Як YouTube обмежує відео про коронавірус під час пандемії COVID-19

Як YouTube обмежує відео про коронавірус під час пандемії COVID-19

14:00,
29 Квітня 2020
6367

Як YouTube обмежує відео про коронавірус під час пандемії COVID-19

14:00,
29 Квітня 2020
6367
Як YouTube обмежує відео про коронавірус під час пандемії COVID-19
Як YouTube обмежує відео про коронавірус під час пандемії COVID-19
З початком пандемії коронавірусу в YouTube запровадили зміни, які мають допомогти у боротьбі з фейками про COVID-19. У компанії визнали, що під обмеження можуть підпасти й відео на інші теми, бо перевірку контенту стали більше довіряти алгоритмам, поки модератори вдома на карантині. Як це вплинуло на авторів ютуб-каналів, розбирався MediaSapiens.

З початку пандемії коронавірусу компанія Google, якій належить YouTube, впровадила багато змін, які мають боротися з поширенням фейків про COVID-19. Із березня в результатах пошуку YouTube стали відображатися короткі прев’ю новин про коронавірус. Наприклад, якщо ви шукаєте «коронавірус» на платформі, вам пропонують посилання на сторінку ВООЗ про COVID-19. Це результати інформаційної кампанії, спрямованої на боротьбу з фейками про пандемію.

Схожі зміни відбулися й в Україні, коли Google виділила МОЗ півмільйона доларів на інфокампанію про коронавірус. Тепер під практично кожним відео на цю тему є посилання на офіційні джерела про COVID-19. Це виглядає так:

Але це далеко не всі зміни, які відбулися в Google і YouTube щодо такого контенту. Деякі нові рішення, як виявилося, викликають труднощі в авторів ютуб-каналів. МediaSapiens спробував розібратися, що саме змінилося.

YouTube позбавляє монетизації відео про коронавірус?

Зі стрімким поширенням пандемії коронавірусу компанія визнала цю тему  «делікатною» і почала змінювати політику ставлення й до відео про COVID-19. Спершу зміни стосувалися позбавлення відео монетизації, каже MediaSapiens Артем Албул – автор і ведучий ютуб-каналу «Клятий раціоналіст». «Усі відео, зосереджені на цій темі, будуть демонетизовані до подальшого повідомлення», — заявили в YouTube на початку березня.

Та пізніше в компанії вирішили, що монетизувати такі відео все ж можна: дозволили це для роликів зі згадкою коронавірусу, які не порушують інші загальні правила платформи, йдеться у свіжій заяві компанії. Наприклад, монетизувати не можна відео про фейкові способи діагностики й лікування або ті, які вводять в оману щодо COVID-19. Платформа водночас не блокує монетизацію відео про коронавірус, якщо вони не стосуються мови ненависті, домагань, шахрайства чи розпалювання ненависті.

Проте творці ютуб-каналів бачать, що YouTube і далі обмежує монетизацію дуже різних за змістом відео, а не тільки фейкових або псевдонаукових. Деякі опитані нами експерти кажуть, що це традиційна політика платформи щодо й інших чутливих тем.

«Монетизація обмежується автоматично на будь-якому відео про коронавірус – це право рекламодавців — обмежити появу своєї реклами в таких темах. Так зараз відбувається в усьому світі», каже Євген Самойленко, креативний продюсер «Телебачення Торонто».

Ролики модерує тільки машинний алгоритм, доки співробітники вдома на карантині?

На це питання можна відповісти скоріше «так». 16 березня в офіційному блозі YouTube повідомили, що через розвиток подій з COVID-19 платформа переключиться на машинні алгоритми, щоб допомогти з «деякою роботою, яку зазвичай виконують модератори». У Google визнали, що деякий контент будуть прибирати без перевірки людьми й можуть видаляти навіть ті відео, які не порушують правил платформи. Додали, що контент, який не пройшов модерацію, «може бути недоступний у пошуку, на домашній сторінці або в рекомендаціях».

Машинний алгоритм не в змозі оцінити підтекст, тональність, контекст сказаного, не може оцінити в повній мірі правдивість інформації у відео, тому по суті може блокувати все без розбору, каже MediaSapiens Кирило Євсєєв, сертифікований спеціаліст YouTube, який займається розвитком каналів і має свій канал з понад 60 тис. підписників.

Однак з модерацією на YouTube не все стало однозначно погано. Наприклад, «Клятий раціоналіст» не мав досвіду блокування платформою його відео про коронавірус. «Мої два відео, які стосувалися саме коронавірусу, набрали порівняно багато переглядів. Як і ті, що стосувалися теми не напряму, але містили відповідні хештеги і плашку під відео від YouTube. Але в мене канал тематичний, тому можу сказати лише про суто мій досвід», каже Артем Албул.

YouTube обмежує рекламу і просування відео про коронавірус?

Так, 11 березня в Google заявили, що відключатимуть рекламне просування контенту, де згадується коронавірус. Це не означає, що не можна рекламувати всі відео. Але все ж можливості просування відео стали більш обмеженими.

«Є люди, які хочуть рекламувати свій контент на платформі. Але ролики, в яких є згадка таких слів, як “коронавірус”, “вірус”, “карантин”, “інфекція”, “самоізоляція”, можуть здатися алгоритмам YouTube підозрілими. Якщо у вашому ролику є такі слова, скоріше за все, відео не потрапить в рекламу і, відповідно, не буде просуватися», — коментує нову політику YouTube Кирило Євсєєв.

Редакція «Детектора медіа» на власному досвіді відчула нововведення. З початку березня ми мали кілька випадків, коли не спрацьовували рекламні оголошення в YouTube при просуванні нашого відеопроєкту «Ньюспалм». Зрештою, у службі підтримки Google Ads нам пояснили, що це сталося через згадку у відео інформації про COVID-19:

Кирило Євсєєв наводить іще кілька прикладів. Один з його клієнтів веде автомобільний канал. В одному з відео, розповідаючи про продаж авто, відеоблогер сказав приблизно таке: «через пандемію коронавірусу були закриті всі авторинки, тому ми тимчасово працюємо тільки онлайн». І тільки через згадку слова «коронавірус» він вже не може рекламувати таке відео, каже пан Євсєєв.

Так було й з іншим його клієнтом, який продає чоловічий одяг. Блогер всього лише озвучив у відео графік роботи на період карантину через пандемію коронавірусу, після чого не зміг рекламувати контент. До Google подавали скарги та апеляції, але й це не спрацьовувало, додає пан Євсєєв. Те саме стосується і заробітку на рекламі, яку показують під відео: сам контент потрапляє у «фільтр» підозрілого, і на відео є або менше реклами, або вона взагалі відсутня.

Однак подібні випадки з YouTube ставалися й до пандемії. Рекламні оголошення схожим чином розглядали й раніше. Наприклад, модератори вкрай довго затверджували оголошення під час передвиборчої кампанії 2019 року в Україні, згадує експерт.

Із рекламним просуванням у YouTube справді є проблема, каже Євген Самойленко: «Алгоритми дуже погано запускають рекламні кампанії, а служба підтримки майже не працює (офіси на карантині), тому все йде дуже повільно. У багатьох людей кампанії не запускаються, але це стосується реклами в принципі (не лише відео, в яких згадується коронавірус)».

Обмеження рекламного просування стало суттєвою проблемою для ютуб-каналів, які перебувають на стадії нарощування аудиторії. Тоді як популярні блогери, які вже мають багато підписників, не мають потреби рекламувати свій контент і набирають органічні перегляди.

«Наприклад, потреби рекламувати свій контент у YouTube немає в педіатра Євгена Комаровського. Він має живу органічну аудиторію, яка регулярно приходить на його канал. Очевидно, відчувши актуальність теми, Комаровський знімає про коронавірус дедалі більше відео, що лише збільшує його заробітки на YouTube: за даними Socialblade, тільки за останні 30 днів на канал підписалося більше 430 тис. користувачів», — каже фахівець.

Платформа обмежує потрапляння відео у тренди?

На це питання навряд чи знайдеться однозначна відповідь. У Google відсутні будь-які публічні заяви про те, що відео по темі COVID-19 будуть рідше потрапляти у тренди, до списку рекомендованих.

У березні представники YouTube у коментарі Recode заявили, що мають на меті зменшити рекомендації відео з «вмістом на межі» або відео, які можуть дезінформувати користувачів, включаючи поширення неправди про коронавірус. Однак якихось деталей не надали, тому й зараз точно незрозуміло, як це відбувається.

Наприклад, у ютуб-трансляції програми «Свобода слова Савіка Шустера», де обговорювали коронавірус, написали, що платформа видалила відео зі списку рекомендованих. Хоча неясно (та й навряд чи можливо дізнатися), сталося це саме через тему обговорення або ж з інших причин.

Але в команди програми «Телебачення Торонто» немає відчуття, що YouTube якось занижує видачу відео про коронавірус, підкреслює Євген Самойленко. Більше того: до трендів можуть потрапити й відео, які поширюють конспірологічні теорії.

«Це стосується будь-якої подачі теми. Навіть попри задекларовану Google боротьбу з фейками, конспірологія нікуди не зникала й була навіть у трендах. Немає відчуття, що контент про коронавірус занижується в трендах. Відео на цю тему, у тому числі наші випуски, там бувають регулярно. Просто зараз дуже зросла конкуренція: з’являється багато контенту, швидкий ріст переглядів, і потрапляти в тренди стало складніше», каже він.

Та як насправді працюють алгоритми YouTube (рекомендації, потрапляння в тренди) — ніхто не знає, додає фахівець: «Google навмисно не розкриває методику потрапляння в тренди, щоб уникнути зловживань. Якщо хтось каже, що знає, як працюють ці алгоритми це шарлатанство. Якщо хтось стверджує, що YouTube навмисно занижує видачу вашого відео і не дає потрапити в тренди — це конспірологія».

Фото: Search Engine Journal

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду