Фейки та дезінформацію про коронавірус у соцмережах розповсюджують ультраправі  - ВВС

Фейки та дезінформацію про коронавірус у соцмережах розповсюджують ультраправі - ВВС

18:17,
5 Травня 2020
3753

Фейки та дезінформацію про коронавірус у соцмережах розповсюджують ультраправі - ВВС

18:17,
5 Травня 2020
3753
Фейки та дезінформацію про коронавірус у соцмережах розповсюджують ультраправі  - ВВС
Фейки та дезінформацію про коронавірус у соцмережах розповсюджують ультраправі  - ВВС
Автори:
ВВС Click разом із британським Інститутом стратегічного діалогу, що займається боротьбою з екстремізмом, провели дослідження, яке доводить, що екстремістські спільноти намагаються використовувати пандемію у свої цілях

Як повідомила керівниця дослідження Хлоя Колливер, його ціллю було встановити, чи впливає пандемія та спричинена нею криза на поширення дезінформації групами, які можна охарактеризувати як політично екстремістські чи спільноти «альтернативної медицини».

Дослідники проаналізувати біля 150 000 публічних постів у Facebook, оприлюднених з січня цього року 38 ультраправими групами. Після чого розподілили всі пости за ключовими темами, що виділили за допомогою аналізу ключових слів. Тем, які стосувалися повідомлення, було п’ять. Це іслам, міграція, ЛГБТ, іудаїзм та еліти. Як з’ясувалося, за чотирма темами кількість повідомлень залишалося фактично незмінною. І лише кількість постів за однією темою, - що стосується впливу «еліт», - продемонструвала суттєве зростання під час карантину. У постах повідомлялось про людей, які «можуть бути причетні» до появи коронавірусу, або пов’язані з введенням карантину Серед них – Джордж Сорос, Біл Гейтс, Джефф Безос і Ротшильди. Також дослідники з’ясували, що аудиторія цих повідомлень  більш схильна вважати вірус COVID-19 штучним.

«Розмови про вплив еліт загострилися, особливо через начебто штучне походження коронавірусу або ствердження, що карантин є інструментом соціального контролю, а не захисту населення» - додала Коллівер.

Дослідники також виявили 34 сайти, які поширювали дезінформацію щодо політичних або медичних заходів, походження коронавірусу та інших тем, пов’язаних з пандемією. З’ясувалося, що посилання з цих сайтів має велике охоплення. Так, посилання з цих сайтів мали більше 80 мільйонів реакцій на фейсбуці, тобто більше 80  мільйонів лайків, шерів, коментарів.

Хоча, підкреслюють автори,  реакції користувачів ще не означають, що вони схвально ставляться до інформації, яку повідомляли у цих посиланнях та постах. У той же час, пишуть дослідники, сайт ВООЗ  отримав 6,2 мільйонів  реакцій, Центр по контролю захворювання США (CDC) - 6,4 мільйони.

Проте, на думку ВВС, дослідження доводить,  що ультраправі спільноти намагаються використати так звану інфодемію, тобто масове поширення дезінформації і фейків, - на свою користь. Дослідники вважають це небезпечною тенденцію.

Фото: ВВС

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду