CNN: ХАМАС збирав пожертви для нападу на Ізраїль у криптовалюті через Facebook та X

CNN: ХАМАС збирав пожертви для нападу на Ізраїль у криптовалюті через Facebook та X

13:15,
14 Жовтня 2023
2163

CNN: ХАМАС збирав пожертви для нападу на Ізраїль у криптовалюті через Facebook та X

13:15,
14 Жовтня 2023
2163
CNN: ХАМАС збирав пожертви для нападу на Ізраїль у криптовалюті через Facebook та X
CNN: ХАМАС збирав пожертви для нападу на Ізраїль у криптовалюті через Facebook та X
Ще з травня 2021 року угруповання активізувало кампанію зі збору пожертв для відновлення свого бойового потенціалу в Секторі Гази.

Слідчі у США з'ясували, що онлайн-донори надавали підтримку терористичній організації ХАМАС в криптовалюті. Як пише CNN, терористи використовували Facebook та X для оприлюднення адрес своїх криптогаманців і повідомлень, як робити пожертви. 

Раніше представники Департаменту юстиції у Вашингтоні вже проводили кримінальне розслідування щодо використання бойовиками криптовалюти через осіб, які відмивали гроші. Ідеться про 300 гаманців із криптовалютою, пов’язаних із ХАМАСом, які уряд США конфіскував у 2020 році. Справа досі розслідується.

За даними приватних аналітиків, окремо криптовалютні адреси, які Ізраїль конфіскував за ймовірні зв’язки з ХАМАСом та іншим палестинським бойовим угрупованням, коштують десятки мільйонів доларів.

Як ми повідомляли раніше, з травня 2021-го ХАМАС активізував кампанію зі збору пожертв для відновлення свого бойового потенціалу в Секторі Гази. Того ж року Міністерство оборони Ізраїлю дозволило арешт 84 електронних гаманців із криптовалютами Bitcoin, Ethereum, Dodgecoin, Tether та іншими на загальну суму 7,7 млн доларів. Гаманці належали семи жителям Палестинської автономії, пов'язаним, як вважається, з терористичною організацією. 

10 жовтня цього року влада Ізраїлю оголосила про заморожування додаткових криптовалютних рахунків, які група нібито використовувала для збору пожертв під час конфлікту того тижня. 

Нагадаємо, вранці 7 жовтня терористичне угруповання ХАМАС завдало масованого ракетного удару по центральних та південних районах Ізраїлю. Водночас на ізраїльську територію зайшли мобільні групи бойовиків, які захопили військову базу і взяли під свій контроль декілька ізраїльських міст. Ракетна атака терористів тривала весь день.

Станом на вечір 8 жовтня кількість загиблих в Ізраїлі внаслідок нападу ХАМАСу перевищила 700 осіб, понад 2200 дістали поранень. Бойовики в ході нападу на Ізраїль захопили в заручники понад 130 людей.

Ізраїльська армія завдала удару у відповідь по Сектору Гази, зокрема по пунктах та будівлях терористів, та змогла вибити ХАМАС із більшості захоплених населених пунктів.

За даними аналітиків, через кілька годин після того, як озброєні бойовики ХАМАСу із Сектора Гази увірвалися в Ізраїль, здійснивши найзначнішу атаку на країну за десятиліття, у соцмережі Х почали масово з'являтися фейкові повідомлення, відео та фото з цього приводу. 

Невдовзі гендиректорка X Лінда Яккаріно повідомила, що в соцмережі видалили десятки тисяч постів із фейками. Кількість облікових записів, які видалили через зв’язок із терористичними групами та насильницький, екстремістський контент, обчислюється сотнями. Однак більш конкретних цифр Яккаріно не уточнювала.

Напередодні, 13 жовтня, корпорація Meta також заявила, що вживає на своїх платформах заходів для боротьби з дезінформацією, пов'язаною з війною в Ізраїлі. За перші три дні військового конфлікту в Ізраїлі в соцмережах Meta видалили і промаркували понад 795 тисяч публікацій.

Фото: istockphoto.com

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду