Альона Романюк запустила антифейковий квіз «НотаЄнота»: що це та як грати

Альона Романюк запустила антифейковий квіз «НотаЄнота»: що це та як грати

13:45,
12 Лютого 2022
4542

Альона Романюк запустила антифейковий квіз «НотаЄнота»: що це та як грати

13:45,
12 Лютого 2022
4542
Альона Романюк запустила антифейковий квіз «НотаЄнота»: що це та як грати
Альона Романюк запустила антифейковий квіз «НотаЄнота»: що це та як грати
Альона Романюк розповіла MediaSapiens про мету створення та підготовку до запуску нового проєкту, формат гри та майбутні плани.

Журналістка, комунікаційниця та колишня головна редакторка просвітницького проєкту «По той бік новин» Альона Романюк 11 лютого повідомила про запуск нового проєкту «НотаЄнота». Це антифейкові інтелектуальні ігри, метою яких є навчити навичок інформаційної гігієни.

Журналістка проводить подібні квізи вже кілька місяців. Вона пояснила, що про запуск оголосила лише після того, як разом із командою розробила стратегію, брендинг і завела сторінки проєкту в соціальних мережах.

Квізи від «НотаЄнота» проводять переважно в офлайн-форматі: в одному приміщенні збирається кілька команд і змагаються між собою, розв’язуючи антифейкові завдання різного формату та рівня складності. Гра включає відкриті питання, ребуси, конкурс капітанів, конкурс на вміння шукати інформацію, працювати з фото- і відеофейками, і питання на логіку. Завдання готує Альона Романюк разом із командою — вони унікальні для кожної гри й побудовані на конкретних кейсах дезінформації та пропаганди. Квіз триває 90-110 хвилин (5-6 раундів). Альона Романюк уточнила, що тривалість та матеріали гри можуть відрізнятися, залежно від запитів на гру і рівня підготовки учасників.

«НотаЄнота» фінансують власним коштом. За словами журналістки, проєкт фактично самоокупний, оскільки вартість квізу оплачують компанії, які його замовляють. Точної суми за гру вона не назвала, уточнивши, що ціна залежить від побажань замовника.

Альона Романюк розповіла MediaSapiens про мету створення та підготовку до запуску нового проєкту, формат гри та майбутні плани.

— Проєкт «НотаЄнота» — це антифейкові інтелектуальні ігри, які допомагають засвоїти основи інформаційної гігієни, зрозуміти, як працюють маніпуляції, та тримати руку на пульсі інфосвіту. Простіше кажучи, за допомогою гри учасники вчаться розбиратися у тому, як змінюється інфопростір і як не дати себе надурити. 

— Скільки часу готували проєкт до запуску?

— Ідея перепаковувати спростування фейків у формат інтерактивних ігор у мене виникла давно. Тому я почала у свої тренінги включати елементи вікторин. Згодом розробила квіз. Протестувала на кількох аудиторіях і отримала чудові відгуки. Пізніше отримала пропозицію організувати квіз як частину «Молодвіжу» — великого молодіжного заходу, який відбувався у Львові. Тоді у квізі взяли участь 14 команд, до яких увійшли понад 120 людей. З того часу щомісяця отримую замовлення провести подібні ігри для різних компаній та організацій. Тобто проєкт існує уже кілька місяців, просто без брендингу та позиціонування. У лютому з командою розробили чітку стратегію, брендинг і вчора (11 лютого — MS) розповіла про проєкт «НотаЄнота» публічно, а також завела сторінки у соціальних мережах, де ділитимуся корисною інформацією, на основі якої вибудовую ігри, а також розбиратиму кейси фейків та маніпуляцій. 

— Хто допомагав у створенні та фінансував проєкт? Скільки людей над ним працює зараз?

— Допомагали і допомагають кілька людей — частина волонтерів, які пішли разом зі мною з проєкту «По той бік новин». Також щодо різних форматів мене консультують фахівці зі сфери освіти, IT, медицини. Інтерактивні формати допомагають розвивати студенти та учні. Фінансування — власні інвестиції. Фактично, проєкт самоокупний, оскільки вартість квізу оплачують компанії, які його замовляють. Звісно, є квізи, які я проводжу pro bono. Наприклад, наприкінці грудня для Всеукраїнського проєкту з медіаграмотності «Фільтр».

— Ці ігри ви проводите в офлайн- чи онлайн-форматі? Як це відбувається: ви самостійно проводите квіз чи надаєте матеріали для нього групам?

— Квізи проходять в офлайн-форматі: в одному приміщенні збирається кілька команд і змагаються між собою, розв’язуючи антифейкові завдання різного формату та рівня складності. Суть — у питаннях, які побудовані на конкретних кейсах дезінформації та пропаганди. Коли оголошую правильні відповіді, то розповідаю про історії конкретних фейків, а також даю поради та алгоритми протидії подібним вкидам. Таким чином, інформація про інфогігієну та медіаграмотність засвоюється значно краще, аніж під час звичної лекції. Гравці активно беруть участь, обговорюють і ставлять питання. 

У форматі онлайн проводила квіз нещодавно — це була гра «Правда чи фейк» для проєкту «Мріємо та діємо» від IREX. Також учора після запуску сторінок у соцмережах отримала багато повідомлень про те, що люди хотіли б зіграти у подібний квіз. Тому підписників сторінок «НотаЄнота» чекають невеличкі цікаві ігри.

— Скільки триває квіз?

— Звичайна тривалість — 90-110 хвилин. Це 5-6 раундів, у яких є відкриті питання, ребуси, конкурс капітанів, конкурс на вміння шукати інформацію, працювати з фото і відеофейками, і, звісно, питання  на логіку.  Хоча, залежно від запиту замовника, гра може тривати 30 хвилин, а може 3 години. Маю і такий, і такий досвід.

— Як готуєте до нього матеріали? Як часто оновлюєте кейси?

— Кожна гра унікальна. Питання не повторюються. Їх готую я, а також залучаю незалежних консультантів, які допомагають втілювати проєкт «НотаЄнота». Матеріали готую залежно від запитів на гру і рівня підготовки учасників.

— Ця гра безкоштовна чи платна?

— Поки що грають представники корпоративного сектору або гру замовляють як частину інших великих заходів. Наприклад, той же Молодвіж чи фінал проєкту «Репортер». Наразі є запит проводити ігри для широкого загалу — тих, хто любить квізи. Розробка та підготовка гри має свою вартість, яка залежить від побажань замовника.

— Скільки ігор плануєте проводити на місяць?

— Я не ставлю таких KPI. Мета квізів «НотаЄнота» — через гру навчати інфогігієні та протистояти інфовкидам та фейкам. Наразі я отримую замовлення методом «сарафанного радіо». Один із нюансів, який зараз дещо уповільнив ігри — це епідеміологічна ситуація. Я проводжу квізи з дотриманням карантинних обмежень.

— Чи плануєте запускати мобільний додаток чи вебпортал з іграми?

— Є багато планів щодо розвитку. Наразі веду перемовини з кількома організаціями, тому обіцяю потішити цікавими спецпроєктами уже навесні, але поки не буду спойлерити. Скажу тільки, що це точно не сайт, де можна взяти гру. Це набагато цікавіше. Також разом з командою зараз працюю над антифейковими квестами.

Альона Романюк запустила проєкт «По той бік новин» 2018 року як інформаційну кампанію Інституту розвитку регіональної преси. За цей час фейсбук-сторінка проєкту набрала понад півсотні тисяч підписників. Спершу він мав ґрантову підтримку; згодом були окремі періоди волонтерської роботи. Проєкт отримує пожертви на патреоні. 14 жовтня 2021 року журналістка й комунікаційниця Альона Романюк оголосила, що більше не працює у просвітницькому проєкті «По той бік новин»

Фото: фейсбук-сторінки ІРРП та Альони Романюк

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду