З української студії, що працює над грою про Голодомор, пішла частина розробників

З української студії, що працює над грою про Голодомор, пішла частина розробників

13:50,
27 Січня 2024
2301

З української студії, що працює над грою про Голодомор, пішла частина розробників

13:50,
27 Січня 2024
2301
З української студії, що працює над грою про Голодомор, пішла частина розробників
З української студії, що працює над грою про Голодомор, пішла частина розробників
Працівники заявляють, що заборонили використовувати свої розробки.

В української студії Stellarium відбувається відтік розробників, що працювали над проєктами ігор, зокрема анонсованої в листопаді 2023 року 2D-гри «Голодний шлях» / «Famine Way».  Першою про проблеми у співпраці керівників та розробників, зокрема щодо фінансової компенсації за виконану роботу, розповіла в соцмережі Х художниця з ніком kotyagorit, повідомило видання dev.ua.

Те, що люди звільнилися, підтвердили MediaSapiens учасники проєкту. Керівник артвідділу Famine Way повідомив, що зі студії пішли близько 50 людей: відділи всіх трьох проєктів, які зараз розробляються, а також відділ маркетингу, менеджменту та геймдизайну. Також, за його словами, всі працівники, що залишили компанію, заборонили використовувати свою роботу в подальшому: «Наразі кожен відділ розробки дійсно заборонив використовувати їх матеріали. Тобто візуальні зображення, та напрацювання коду/музики не можуть бути у подальшому використані Stellarium», — повідомив керівник артвідділу проєкту Famine Way. Розробники збираються працювати над іншими проєктами: «Ми б дійсно дуже хотіли командою продовжити розробку, але вже з іншою ідеєю, бо ми розуміємо, що права на інтелектуальну власність, а саме на ідею гри, нам не належать. Але є готовий відділ зі своїм унікальним візуальним стилем, який би хотів усе ж таки зробити настільки важливу гру, але вже з фінансуванням та не з цим керівництвом». 

MediaSapiens звернувся до співзасновника студії Матвія по додатковий коментар щодо продовження розробки розпочатих проєктів, з огляду на заборону частини художників використовувати їхні напрацювання.

Художниця kotyagorit повідомила, що останні декілька місяців «задарма працювала як 2D-художник» Stellarium.gaming. Після проходження співбесіди, 29 вересня її додали в групу артвідділу гри «Голодний шлях».

Також вона розповіла, що працю розробників оцінювали умовними story points, які допомагали розраховувати, скільки співробітник має отримати виплат від майбутніх продажів гри у співвідношенні до виконаних ним завдань.

«Зараз я розумію, що це була по суті праця за листочки з дерева», — процитувало художницю dev.ua.

За її інформацією, команда розробників зверталася до засновника студії Матвія щодо укладення контрактів, але він нібито відповідав обіцянками й розповідав про складнощі цього процесу. Врешті організували зустріч, щоб обговорити проєкти договорів, засновник студії пояснював розробникам, що для цього їм потрібно створити ФОП. На зустрічі працівники і керівництво не дійшли згоди. 

Опісля почали з’являтися повідомлення про намір розробників залишити проєкт. Зокрема, kotyagorit додала до своєї розповіді скриншоти, в яких ідеться про те, що художній та технічний відділи Stellarium вирішили покинути студію. Розробники також заявили, що забороняють використовувати студії свої напрацювання.

Співзасновниця Stellarium і композиторка гри «Голодний шлях» Дар’я Степасюк також повідомила, що залишила проєкт.

«Я також пішла з команди разом з усіма. Хоч і я називалася одним з фаундерів, але мені не хочеться більше залишатися з Матвієм і Соломією», — написала вона в соцмережі X.

Степасюк додала, що в основному займалася розробкою саундтреку, маркетингом і просуванням. «Але мені шкода, що я не насмілилася висвітлити ті проблеми, які перші висвітлили художники. Лице Stellarium тепер не моє лице», — написала вона.

В офіційному статусі в соцмережі Х студія написала: «Не дивлячись на увесь негатив ситуації, ми дуже вдячні людям, які нас підтримали в соціальних мережах, які додали гру у вішлісти, які вірять, що український геймдев може випускати дійсно класні, якісні та емоційні ігри....».

Пізніше студія також оприлюднила офіційну позицію, яка є в розпорядженні MediaSapiens.

«Інформація про розпад студії Stellarium.gaming не відповідає дійсності. Офіційної заяви засновників компанії Stellarium.gaming не було, так як наразі ми працюємо над вирішенням проблем та внутрішніх питань студії. Студія буде існувати і надалі, як і праця над двома анонсованими та одним неанонсованим проєктом. Але зараз нам потрібен деякий час, для вирішення всіх питань і проблем компанії», — йдеться в заяві.

Студія підтвердила звільнення частини команди та заявила, що не має намірів повернути цих людей.

«Так як частина учасників команди знехтувала проявленою до них довірою та солідарністю і винесла внутрішні протиріччя на загальний показ — наша подальша співпраця з ними не є можливою», — йдеться в заяві.

Також у компанії повідомили, що зараз не контролюють частину корпоративних акаунтів у соцмережах, оскільки команду покинула одна із співзасновниць.

Студія апелює і до спільноти: «І останній пункт стосовно реакції фанбази — ми не можемо впливати на думку людей, але в нас є офіційне роз’яснення стосовно ситуації, а не спекуляції та персональні образи колишніх учасників, які розповсюдилися за межі норм етичності, професійної етики та філософії компанії і перейшли персонально як мова ворожнечі та ненависті в сторону засновників».

Нагадаємо, раніше очікувалося, що гра «Голодний шлях» вийде у 2024 році.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Косіор Станіслав
13:56 / 28.01.2024
Чи не здається... шановному Детектору, який просто дуже і дуж-ж-же переймається станом справ у компанії розробників, що від назви гри дуже смердить??? Більшовики вже "погрались" в голодомор. А в грі теж будуть мільйони смертей???
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду