В Україні запустили безкоштовний дерусифікатор YouTube

В Україні запустили безкоштовний дерусифікатор YouTube

13:50,
6 Квітня 2023
4394

В Україні запустили безкоштовний дерусифікатор YouTube

13:50,
6 Квітня 2023
4394
В Україні запустили безкоштовний дерусифікатор YouTube
В Україні запустили безкоштовний дерусифікатор YouTube
Встановити розширення, що навчить YouTube не рекомендувати російськомовний контент, можна для браузерів Chrome та Firefox.

Розробник Тарас Сливка запустив сайт, з якого можна завантажити браузерне розширення stopRU, що допоможе оперативно виявляти на платформі YouTube російськомовний контент, а відтак більше не рекомендувати його та відео відповідного каналу.

«Російська — не є випадковою іноземною мовою. Для нас — це мова ворога, який веде прямий військовий конфлікт з нами протягом кількох останніх років. А культурний конфлікт — протягом декількох останніх століть.

Дивитися «цікаве відео» російською зараз — це з тієї ж серії, що й «читати Пушкіна в оригіналі». Ми боремось з імперією та намагаємось увійти у світ західних демократій. Залежність проявляється в різних площинах: політичній, економічній та культурній. Де спільною ниткою є і мова контенту. Чим швидше ми позбудемось російської, тим швидше ця залежність нівелюється»,  поділився своїми міркуваннями Тарас.

Оскільки відмова від російськомовного контенту в YouTube постійним натисканням кнопки «Не цікавить» є доволі рутинною та займає багато часу, він вирішив автоматизувати та пришвидшити цей процес за допомогою розширення stopRU.

Під час перевірки алгоритм аналізує назву відео та каналу на наявність літер, які присутні тільки у російській абетці (ё, ъ, ы, э) та відсутність питомо українських (ґ, є, і, ї). За словами розробника, не всі російські відео відповідатимуть цьому правилу. Та бета-тестування показало, що загалом метод працює.

Після встановлення користувачу потрібно вибрати необхідну реакцію stopRU на російське відео чи канал: за замовчуванням пропонується опція «Не цікавить», яка блокує конкретне відео, однак можна обрати опцію «Не рекомендувати канал», або «Виділяти, без жодних дій». Для користувача все відбувається непомітно: відео зникають, а на їхньому місці з’являється напис «Відео вилучено».

Розширення працює у браузерах Chrome та Firefox. З часу запуску бета-тестування у листопаді 2022 року, дотепер його завантажили понад 1400 користувачів. З допомогою розширення, у видачі україномовних користувачів зникло понад 150 тисяч російськомовних відео.

Нагадаємо, в Україні запустили гру Death from Above, де можна спробувати себе в керуванні українськими дронами та боротися з російською армією. Частину доходів від гри передадуть українським благодійним організаціям «Повернись живим» і «Армії дронів».

Фото: stopru.in.ua

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду