В Україні видали книгу з медіаграмотності для дітей

В Україні видали книгу з медіаграмотності для дітей

15:45,
8 Грудня 2021
3071

В Україні видали книгу з медіаграмотності для дітей

15:45,
8 Грудня 2021
3071
В Україні видали книгу з медіаграмотності для дітей
В Україні видали книгу з медіаграмотності для дітей
Мінкульт планує її поширювати через бібліотеки та навчальні заклади.

В Україні 8 грудня презентували книгу-казку з медіаграмотності для дітей 5-10 років — «Ніта (#ховайтесь — фейки — світу)».

Ця книжка перемогла на мистецькому конкурсі Міністерства культури та інформаційної політики. Видало її видавництво BookChef. Авторкою книги стала Катерина Кисельова (Катя Сіль), а проілюстрував — Віталій Кириченко.

Нині видали чотири тисячі примірників книги, однак у BookChef припускають, що доведеться збільшувати наклад «Ніти». Мінкульт планує її поширювати через бібліотеки та навчальні заклади безкоштовно.

«Ми зараз складаємо план, запитуємо в наших партнерів та організацій, кому та скільки потрібно. Потім будемо розсилати, — сказала керівниця «Фільтру» Валерія Ковтун. — Ми також працюємо з Українською бібліотечною асоціацією, яка по своїх мережах буде поширювати книгу».

Книжку також опублікують в електронному форматі на сайті проєкту «Фільтр».

Катерина Кисельова розповіла, що працювала над текстом близько місяця, але від зародження ідеї до моменту публікації книги минуло майже два роки. Керівниця групи «Дитяча література» видавництва Bookchef Оксана Шевченко уточнила, що перед версткою книгу читали експерти з медіаграмотності та дитячі письменники.

«Це одна з небагатьох книжок, над якою стільки працювали: стільки людей, стільки читок, стільки правок, стільки розглядів. У мене настільки ретельно відпрацьованих книжок ще не було. Дуже хотілося зробити її ідеальною, але немає межі досконалості», — додала керівниця Bookchef Катерина Дем’янчук.

У книжці Катерина Кисельова пише про школярку Ніту, яка на будь-які прохання чи пропозиції батьків відповідає «Ні». «Найбільша прикрість її життя — математика, а надто — контрольна у п’ятницю. Ніта і її однокласник Оксен відчайдушно шукають спосіб, як написати контрольну без напрягів. Оксен натрапляє на цікаве відео у мережі: відомий тіктокер рекламує ручку "Роздýплю". Якщо писати контрольну цією ручкою, мозок "роздупляється" і виконує все на "12". Спершу Ніта радіє знахідці Оксена, але її впертість бере гору: вона вирішує перевірити інформацію про диво-ручку. І дуже швидко з’ясовує, що «Роздýпля» — це фейк, на який повелися тисячі українських учнів», — розповідають про сюжет в Національному проєкті з медіаграмотності «Фільтр».

Нагадаємо, 28 жовтня на центральній площі міста Славутич на Київщині відкрили Лабіринт медіаграмотності «Не віррр — перевіррр» з нагоди Всесвітнього тижня медіа- й інформаційної грамотності. Лабіринт — це інтерактивна конструкція на тему медіаграмотності. Вона складається з 12 квадратних кімнат, кожна має свою тему: інформаційний шум, клікбейт, маніпуляції в медіа, пропаганда, тролі та боти, стереотипи і популізм, алгоритми соціальних мереж, інформаційна бульбашка тощо.

Фото: Іра Рябоштан 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду