ІМІ виявив 46 незаблокованих проросійських ютуб-каналів, що порушують правила платформи

ІМІ виявив 46 незаблокованих проросійських ютуб-каналів, що порушують правила платформи

15:38,
16 Травня 2023
2613

ІМІ виявив 46 незаблокованих проросійських ютуб-каналів, що порушують правила платформи

15:38,
16 Травня 2023
2613
ІМІ виявив 46 незаблокованих проросійських ютуб-каналів, що порушують правила платформи
ІМІ виявив 46 незаблокованих проросійських ютуб-каналів, що порушують правила платформи
Для ефективних комунікацій необхідне створення представництва YouTube в Україні.

Інститут масової інформації у травні провів дослідження та виявив щонайменше 46 незаблокованих російських та орієнтованих на закордонну аудиторію проросійських ютуб-каналів, які, зокрема, поширюють пропаганду, расистські висловлювання, публікують відео зі сценами насильства, виправдовують війну РФ проти України та розпалюють ненависть до українців.

У червні 2022 року СБУ повідомила про 442 пропагандистські ютуб-канали РФ, які вдалося заблокувати. Серед них опинилися «Первый канал», «Телеканал Звезда», RT, «Соловьев LIVE». Утім, як з’ясував ІМІ в ході дослідження, контент усіх цих каналів досі можна знайти на відеоплатформі. Зокрема, поширюють контент заблокованих російських пропагандистських ресурсів ютуб-канали «Я просто обожаю срач», Bor do, Mor2, HotNewsTuber.

Зокрема, на каналі «Я просто обожаю срач» аналітики виявили відеозвернення невідомої жінки «Украинка о Зеленском резанула всю Правду!», побудоване на фейках і наративах російської пропаганди; фейк про призов в українську армію з 16 років та фейк про те, що нібито українських військових після російського полону чекає тюрма.

На ютуб-каналі КОНТ, що слугує архівом програм пропагандистів Дмитра Кисельова та Олексія Пушкова, виявили відео «Я русский оккупант | I'm a Russian Occupant», що набрало понад 333 тисячі переглядів.

Не заблокований канал Євгенія Спіцина, де перезалиті токшоу з його участю пропагандистських ресурсів «Царьград ТВ», «Радио Маяк», «Телеканал Звезда», «Радио Sputnik», «Соловьев LIVE». У своїх ефірах Спіцин регулярно поширює фейки, на кшталт Польща нібито прагне забрати собі західну частину України, а також використовує мову ненависті.

Після повномасштабного вторгнення на ютубі заблокували канал «СПАС», що роками підбурював росіян до геноциду українців, спекулюючи на релігії. Утім, 26 квітня 2023 року порушники створили новий канал «СПАС-СТРИМ». Веде його пропагандист Роман Голованов, який також працює на провладних ресурсах «Соловьев LIVE» та «Комсомольская правда», а частим гостем ефірів є священник РПЦ Андрій Ткачов. Обидва намагаються запевнити глядачів, що злочинна війна РФ має сакральне й позитивне значення, та агітують служити в російській армії, а Україну при цьому називають «страна 404».

Окрім «Спаса», спекулювати релігією на ютубі в інтересах Кремля продовжує канал російського підсанкційного олігарха Костянтина Малофєєва «Царьград ТВ», який команда відеохостингу заблокувала в липні 2020 року. Проте зробили це некоректно. Так, якщо заходити безпосередньо на головну сторінку ютуб-каналу, він справді буде маркований як «недоступний». Утім, якщо набрати «Царьград ТВ» у пошуковому рядку Youtube, то пропонується ціла низка відео, доступних для перегляду.

Обійти блокування вдалося і ресурсу «Соловьев LIVE». Канал не має відеороликів, але з 22 лютого 2023 року веде цілодобову трансляцію.  

ІМІ встановив щонайменше вісім пропагандистських російських каналів на Youtube, які підсанкційні в різних країнах або власники яких перебувають під санкціями, утім, які продовжують поширювати свій контент на відеохостингу, бо досі не потрапили під блокування або були заблоковані некоректно. Серед них: MK-TV МК-ТВ («Московский комсомолец»), Р.К.П. («Комсомольская правда») та Zvezda Live 10.0 (телеканалу міноборони Росії «Звезда»).

Аналітики виявили шість ютуб-каналів підконтрольних Кремлю незаконних збройних формувань «ДНР», «ЛНР» та окупантів Криму. Йдеться про «Новороссия ТВ», «АРХИВ НОВОРОССИЯ TB», «(Z)Новости СВО Видео», «Za Донбас (телеканал Юнион)», «Трибунал ДНР», Millet Channel.

«Тематика відео широка: від фейкових новин про нібито воєнні злочини ЗСУ й возвеличення російських ставлеників та інтерв'ю з воєнними злочинцями до кадрів незаблюрених трупів цивільних українців з серйозними травмами чи знущання над полоненими військовими, що є грубим порушенням правил YouTube щодо насильницького або відразливого контенту», — зазначили в ІМІ.

ІМІ також зафіксував сім ютуб-каналів, які публікують кадри зі знищенням української військової техніки — у тому числі разом з військовими. Зокрема, йдеться про канал Militarian, який спеціалізується на публікації таких відео.

Окрім каналів, що відкрито використовують геноцидну риторику, завантажують насильницький контент та відео з погрозами, на YouTube виявили низку каналів, які просувають небезпечні кремлівські наративи завуальовано, маскуючи під освітній, документальний, розважальний чи мистецький контент, щоб уникнути обмежень та блокування.

Зокрема, йдеться про канали «МАРДАН.ХРОНИКИ», «Дмитрий Тарасюк», Stropharia i Сubensis, ParkPatriot.Media, Grishanov, «Эмпатия Манучи», «Изнанка. Женщины».

ІМІ закликав YouTube видалити з платформи російські та проросійські канали, що поширюють фейки та наративи кремлівської пропаганди, використовують образливі та ворожі висловлювання щодо політиків і населення різних країн, розпалюють геноцид проти українського народу та поширюють расистські висловлювання. До Мінцифри, МКІП, РНБО звернулися з проханням сприяти коректному й ефективному блокуванню прокремлівських ресурсів.

Також з огляду на масштаби проблеми ІМІ наголосив на необхідності створення представництва Youtube в Україні.

Нагадаємо, в Україні запустили безкоштовний дерусифікатор YouTube.

Фото: ІМІ, aa.com.tr

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду