У Вікіпедії стартує акція з написання статей про Голодомор «Свічка пам’яті»

У Вікіпедії стартує акція з написання статей про Голодомор «Свічка пам’яті»

14:17,
24 Листопада 2023
1578

У Вікіпедії стартує акція з написання статей про Голодомор «Свічка пам’яті»

14:17,
24 Листопада 2023
1578
У Вікіпедії стартує акція з написання статей про Голодомор «Свічка пам’яті»
У Вікіпедії стартує акція з написання статей про Голодомор «Свічка пам’яті»
Марафон триватиме до 4 грудня.

З 25 листопада до 4 грудня 2023 року ГО «Вікімедіа Україна» запрошує долучитися до акції «Свічка пам'яті у Вікіпедії» з написання та поліпшення статей, присвячених Голодомору 1932–1933 років. Про це повідомила пресслужба організації.

«Важливо створювати якісні статті в українській Вікіпедії, а також в інших мовних розділах, щоб вони містили інформацію про цю віху нашої історії», — повідомила прессекретарка ГО «Вікімедіа Україна» Ольга Мілянович.

За її словами, ця кампанія відбувається щорічно з 2015 року. Відтоді створені статті і в українській, і в іншомовних версіях найбільшої онлайн-енциклопедії. Наприклад, стаття про австрійського інженера-хіміка Александра Вінербергера, який зафіксував Голодомор у Харкові на фото, стала доступною у двадцяти чотирьох мовних розділах.

У межах акції можна створювати, доповнювати статті у Вікіпедії, завантажувати фото до Вікісховища. Перелік актуальних статей і тем можна знайти на сторінці проєкту.

В українській Вікіпедії є категорія статей під назвою «Голодомор». Ви можете покращувати статті в цій категорії або заглибитися і подивитися, які теми вже розкриті або які джерела використовували автори. Наприклад, стаття «Голодомор в Україні 1932–1933 років» містить чимало джерел та має багато посилань, які дозволяють охопити тему в цілому. Сама стаття ж потребує суттєвої переробки та поліпшення, пояснили в ГО «Вікімедіа Україна».

Список статей не є вичерпним і може поповнюватися. Можна писати про людей, які досліджували та розповідали про Голодомор, закони та інституції, доповнювати інформацію про населені пункти, які постраждали від Голодомору.

«Наприклад, українською мовою досі немає статті про бретонського фолк-виконавця Денеза Прижана, який присвятив подіям Голодомору свою композицію у стилі ґверц. Чи про польського письменника та репортера Мірослава Влеклого, автора книги “Ґарет Джонс. Людина, яка забагато знала”. Також відсутня стаття про Джуня Олександра Прокоповича, засновника Миргородського музею пам'яті жертв Голодомору, музею, що розташований у будівлі колишнього притулку, який був, по суті, дитячим концтабором для вбивства голодом неповнолітніх. І таких прогалин є багато навіть українською. Ще більше прогалин потрібно заповнювати іншими мовами», — зазначили в ГО «Вікімедіа Україна».

Також можна завантажувати фотографії з подій вшанування до Вікісховища і додавати інформацію про пам'ятки культурної спадщини, пов'язані з пам'яттю про Голодомор, до статей про населені пункти, ілюструвати їх, створювати повноцінні статті (за умови, що є достатньо джерел).

Як готувати статті для Вікіпедії, можна ознайомитися за посиланням. Також є відео, які можуть допомогти зареєструватися, поліпшити чи створити статтю або проілюструвати її.

На фото — акція «Свічка пам'яті у Вікіпедії»

Фото: ГО «Вікімедіа Україна»

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду