Такий зручний, але небезпечний: неприємна правда про телеграм

Такий зручний, але небезпечний: неприємна правда про телеграм

15:00,
21 Грудня 2023
7559

Такий зручний, але небезпечний: неприємна правда про телеграм

15:00,
21 Грудня 2023
7559
Такий зручний, але небезпечний: неприємна правда про телеграм
Такий зручний, але небезпечний: неприємна правда про телеграм
Що про месенджер кажуть фахівці з кібербезпеки, OSINT-технологій і медіаграмотності.

Месенджер Telegram став інструментом, за допомогою якого багато українців отримують новини про політику, війну та життя країни, і там же спілкуються. Правди не сховаєш — телеграм справді зручний у користуванні. У ньому є все: симпатичні смайлики у чатах із близькими, офіційні канали держорганів і ключових посадових осіб, але й багато неперевіреної інформації з незрозумілих анонімних джерел. І все оперативно та доступно — лише завантаж його на свій смартфон. Але крім багатьох зручностей, телеграм також має багато недоліків і становить небезпеку — зокрема, через його російське походження.

Де містяться сервери застосунку? Чи справді російська ФСБ може мати доступ до листування користувачів та всієї інформації, яку туди завантажили? Які загрози містить дозвіл застосунку бачити вашу геолокацію? Чи справді такі небезпечні численні фейки, що поширюються через телеграм? Відповіді на всі ці запитання прозвучали під час експертного обговорення у пресцентрі «Укрінформ» 18 грудня. Участь ньому взяли аналітик агенції «Мольфар» Павло Фіалковський, експерт ГО «Інститут дослідження кібервійни» Єгор Аушев, співзасновник Інституту дослідження кібервійни Валентин Кучерук і заступник голови Центру досліджень «Детектора медіа» Олексій Півторак.

Телеграм став частиною нашого життя

Від початку війни у 2014 році Росія мала платформи для поширення пропаганди в Україні — соцмережі «Однокласники» і «ВКонтакте». Але у 2017 році тодішній президент Петро Порошенко запровадив санкції проти цих соцмереж, а також «Яндекса», «Mail.ru» та російських програмних розробників і телерадіокомпаній. Це рішення на той час викликало неоднозначні реакції (особливо у міжнародних організацій), але справді стало серйозним ударом по російській дезінформаційній кампанії, націленій на українське суспільство. Тоді у Росії виник план «Б» — ним став телеграм, говорить заступник голови Центру досліджень «Детектора медіа» Олексій Півторак.

«Виглядає, що телеграм призначений на цю роль як російський месенджер після того, як у нас заблокували “Однокласники” і “ВКонтакте”, а на початку російського вторгнення заблокували і ютуб-канал Анатолія Шарія. Й ось тепер телеграм став головним джерелом дезінформації», — сказав він.

«За даними опитування Kantar на січень 2022 року, телеграмом уже користувалися 88% українців, що означало, що він потрібен людям. Уже тоді він працював як джерело медіаданих і багато медіа мали там свої канали, а також було чимало телеграм-каналів, у яких під виглядом зливів, сенсацій, інсайдів поширювалась інформація, яка часто була переказаними новинами від відомих медійних організацій. І люди потрапляли на гачок через те, що там все дуже часто оновлюється. А потім, під час вторгнення, коли запит на новини про те, що відбувається та що загрожує, був дуже високим, бо доступ до інформації та вміння нею розпорядитися означало правильно реагувати на події, популярність телеграм-каналів просто злетіла», — сказав Олексій Півторак.

Зараз можна лише здогадуватися, чому такий зручний у користуванні телеграм став популярним саме в країнах з високим рівнем знання російської мови, зокрема в Україні, Білорусі, Казахстані. І це тема для додаткового аналізу. Але зараз, каже Олексій Півторак, маємо наступну ситуацію: спраглі до гарячої інформації українці все більше починають вірити анонімним телеграм-каналам і водночас втрачають інтерес до каналів офіційних осіб. Наприклад, ще рік тому у Володимира Зеленського в телеграмі було понад мільйон підписників, а зараз — 830 тисяч. І це — тривожний дзвіночок.

Телеграм — осередок дезінформації

Центр досліджень «Детектора медіа» займається аналізом і спростуванням дезінформації. Його фахівці досліджують різні соцмережі та інформаційні платформи: ютуб, фейсбук, інстаграм, вайбер, вотсап, телеграм тощо. Загалом фейки є всюди, каже Олексій Півторак, але в телеграмі їхня концентрація надвисока — мабуть, більша, ніж на всіх інших платформах, разом узятих. Дезінформація тут просто на поверхні — бери та спростовуй або бери та вражай свої мізки, що значно реальніше, якщо мова про звичайну людину, а не фахівця з медіаграмотності чи фактчекера.

«Для аналітиків телеграм дуже зручний, оскільки це місце, в якому в тебе гарантовано є “хліб”. Ти просто занурюєшся та робиш тексти. Але з точки зору інформаційної гігієни така платформа небезпечна, — каже Олексій Півторак. — Насправді ми були б раді, якби дезінформацію було складніше черпати й не з одного місця. Але є телеграм — і в ньому вона напакована та лежить доступна. При цьому телеграм має зручні інструменти аналізу, дозволяє збирати багато даних про пости, про час публікації, про перепости. З цим зручно працювати, є постачальники, які ці дані продають, або їх можна зібрати самостійно, знаючи мову програмування Python».

Інтерес до анонімних телеграм-каналів ґрунтується на нашій природній цікавості. Телеграм-канали популяризують одне одного за допомогою реферальних посилань і завдяки контенту. Словом, це чудове поле для ворожих інформаційно-психологічних операцій, каже аналітик агенції «Мольфар» Павло Фіалковський.

«Модерація в телеграмі відсутня — і через це є ймовірність зараження саме інформаційними вірусами», — каже він.

«Телеграм — це фактично легалізований даркнет, у якому можна розповсюджувати інформацію різного характеру й на це немає жодного впливу. Там поширюють багато інформації, “зливи” про наших військових у різних анонімних групах, там також розповсюджується багато дитячої порнографії, там продають наркотики — і це та проблема, яка існує і з якою всі ми живемо сьогодні», — сказав експерт ГО «Інститут дослідження кібервійни» Єгор Аушев.

Відтак вони закликають державні органи звернути на це увагу, обговорити це з експертним середовищем і почати пропрацьовувати механізми роботи з цим месенджером або ж навіть відмовитися від нього.

Телеграм — троянський кінь російського режиму

До телеграму, окрім відсутності модерації, є ще низка питань. Яке насправді походження цього застосунку? Де розташовані його сервери? Які гарантії того, що ваша інформація не опиниться у розпорядженні ворога? Так, засновник «Телеграму» Павло Дуров (він же свого часу створив «ВКонтакте») нібито втік із Росії через тиск на нього ФСБ і навіть фактично віддав російській владі «ВКонтакте». Але виглядає так, що у платформи та російської влади є домовленості щодо її роботи. Аналітик OSINT-агенції «Мольфар» Павло Фіалковський радить звернути увагу на той час, коли телеграм у Росії був заблокований, тобто з квітня 2018-го по червень 2020-го.

«Найбільш імовірно, це блокування від ФСБ мало на меті нагнати туди аудиторію, щоб потім легше було за нею стежити, — сказав він, — що, до речі, пізніше і підтвердив депутат Держдуми Матвейчев. На одному з комітетів із кібербезпеки він сказав, що Дурову вдалося домовитися з ФСБ».

Цікавий факт, на який звернула увагу агенція «Мольфар», — віцепрезидент «Телеграм» Ілля Перекопський саме під час так званого блокування застосунку був на території Росії та постив звідти фото в інстаграм. «Чи не виглядає дивним, що в Росії — країні, де тебе садять за репост, — заступник керівника компанії, яка під забороною, в цей час перебуває у Росії?», — запитує Павло Фіалковський, додаючи, що вже після розблокування, в червні 2020 року, Перекопський був присутнім на одному з кіберзаходів, де тиснув руку прем’єр-міністру Росії Михайлу Мішустіну та розказував про те, як вони налагоджують співпрацю.

А в серпні того ж року Перекопський у своєму інстаграмі постив фото, як катається на багі з губернатором Вологодської області. «І ще цікаво, що тоді вони цей пост підписали так: “Американские багги лучше русских”», — говорить Фіалковський.

Він звертає увагу на інвестиції в платформу від російських олігархів, таких як Абрамович, Солонін і Якобашвілі. Також, за словами Павла Фіалковського, коли у Дурова був борг майже 800 млн доларів через те, що телеграм якийсь час був збитковим продуктом, компанія залучила інвестиції від VTB Capital, Aton та «Альфа-Капітал», які напряму пов’язані з владою Росії.

Відповідаючи на запитання з залу про те, чи телеграм — це бізнес або інструмент спецслужб — експерт ГО «Інститут дослідження кібервійни» Єгор Аушев сказав: «Якщо подивитися на дані з відкритих джерел про те, які були витрати не телеграм, — це сотні мільйонів доларів на рік. Якщо це бізнес, то дуже неприбутковий. Те, що залучали кошти провідних російських інвестфондів і великих корпорацій у телеграм, приводить нас до висновку, що він підтримується на федеральному рівні», — сказав він.

Та головний аргумент, за його словами, прямо на поверхні у російському законодавстві — у них заборонено використання будь-якого програмного забезпечення, якщо сервери фізично не розташовані у Росії. «Телеграм дозволений на території Росії, тому можемо зробити висновок, що і сервери там, навіть якщо це публічно не афішується», — сказав Єгор Аушев.

Павло Фіалковський підтвердив: «Ми проводили дослідження, яке доводить, що хоститься телеграм на російських серверах».

Російський шпигун у вашій кишені

Спікери заходу говорять: ФСБ має доступ до всіх даних у телеграмі та до всього вашого листування. Павло Фіалковський наводить цьому докази. Перший — це слова заступниці голови Лібертаріанської партії Росії Ірини Мацапуліної, яка свого часу сказала, що їй слідчий під час допиту прямо говорив «ми тебе читаємо».

Другий доказ — інтерв’ю херсонського журналіста Ігоря Бондаренка для NV. У ньому журналіст розповів про свій арешт росіянами на окупованій території. «(Я) листування в телеграмі вичистив усе. Вони (співробітники ФСБ) принесли листування за пів року! Ту, яку видалив ще 3-4-5-6 місяців тому. Паперів було сантиметри півтора — така пачка. У тому, що ФСБ контролює телеграм, у мене немає жодних сумнівів», — сказав Ігор Бондаренко.

Третій доказ, на який указує Павло Фіалковський, пов’язаний із російською «опозицією», тобто партією тепер ув’язненого Олексія Навального. За словами Фіалковського, під час однієї з минулих виборчих кампаній у Росії команда Навального запустила чат-бот у телеграмі «Розумне голосування» — бот-порадник, якій повідомляв, за кого голосувати на власній дільниці. За два тижні до голосування дивним чином цей бот заблокували, тобто хтось у російській владі знайшов потрібні важелі тиску на телеграм.

Ще один доказ навів Єгор Аушев. «Коли у російських військових вилучають телефони, у них завжди встановлено два головні додатки для комунікації: телеграм і “ВКонтакте”. Їхнім листуванням підтверджується, що їм наказують для комунікації використовувати тільки ці сервіси», — сказав він.

Усе це доводить: керівництво «Телеграму» працює у зв’язці з російським режимом, а розповіді Дурова про те, який він демократичний і як через це втік із країни, — на думку учасників заходу — лише окозамилювання, що створює ілюзію безпеки. Й очевидно стратегія працює, бо близько 90% українців, за даними опитування вище, користуються телеграмом і самі дають застосунку всі необхідні доступи.

«Як ми встановлюємо телеграм на мобільний телефон? Коли ми встановлюємо додаток, він просить “дайте доступ до контактів”, “дайте доступ до мікрофона”, так само до фотогалереї, до документів. Ми самі погоджуємось і надаємо доступ. У розділі про політику телеграму написано, що вся інформація буде зберігатися на серверах, тобто повідомлення, фотографії, документи. Самі розумієте, де вони розташовані. Так, у ліцензійних умовах написано, що дані шифрують, але це ж тільки написано, ніхто це не перевіряв і зовнішніх аудитів цієї системи не було», — каже співзасновник Інституту дослідження кібервійни Валентин Кучерук.

І якщо фото, відео, листування — це ще пів біди, то найбільша біда — геолокація. Правда ж, зручно її скидати, коли вам треба з кимось зустрітися? Застосунок показує карту та як ви наближаєтеся до пункту призначення. І це дуже небезпечно.

«Якщо ви даєте доступ до геолокації, то за замовчуванням можна відстежити всіх людей, у яких також є телеграм, в радіусі кілометр чи 600 метрів, тобто телеграм це показує — це функція “знайти поруч людей”», — зазначає Валентин Кучерук.

Найбільшу загрозу застосунок має для українських військових. «Це ж дозволяє росіянам знаходити й наших військових, які, на жаль, часто користуються телеграмом. Якщо ми дбаємо про наших військових і нам це не байдуже, порушуймо цю тему й пояснюймо, навіть своїм родичам військовим, що не потрібно ним користуватися. Іноземні партнери, коли мені телефонують, запитують, чому в Україні досі користуються російським месенджером. Хоча б для питань, що стосуються безпеки чи роботи, не використовуймо месенджер, до якого є дуже багато застережень», — говорить Єгор Аушев.

Що робити

З огляду на все це, каже Єгор Аушев, програма-максимум: видалити телеграм зовсім. Модераторка обговорення запитала, чи можливо, що українська влада заборонить телеграм? На це Аушев відповів: «Задача експертної спільноти — порушити це питання та пояснити українцям, зокрема законодавцям, що є така проблема й ми технічно її показуємо вам. Далі це питання до Верховної Ради, до депутатів — чи варто забороняти месенджер. Але точно варто про це почати говорити. Я знаю, що з технічної точки зору це можливо, а законодавчо — потрібно обговорювати».

Єгор Аушев також пропонує хоча б припинити використовувати телеграм для роботи й обов’язково видалити його зі своїх гаджетів військовим. Усьому, що стосується безпеки, роботи, персональних даних чи іншої потенційно корисної для ворога інформації, жодним чином не повинно потрапити в телеграм. Це — програма мінімум.

«Це може зменшити ризики в питанні кібербезпеки, тобто ви не будете там вести персональні листування й клацати на посилання. Але якщо ми говоримо про інформаційну гігієну — ми граємо на чужому полі за їхніми правилами, отримуємо інформацію, яка може впливати на нас. Це треба розуміти й цей інструмент треба використовувати проти росіян, але не давати використовувати його проти нас», — сказав він.

Один із присутніх журналістів запитав, чи можна хоча б читати стрічки новин у телеграмі, не листуватися, не переходити за посиланнями та не давати йому доступу до персональних даних. Олексій Півторак відповів: «Телеграм — не єдиний месенджер у світі, де можна зберігати інформацію та спілкуватися. І якщо не користуватися телеграмом, то світ не впаде. І так само людині не обов’язково читати десятки телеграм-каналів, якщо новини в них перетинаються і повторюються якщо не слово в слово, то хоча б за інформацією».

Він говорить: варто просто зробити вибір для себе — і ви побачите, що без телеграму життя можливе. І не просто можливе, кажуть учасники обговорення, воно буде для нас точно безпечнішим. Російського троянського коня час позбутися. 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду