Крім всього іншого, до заслуг GSC Game World певною мірою також можемо віднести спадщину студії: багато її колишніх членів згодом заснували інші компанії (зокрема 4A Games, про яку нижче).

Наразі GSC Game World через російське вторгнення в Україну тимчасово перенесла свій головний офіс у чеську Прагу, де готує до релізу восени цього року S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl. 

Best Way, 1999

У Сіверськодонецьку, який зібралися офіційно перейменовувати, наприкінці 1990-х років створили ігровий підрозділ Best Way. Сама ця компанія, яка спочатку спеціалізувалася на комп’ютерному обладнанні та програмному забезпеченні, була заснована ще в 1991 році.

Провідною серією Best Way стали стратегії в реальному часу Men of War (в Україні більш відома за назвою «У тилу ворога»), першою грою якої була Soldiers: Heroes of World War II (2004). Як дебютна гра студії, так і серія загалом (яка згодом розроблялася у співпраці з іншими компаніями) отримали схвальні відгуки. 

Men of War II. Джерело

Команда розробників після початку повномасштабного російського вторгнення переїхала з Сіверськодонецька до Черкас, де продовжила працювати над Men of War II, реліз якої теж заплановано на 2024 рік.

Проте є один нюанс: видавцем виступає «чеський» Fulqrum Games, який належить китайському Tencent, але насправді є перепроданою російською 1C Entertainment, із якою Best Way так і не припинила співпрацю навіть після того, як росіяни окупували майже всю Луганщину, включно з рідним для розробників Сіверськодонецьком. 

Frogwares, 2000

Одну з українських студій розробки відеоігор Frogwares заснували французькі емігранти Паскаль Енсен і Ваель Амр, який відтоді став генеральним директором компанії. У 2000 році вона вже мала відділення в ірландському Дубліні та Києві. Офіс в українській столиці невдовзі став головною штаб-квартирою. 

Назва «Frogwares» походить від англомовного прізвиська французів — «froggies». Спочатку компанія мала лише шість співробітників, але згодом розширилася: на 2018 рік у ній працювало до 80 людей.

Першою грою новоствореної студії була Sherlock Holmes: Mystery of the Mummy 2002 року, заснована на творчості британського письменника Артура Конан Дойля. Саме цей квест проклав шлях для майбутньої серії ігор про пригоди детектива, завдяки якій Frogwares стане одним із найіменитіших українських розробників. 

The Adventures of Sherlock Holmes — найбільш довготривала серія відеоігор в Україні: впродовж більш ніж двадцяти років Frogwares розробили та довели до релізу десять ігор. 

Останньою грою серії стала Sherlock Holmes: The Awakened 2023 року — ремейк однойменної гри 2006 року, яка ще тоді започаткувала тенденцію до об'єднання розробниками різних художніх всесвітів: The Awakened, крім оповідань і повістей Артура Конан Дойля, також була заснована на творчості Говарда Лавкрафта та його міфах Ктулху; Nemesis 2007 року побудована навколо особистості джентльмена-злодія Арсена Люпена з романів французького письменника Моріса Леблана; Sherlock Holmes Versus Jack the Ripper 2009 року з використанням англійського фольклору вікторіанської епохи розповідає про протистояння детектива з серійним убивцею Джеком-Різником.

Старший редактор GamesIndustry.biz Крістофер Дрінг ще у 2017 році писав про успіх серії The Adventures of Sherlock Holmes, крім іншого згадавши продані 7 мільйонів копій в усьому світі. Відтоді видали ще дві гри — Sherlock Holmes: Chapter One і вже згаданий ремейк The Awakened, тож і кількість проданих копій мала б суттєво зрости.

Крім своєї флагманської серії, Frogwares також розробляє інші засновані на творчості письменників ігри: на ранньому етапі студія створювала ігри за романами француза Жуля Верна — Journey to the Center of the Earth (2003) та 80 Days («Навколо світу за вісімдесят днів», 2005); потім працювала над Dracula: Origin (2008) і Dracula: Love Kills (2011) за романом ірландця Брема Стокера; пізніше були Magrunner: Dark Pulse (2013), яка поєднувала антураж кіберпанку з творчістю Лавкрафта, і також натхненний лавкрафтівськими жахами The Sinking City (2019), продовження якого вже анонсоване на сайті розробників. 

Анонс The Sinking City 2. Джерело

4A Games, 2006

Ця компанія була створена колишніми співробітниками GSC Game World, які залишили команду перед релізом S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chornobyl. Між генеральним директором GSC Game World Сергієм Григоровичем і керівником проєкту Андрієм Прохоровим стався конфлікт через фінансові питання, що призвело до відходу зі студії не тільки Прохорова, але й ще двох співробітників студії — Олександра Максимчука й Олесі Шишковцової. Згодом вони заснували 4A Games зі штаб-квартирою у Києві, й до них приєдналися й деякі інші люди з команди GSC Game World.

4A Games відразу почали створювати власну постапокаліптичну франшизу, яка стала адаптацію роману «Метро 2033» російського письменника Дмитра Глуховського. Загалом українська студія розробила три повноцінні проєкти-шутери від першої особи з елементами хорора, останній із яких Metro Exodus (2019) розійшовся тиражем понад 10 мільйонів копій. Таким чином, серія Metro та 4A Games зайняли ту нішу, яка сформувалася через багаторічне очікування продовження франшизи S.T.A.L.K.E.R. від GSC Game World.

У 2014 році через анексію Криму та початок війни 4A Games перенесла головний офіс до Мальти, а у 2020 році шведська компанія Embracer Group придбала 4A Games за 35 мільйонів доларів. Це навесні цього року призвело до того, що українська студія стала частиною де-юре американського, але де-факто російського Saber Interactive.

Embracer Group, припинивши власну роботу в Росії, продали Saber Interactive американській Beacon Interactive, яка належить генеральному директору Saber Метью Керчу. 4A Games, що на той час вже залишилася без засновника та креативного директора Андрія Прохорова, стала частиною угоди, проте франшиза Metro так і залишилася у шведів. 

Зараз українська 4A Games не просто входить до Saber Interactive під контролем Embracer Group, як це було раніше, а безпосередньо належить російській компанії. 

В Україні ще є десятки різних компаній, які займаються розробкою відеоігор. Одні лише вихідці з GSC Game World, крім 4A Games, упродовж років заснували: Deep Shadows (дилогія шутерів Xenus), VG Entertainment (Survarium у жанрі MMOFPS) і Flying Cafe for Semianimals (квест Cradle). Можемо також згадати київську компанію Whale Rock Games із їхньою тактичною рольовою грою We Are the Dwarves (2016), Cyber Light Game Studio та survival horror Bigfoot (2017), Creoteam із Collapse (2008) та Football, Tactics & Glory (2018) тощо.

Українська ігрова індустрія, попри перешкоди та обставини, продовжує розвиватися. У майбутньому на геймерів чекає головний довгобуд вітчизняного ігропрому S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Men of War 2 від Best Way (але пам'ятаймо про продовження співпраці з російським видавцем), а також нещодавно оголошене Frogwares продовження The Sinking City. 

Разом із тим, одна з провідних українських студій-розробників 4A Games у складі російсько-американської Saber Interactive займається новим проєктом, який ніяк не пов'язаний із серією Metro. Про його розробку повідомлялося ще торік, проте тоді 4A Games належала шведській компанії. 

Українські відеоігри пройшли шлях від безіменних неофіційних клонів закордонних хітів до власних франшиз із багатомільйонними тиражами. Розпочавши з «Пригод піонерки Ксені» та російськомовних ігор, наші розробники створили культову гру S.T.A.L.K.E.R., продовження якої називають однією з найбільш очікуваних ігор 2024 року. І в такий спосіб теж роблять Україну видимою для світу та привертають до неї увагу. 

Колаж на головній: Микола Шиманський, «Детектор медіа»

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду