Meta і TikTok мають представити Єврокомісії звіти щодо реагування на дезінформацію про війну в Ізраїлі

Meta і TikTok мають представити Єврокомісії звіти щодо реагування на дезінформацію про війну в Ізраїлі

10:15,
20 Жовтня 2023
2611

Meta і TikTok мають представити Єврокомісії звіти щодо реагування на дезінформацію про війну в Ізраїлі

10:15,
20 Жовтня 2023
2611
Meta і TikTok мають представити Єврокомісії звіти щодо реагування на дезінформацію про війну в Ізраїлі
Meta і TikTok мають представити Єврокомісії звіти щодо реагування на дезінформацію про війну в Ізраїлі
Компаніям дали тиждень на підготовку звітів.

Єврокомісія скерувала запити до компаній Meta й TikTok з вимогою надати інформацію про те, як вони протидіють поширенню на їхніх інтернет-платформах дезінформації, пов’язаної з конфліктом Ізраїлю та Гази. Про це повідомлено на сайті Єврокомісії.

ЄС стурбований можливим поширенням терористичного та насильницького контенту й мови ненависті на популярних інтернет-платформах після нападу ХАМАСу на Ізраїль.

«Європейська комісія сьогодні формально надіслала Meta запит на інформацію відповідно до Акта про цифрові послуги. Єврокомісія запросила Meta надати більше інформації про заходи, вжиті для виконання зобов’язань щодо оцінювання ризиків, попереджувальні заходи для захисту виборів та за наслідками атак ХАМАСу проти Ізраїлю, зокрема щодо поширення та нарощування протиправного контенту і дезінформації», — йдеться в повідомленні від 19 жовтня.

Запит з аналогічними вимогами та часовими межами Єврокомісія надіслала й до TikTok.

«Ми опублікуємо наш перший звіт про прозорість відповідно до (нового закону. — Ред.) наступного тижня, куди ми включимо більше інформації про нашу поточну роботу, щоб забезпечити безпеку нашої європейської спільноти», — прокоментував ВВС представник TikTok.

Обидві компанії мають тиждень, щоб відповісти.

Зокрема, Meta має надати Єврокомісії до 25 жовтня інформацію щодо реагування на кризу, а до 8 листопада — щодо заходів із захисту виборів.

Якщо компанія не надасть повної відповіді на цей запит або зробить це невчасно, такий розвиток може призвести до запровадження періодичних штрафних санкцій проти неї, відповідно до положень європейського закону про цифрові послуги.

Представник Meta сказав з цього приводу: «Наші команди цілодобово працюють, щоб забезпечити безпеку наших платформ, вживати заходів щодо контенту, який порушує нашу політику або місцеве законодавство, і координувати дії зі сторонніми перевірочними фактами в регіоні, щоб обмежити поширення дезінформації. Ми раді надати додаткові подробиці цієї роботи, крім того, що ми вже надали, і відповімо Європейській комісії».

Зазначимо, тиждень тому аналогічне офіційне звернення надійшло до соцмережі Х.

На початку жовтня єврокомісар Тьєррі Бретон звернувся листами до представників Х, Meta й TikTok із закликами відреагувати на хвилю поширення на платформах дезінформації, пов’язаної з військовим конфліктом в Ізраїлі.

Їхні представники обмежилися публічними відповідями та коментарями. Тепер же компанії зобов’язані представити детальні звіти у відповідь на офіційні звернення.

Нагадаємо, у серпні в Європейському Союзі набув чинності закон про цифрові послуги, який зобов'язує інтернет-платформи видаляти незаконний контент, інакше їх очікує штраф на суму до 6% їхнього світового обігу за порушення правил.

Ці вимоги стосуються 19 платформ, зокрема соцмереж Facebook, TikTok, X (раніше відомої як Twitter), YouTube, Instagram, LinkedIn, Pinterest і Snapchat, онлайн-магазинів Amazon, Booking.com, AliExpress, Zalando, магазинів застосунків Google Play та App Store, пошуковиків Google і Bing, а також сервісів Google Maps і Wikipedia.

На фото: поширення дезінформації

Фото: Unsplash

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду