У Росії поки не готові заблокувати ютуб, не мають альтернативи

У Росії поки не готові заблокувати ютуб, не мають альтернативи

11:10,
18 Вересня 2023
1693

У Росії поки не готові заблокувати ютуб, не мають альтернативи

11:10,
18 Вересня 2023
1693
У Росії поки не готові заблокувати ютуб, не мають альтернативи
У Росії поки не готові заблокувати ютуб, не мають альтернативи
У російській держдумі визнали, що на сьогодні російські аналоги не можуть повноцінно замінити відеоплатформу «Ютуб».

Відеоплатформу «Ютуб» не блокуватимуть у Росії, поки в країні не з’явиться її внутрішній аналог. Про це заявив голова комітету Держдуми з питань інформаційної політики Олександр Хінштейн, повідомив Interfax.

«Сьогодні, на жаль, немає адекватної та повної заміни ютубу в російських аналогах. Але слово "поки що" є ключовим», сказав Хінштейн

Він зазначив, що буде поставлено питання, чому досі такої альтернативи не створено, і додав, що передчасне блокування платформи може негативно вплинути на користувачів, які стануть «заручниками» ситуації.

Водночас заступник Хінштейна в комітеті з інформаційної політики Антон Горєлкін зазначив, що блокування ютубу «принесе більше шкоди, ніж користі».

«Але це не означає, що Росії не потрібно розвивати свої альтернативи. Ютуб продовжує залишатися ворожою платформою, яка свідомо порушує законодавство нашої країни, і немає гарантії, що завтра вона не почне проводити більш агресивну політику щодо поширення незаконних відео», написав Горєлкін у своєму телеграм-каналі. Він додав, що російські блогери на ютубі не мають майбутнього.

У квітні 2023 року російський «Коммерсант», посилаючись на власні джерела, повідомив, що відеохостинг «Рутуб» витратить 30 млрд рублів на оновлення серверної інфраструктури, щоб зрівнятися за «потужностями» з «Ютубом».

За даними видання, гроші мали витратити на розширення мереж доставки контенту (CDN), що дасть змогу прискорити завантаження відеороликів, у тому числі за рахунок розподілу трафіку між основним і додатковими серверами, фізично розташованими ближче до кінцевого користувача.

Станом на квітень у відеохостингу «Рутуб» було 15 CDN-серверів у Росії та окупованій Абхазії. До кінця 2023 року планували створити їх іще в семи російських містах, а також на мережах місцевих провайдерів у Білорусі, Казахстані, Вірменії та Узбекистані. Загалом до кінця року Рубут мав намір збільшити пропускну спроможність своїх CDN удвічі.

Нагадаємо, після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну у 2022 році можливе блокування ютубу широко обговорювалося в Росії на тлі заборони фейсбуку та інстаграму.

Відеохостинг заблокував низку російських державних пропагандистських медіа та блогерів і вимкнув усі функції монетизації для російських користувачів, проте сама платформа й далі є доступною.

Додамо, минулого тижня після запуску функції каналів у месенджері WhatsApp депутати російського парламенту закликали розглянути можливість заблокувати його в Росії.

У серпні керівник російського уряду Михайло Мішустін затвердив перелік російського програмного забезпечення, обов’язкового для попереднього встановлення на комп’ютерну та мобільну техніку у 2024 році. В оновленому переліку — 40 найменувань, зокрема продукція Яндексу, Вконтакте і Касперського.

Фото: Ютуб / Unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду