Користувачі Android бачать пропутінську пропаганду через персоналізовану стрічку новин Google Discover, — Bloomberg

Користувачі Android бачать пропутінську пропаганду через персоналізовану стрічку новин Google Discover, — Bloomberg

13:50,
12 Жовтня 2023
1106

Користувачі Android бачать пропутінську пропаганду через персоналізовану стрічку новин Google Discover, — Bloomberg

13:50,
12 Жовтня 2023
1106
Користувачі Android бачать пропутінську пропаганду через персоналізовану стрічку новин Google Discover, — Bloomberg
Користувачі Android бачать пропутінську пропаганду через персоналізовану стрічку новин Google Discover, — Bloomberg
Мобільні користувачі в Росії отримують провоєнну пропаганду з джерел, які Google заблокувала в інших місцях.

У корпорації Google стверджують, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році вони наполегливо працювали, щоб перешкодити уряду Володимира Путіна використовувати їхні сервіси для поширення дезінформації. Проте сервіс Discover, що забезпечує стрічку рекомендованих новин, активно використовується на пристроях Android та продовжує поширювати пропаганду російській аудиторії, повідомило агентство Bloomberg.

Discover — це стрічка рекомендованих новин, які бачить користувач, відкриваючи браузер Chrome на пристроях Android. Разом з гороскопами, оглядами відеоігор та місцевими новинами в ній представляються і публікації політичної тематики.

Журналісти Bloomberg виявили серед таких рекомендацій публікації з відвертою брехнею та дезінформацією. Зокрема статтю, в якій звинувачують Україну в нещодавньому російському ударі по селу Гроза на Харківщині, та публікацію, в якій стверджують, що Президент України Володимир Зеленський вербує бойовиків з «Ісламської держави».

У вересні зафіксовано понад 200 тис. щоденних переходів на прокремлівський сайт «Царьград ТВ», котрим володіє російський олігарх Костянтин Малофєєв, проти якого США та Європейський Союз запровадили санкції.

У звіті для ЄС від 26 вересня, у якому онлайн-платформи мали представити свої зусилля щодо боротися з дезінформацією в інтернеті, компанія Google заявила, що була ефективною у зриві російських інформаційних операцій, спрямованих на внутрішню підтримку війни.

«Москва використала весь спектр IO — від відкритих державних медіа до таємних платформ і облікових записів — для формування суспільного сприйняття війни. У 2022 році Google перервав 1950 випадків російської активності вводу-виводу на своїх платформах», — ідеться у звіті.

Також Google виключила російські державні медіа, зокрема RT, зі своїх новинних розділів на початку війни та припинила платити їм за контент. Зараз  у Росії блокують Google News, хоча інші служби Alphabet Inc., зокрема YouTube і Google Search, продовжують працювати. Її операційна система Android також використовується на понад 80% мобільних пристроїв у Росії разом із функцією Discover, яка регулярно поширює путінські ЗМІ.

З початку війни Google суттєво обмежив відображення російських державних медіа у своїх продуктах, включаючи Discover, заявляють у компанії. «Цей вміст надходить із відкритого інтернету, але ми прагнемо висвітлювати вміст, який демонструє досвід, авторитет і надійність. У нас є сувора політика, якої мають дотримуватися видавці, щоб з’являтися в Discover, і вміст, що порушує правила, видаляється», — заявила речниця Google Меганн Фарнсворт.

Проте принаймні відвідуваність «Царьграда» за посередництвом Discover зростає. За спостереженням журналістів Bloomberg, це відбувається завдяки мережі сайтів, які слово в слово репостять його статті та заголовки і потрапляють у видачу.

Оскільки Discover не посилається на заборонені російські медіа, йому зостається рекламувати все, що залишилося, зокрема джерела з неясним правом власності та вмістом, створеним штучним інтелектом, прокоментував російський емігрант Лев Гершензон, котрий до 2012 року керував відділом новин «Яндекс НВ».

Гершензон відстежує проблему за допомогою російського ресурсу LiveInternet, на якому зокрема представлена аналітика щодо трафіку на російські сайти. Ці лічильники показують, що Google Discover спрямовує понад 20 мільйонів відвідувань російських ЗМІ на день. Наприклад, Discover скеровує людей до Zen, суперечливого інформаційно-розважального сервісу, який Yandex NV торік продав соцмережі «Вконтакте», котрою керує син одного з головних радників Путіна.

Лев Гершензон вважає, що проблему націлювання Discover вирішити нескладно, проте в Google поки не визнають цієї проблеми.

Нагадаємо, у серпні керівник російського уряду Михайло Мішустін затвердив новий перелік російського програмного забезпечення, обов'язкового для попереднього встановлення на комп'ютерну та мобільну техніку у 2024 році. В оновленому переліку — 40 найменувань, зокрема продукція Яндексу, Вконтакте і Касперського.

На фото: умовне зображення з логотипом Google

Фото: Search Engine Roundtable

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ihor Orushchak
22:03 / 12.10.2023
Їхав (-ли) сьогодні в попутній машині. Їхало двоє в машині: жінка та бритий ще досить молодий чоловік за рулем цієї іномарки. Та жінка Оксана казала: казали, - що за комуністів крали. А во тепер - крадуть. Поставити би молодих, - таких що не крадуть. (Це є чисто не моя думка, - а думка випадкової незнайомої людини...
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду