EdEra презентувала онлайн-курс «Це вам не клікбейт!»

EdEra презентувала онлайн-курс «Це вам не клікбейт!»

14:57,
14 Листопада 2023
1610

EdEra презентувала онлайн-курс «Це вам не клікбейт!»

14:57,
14 Листопада 2023
1610
EdEra презентувала онлайн-курс «Це вам не клікбейт!»
EdEra презентувала онлайн-курс «Це вам не клікбейт!»
Курс допоможе навчитися формувати новини з соціологічного контенту, уникаючи маніпуляцій та приводів для дезінформації.

Студія онлайн-освіти EdEra презентувала безплатний онлайн-курс присвячений правильному сприйняттю та репрезентації соціологічних досліджень, під назвою «Це вам не клікбейт!». Курс розрахований на всіх, хто поширює соціологічну інформацію: журналістів, комунікаційників, блогерів, адміністраторів новинних каналів та спільнот, повідомила на презентації комунікаційна директорка студії EdEara Ярина Біла.

Вона зазначила, що після повномасштабного вторгнення інформаційний простір зазнав значних змін. До формування новинного поля долучилися адміністратори телеграм-каналів, які швидко кількісно розширили свої аудиторії, та блогери, які роблять висновки на основі інформації, отриманої з телеграм-каналів. За словами Ярини Білої, часто вони не мають фахової освіти і доброго розуміння стандартів журналістики, що було помітно торік з неякісним поширенням новин на основі соціологічної інформації, які спричинювали дезінформацію та ІПСО.

«Є величезний запит на те, щоб поширювати дані та висновки соціологічних досліджень, курс допоможе розібратися, як працює соціологія, і поширювати для українців таку інформацію відповідально, без дезінформації та ІПСО», — сказала Ярина Біла.

Це стало поштовхом для створення онлайн-курсу, який має покращити рівень медіаграмотності у сегменті роботи з даними соціологічних досліджень. Курс створили спільно з ректором Київської школи економіки та соціологом Тимофієм Бріком.

«Мене щомісяця просять дати список хороших та поганих соціологів або пояснити однією фразою, що таке репрезентативність. А якщо дослідження не є репрезентативним, то думають, що його потрібно викинути. Насправді є багато різних досліджень. І цей короткий курс розповідає про них, розкриває питання надійності та валідності, операціоналізації та генералізації, пояснює, які бувають вибірки. Якщо ви хочете розібратися у соціології та навчитися трактувати дослідження без маніпуляцій та фейків — цей курс для вас», — пояснив Тимофій Брік.

Під час панельної дискусії «Медіаосвіта в Україні: поширюємо та споживаємо інформацію відповідально» Тимофій Брік зустрівся з програмним директором ГО «Детектор медіа» Вадимом Міським, щоб обговорити, як медійникам не потрапляти на гачок псевдосоціологів та як і де можна прокачати власну медіаграмотність.

«Пересічна людина не буде фактчекати канали, вона читає медіа, бо довіряє їм. А в умовах онлайну, коли ніхто нічого не контролює, з’являється будь-що. Журналістам, аби не публікувати ахінею, потрібно вчитуватися в дослідження, підходити до інформації комплексно. Таку відповідальність ми не можемо перекладати на суспільство, тому курси, як "Це вам не клікбейт!", потрібні медійникам. Медіаосвіта має відбуватися через медіаконтент — edutiainment, — з такої інформальної освіти, коли ти з навколишнього середовища отримуєш знання, які фактично прилипають до тебе», — зазначив Вадим Міський.

Модерував дискусійну панель СЕО та співзасновник студії онлайн-освіти EdEra Ілля Філіпов, він додав: «Частина курсу "Це вам не клікбейт!" присвячена науковому методу, і він універсальний. Ми певним чином навчаємо думати та користуватися своєю логікою».

Під час події відбувся тренінг від фактчекерки та комунікаційної директорки VoxUkraine Анастасії Іванцової, яка на прикладах розповіла, які є види неправдивої інформації та як маніпулює даними соціологічних досліджень російська пропаганда.

«Хороша пропаганда вам не бреше, вона не договорює та ставить вигідні питання. Залежно від формулювання запитання можна отримати різні результати. Хтось може проводити дослідження недобросовісно та закладати у питання відповіді. Тоді люди автоматично відповідають те, що "треба". Так є ризик, що на виході ви отримуєте фейки», — розповіла Анастасія Іванцова.

Курс «Це вам не клікбейт!» містить три модулі:

  • «Анатомія рейтингів: соціологія для медійників». Тут розбиратимуть, як складають рейтинги та як інтерпретувати інформацію з них, не вдаючись до маніпуляцій.
  • «База соціології: знайомство з методами досліджень». Йтиметься про особливості кількісних і якісних методів досліджень та значення понять «вибірка», «похибка», «репрезентативність» у них.
  • «Неочевидна соціологія: про здоровий глузд досліджень». Йтиметься про надійність, валідність, соціологічні шкали, генералізацію, динаміку досліджень, панельні та моніторингові дані, а також правила порівняння між групами та категоріями.
    • Курс містить десять інтерактивних відеолекцій, записаних із ректором Київської школи економіки, PhD з соціології Тимофієм Бріком. Курс практично орієнтований: учасники зможуть ознайомитися з 25 актуальними медійними кейсами та навчитися на практиці виявляти помилки в медійному висвітлені даних соціології.

      Кожен модуль завершується тестуванням, склавши три, можна отримати сертифікат. Пройти курс можна за посиланням.

      Фото: EdEra

    ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
    До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
    * Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
    Коментарі
    оновити
    Код:
    Ім'я:
    Текст:
    2019 — 2024 Dev.
    Andrey U. Chulkov
    Develop
    Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
    Даю згоду