Закликали здатися українських військових. Facebook заблокував російську та білоруську мережу акаунтів

Закликали здатися українських військових. Facebook заблокував російську та білоруську мережу акаунтів

15:21,
12 Квітня 2022
2388

Закликали здатися українських військових. Facebook заблокував російську та білоруську мережу акаунтів

15:21,
12 Квітня 2022
2388
Закликали здатися українських військових. Facebook заблокував російську та білоруську мережу акаунтів
Закликали здатися українських військових. Facebook заблокував російську та білоруську мережу акаунтів
Автори:
Крім того, після обмеження доступу до Twitter російські урядові акаунти перейшли до Telegram та VK.

Соціальна мереж Facebook заблокувала створену в Росії та Білорусі мережу акаунтів, спрямовану проти України та українських військових. Про це повідомили дослідники Лабораторії цифрової криміналістики Атлантичної ради (DFRLab).

«Кампанія Ghostwriter активізувала зусилля зі злому облікових записів українських військовослужбовців у соціальних мережах. У деяких випадках операція Ghostwriter успішно перехоплювала облікові записи військових та розміщувала відео із закликами до українських солдатів здатися. Facebook заявив, що заблокував ці відео та заборонив іншим користувачам ділитися ними, — повідомили в DFRLab. — Facebook також заявив, що зірвав дії пов'язаних з урядом суб'єктів із Росії та Білорусі, які займалися кібершпигунством та таємними операціями проти України». Зокрема, у межах цих операцій поширювали дезінформацію про Україну — наприклад, що «українські політичні лідери залишили країну в перший день [повномасштабного] вторгнення», що «українські військові здалися без бою».

Facebook заблокував мережу із окупованого Луганська, яка просувала два проросійські сайти — kavkazru.press та politica.in.ua. З Facebook та Instagram також видалили групу акаунтів, які проводили скоординовані атаки проти України. «Ця мережа керувала кількома сайтами новин для поширення антиукраїнських повідомлень. Аккаунти у цій мережі нібито зареєстровані у Києві. Мережа використовувала підроблені облікові записи, фотографії профілів, створені штучним інтелектом, та вигаданих осіб, щоб ввести користувачів в оману», — зазначається в повідомленні. У Facebook уточнили, що ця мережа була підключена до іншої, закритої в 2020 році мережі, пов'язаної з сайтами пропагандистських видань News Front та South Front.

Ще близько 200 справжніх та фейкових облікових записів Facebook видалив за різні порушення. Зокрема, з цих акаунтів подавали тисячі скарг на осіб в Україні та Росії. «Люди, які стоять за цією мережею, використовували групу кулінарної тематики для координації діяльності. Повідомляється, що мережа стала активнішою в середині лютого перед вторгненням. Facebook заявив, що мережа була пов'язана з російською мережею, видаленою в 2019 році», — йдеться в повідомленні.

Крім того, у DFRLab повідомили, що після обмеження доступу до Twitter російські урядові акаунти перейшли до Telegram та VK.

Раніше дослідження BBC та Інституту стратегічного діалогу (ISD) показало, що в соціальній мережі Facebook створюють пропутінські групи, щоб прославляти Росію, її президента, та намагаються створити їм позитивний імідж у різних куточках світу. Ці групи вже налічують понад 650 тисяч членів. Дослідники визначили, що багато адміністраторів таких груп мають дублікати облікових записів під тим же ім’ям. Провідний дослідник Мустафа Аяд називає цю практику прикладом «астротурфінгу» — онлайн-операції, що включає кілька облікових записів, яка помилково створює враження ширшої підтримки серед населення, створює штучну громадську думку. 

Нагадаємо, 4 березня Роскомнагляд прийняв рішення про повне блокування соціальної мережі Facebook на території Росії. Також Росія заблокувала соціальну мережу Twitter та почала блокувати відеохостинг YouTube. 6 березня китайська соцмережа TikTok тимчасово призупинила роботу в Росії через закон про позбавлення волі за «фейки про російську армію». Зайти в соцмережі можна за допомогою VPN або інших засобів, описаних у нашій публікації. 21 березня суд у Росії визнав Meta «екстремістською організацією» та заборонив Facebook та Instagram

Фото: Alex Haney / Unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду