Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 11–13 травня 2024 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 11–13 травня 2024 року — резюме

09:00,
24 Травня 2024
967

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 11–13 травня 2024 року — резюме

09:00,
24 Травня 2024
967
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 11–13 травня 2024 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 11–13 травня 2024 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках Першого каналу Суспільного, каналів «Інтер», «Ми — Україна», «Рада», ICTV та СТБ і «1+1» — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку Першого каналу Суспільного була такою: ефірні години починалися 10–15-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. Канал не робить новини посередині годин, як це роблять інші учасники телемарафону у своїх ранкових слотах.

Структура ефіру каналу «Інтер» була звичною для денного слоту: ефірні години починалися 13-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була стандартною для вечірнього слоту: ефірні години починалися з 15-хвилинних випусків новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск, наступна година була гостьовою.

Структура ефіру каналу «Рада» була звичайною для ранкового слоту: щогодини було по два випуски новин (на початку години — 15-хвилинні, посередині години — різнокаліберні за хронометражем, від 5 до 10 хвилин), решту часу займали гостьові студії.

Структура ефіру каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні випуски новин чергувалисся з 15-хвилинними гостьовими студіями.

12 травня о 20-й був тижневик каналу «1+1». 13 травня структура ефіру каналу була такою: ефірні години починалися різнокаліберними випусками новин (то по 15, то по 45 хвилин, якоїсь логіки в хронометражі я, як завжди, не бачу), продовжувалися гостьовими студіями або записаними інтерв’ю.

Основні теми дня

11 травня

Наступ ворога і евакуація людей на Харківщині. В ефірі Першого каналу Суспільного був оглядовий сюжет про організацію евакуації на Харківщині з Вовчанської громади та пряме ввімкнення з Харкова. У гостьовій студії обговорювали з оглядачем «Інформаційного спротиву» Олекскандром Коваленком. В ефірному блоці каналу «Інтер» робили пряме ввімкнення з Харкова. У гостьовій студії говорили з головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим і воєнним аналітиком Петром Черником. В ефірі каналу «Ми — Україна» робили два прямі ввімкнення з Харкова, говорили з харківським міським головою Ігорем Тереховим і з керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком.

Ситуація на різних фронту. В новинах Першого каналу Суспільного були лише короткі повідомлення. В гостьових студіях говорили про ситуацію на фронті з головою Куп’янської МВА Андрієм Беседіним, речником Сил оборони півдня Дмитром Плетенчуком, речником ОСУВ «Хортиця» Назаром Волошиним, оглядачем групи «Інформаційний спротив» Олександром Коваленком і з військовослужбовцем 77-ї окремої аеромобільної бригади Віктором Петровичем. В ефірі «Інтера» був фронтовий репортаж про бої 95-ї бригади на Лиманському напрямку. В гостьових студіях події на широкому фронті не обговорювали (за винятком уже згаданого нового наступу ворога на півночі Харківщини). В новинах каналу «Ми — Україна» був оглядовий сюжет. У гостьових студіях говорили з речником Сил оборони півдня Дмитром Плетенчуком і з офіцером секції планування бригади «Рубіж» Дмитром Кожубенком.

12 травня

Бої і евакуація на півночі Харківщини. В новинах каналу «Рада» головній темі цих днів не приділили жодної уваги. В гостьовій студії обговорили її з керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком. В ефірі каналів ICTV та СТБ темі приділили серйозну увагу. Зокрема робили два прямі ввімкнення з Харкова, огляд західної преси. В студії спілкувалися з головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим, речником 1-го прикордонного загону Олександром Даниленком, речником Головного управління розвідки Андрієм Юсовим, речником ОСУВ «Хортиця» Назаром Волошиним і керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком.

Бойові дії на інших ділянках фронту. В новинах каналу «Рада» були лише короткі повідомлення. Трохи говорили про ділянки фронту на півдні з речником Сил оборони півдня Дмитром Плетенчуком. У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ був сюжет про роботу піхотинців на Лиманському напрямку, пряме ввімкнення про ситуацію на східному фронті загалом, говорили з речником ОСУВ «Хортиця» Назаром Волошиним, військовослужбовицею 1-ї президентської бригади особливого призначення «Буревій» Ганною Максимчук і мінометником «Кахою».

13 травня

Бої і евакуація на півночі Харківщини. В ефірі каналу «1+1» про це згадували лише короткими повідомленнями в новинах. У гостьових студіях узагалі про це не говорили.

Бойові дії на інших ділянках фронту. В ефірі каналу «1+1» було два фронтових репортажі — про бої артилеристів 22-ї окремої мехбригади під Кліщіївкою і про бої артилеристів 95-ї бригади на Донеччині. В гостьовій студії фронтову тематику не обговорювали.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру Першого каналу Суспільного була такою: 2 репортажних сюжети, 3 прямих ввімкнення (ще одне ввімкнення було неподієвим). У гостях побувало 5 ньюзмейкерів. Сюжети були про організацію евакуації на Харківщині з Вовчанської громади та про життя прифронтового села Ставки на Донеччини. Прямі ввімкнення були про ситуацію в Харкові й області, про ситуацію на прикордонні Сумщини та про події у Тбілісі.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 2 репортажні сюжети та 5 прямих ввімкнень. У гостях побувало 2 ньюзмейкери. Сюжети були про бої на Лиманському напрямку та про тренування на Черкащині жіночої команди ветеранок із футболу до чемпіонату світу. Прямі ввімкнення були про бої та евакуацію на півночі Харківщини, про наслідки ворожих обстрілів на Запоріжжі, Миколаївщині та Херсонщині, про контроль США за використанням Україною американської збройової допомоги та про фестиваль прилаштування безпритульних тварин у Києві.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була такою: один спецрепортаж і два прямі ввімкнення. У гостьовій студії побувало 5 гостей-ньюзмейкерів. Спецрепортаж був про життя людей у прифронтовому Оріхові, обидва прямі ввімкнення були про бої й евакуацію на Харківщині.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Рада» була такою: жодного (!) репортажного сюжету, одне пряме ввімкнення (про благодійний забіг у Львові). У гостях побувало 4 ньюзмейкери.

Новинна складова проаналізованого ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 2 репортажні сюжети, 3 прямі ввімкнення, в гостях побувало 2 ньюзмейкери. Репортажні сюжети були про вшанування загиблих військових і про виставку фотопортретів матерів загиблих героїв у Черкасах. Прямі ввімкнення були — два про ситуацію в прифронтовому Харкові, евакуацію людей і бої на прикордонні області та ввімкнення про ситуацію на східному фронті.

Новинна складова проаналізованого ефіру каналу «1+1» була такою: 4 репортажні сюжети та 4 прямі ввімкнення. Натомість у гостях побував лише один ньюзмейкер. Репортажні сюжети були про бої артилеристів 22-ї окремої мехбригади під Кліщіївкою, про бої артилеристів 95-ї бригади на Донеччині, про пошуки тіл загиблих українських військових на Херсонщині, про те, як відбувався фінал «Євробачення». Прямі ввімкнення були про наслідки ракетного удару ворога по Покровську, про евакуацію людей із прикордоння Харківщини, про ситуацію на Херсонщині та в Херсоні й про реакції західних політиків на новий наступ росіян на Харківщину.

Гостьові студії

У гостях на Першому каналі Суспільного побувало 22 людини: 5 ньюзмейкерів, 2 речники, 11 експертів і 4 учасники подій. Про ситуацію в прифронтових громадах і областях говорили з головою Покровської МВА Сергієм Добряком, Куп’янської МВА Андрієм Беседіним і депутатом Запорізької облради Аскадом Ашурбековим. З народними депутатами Олексієм Гончаренком і Андрієм Осадчуком говорили про мобілізацію обвинувачених і ув’язнених. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, зокрема на Харківщині, звільнення міністра Кубракова і зміни в уряді, перерахунок пенсій пенсіонерам, які працюють, оцінки українцями рівня демократичності в державі, дефіцит електроенергії в системі України, підвищення акцизів на пальне, ціни на городину й інші теми.

У гостьових студіях «Інтера» протягом чотирьох годин ефіру побувало 8 людей: 2 ньюзмейкери, 5 експертів і одна журналістка. З головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим говорили про ситуацію на фронті на півночі Харківщини та про евакуацію людей із Вовчанська. З тимчасовою повіреною України в Бельгії Наталією Аношиною говорили про військову, фінансову та політичну допомогу Бельгії. З іншими гостями обговорювали ситуацію на півночі Харківщини, ймовірний склад наступного пакета санкцій Євросоюзу проти Росії, російську ІПСО щодо буцімто нелегітимності української влади, перебіг посівної в Україні, прогнози щодо Саміту миру, підготовку до фіналу «Євробачення» та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» протягом чотирьох годин ефіру побували 10 людей: 5 ньюзмейкерів, один речник і по двоє експертів і учасників подій. З харківським міським головою Ігорем Тереховим говорили про прийом евакуйованих із прикордоння області. З заступником керівника Офісу президента Ігорем Жовквою говорили про безпекові угоди та про майбутній Саміт миру у Швейцарії. З заступницею міністра енергетики Світланою Гринчук говорили про ймовірне підвищення тарифів на електроенергію для населення. З депутатом Європарламенту Андрюсом Кубілюсом говорили про прогнози на вибори до Європарламенту. З членом Комітету ВР з питань фінансів Олексієм Леоновим говорили про підтримку послами країн ЄС плану, про необхідні для отримання допомоги Ukraine Facility реформи. З іншими гостями обговорювали події на різних ділянках фронту, ймовірність наступу ворога на Сумщині, формування нових бригад, підсумки європейського турне Сі Цзіньпіна та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Рада» побувало 13 людей: 4 ньюзмейкери, 3 речники, 3 експерти й 3 учасники подій. З народним депутатом Михайлом Цимбалюком говорили про механізм купівлі страхового стажу для збільшення розміру пенсій. З народним депутатом Дмитром Соломчуком говорили про одноденне блокування на польському кордоні. З народним депутатом Сергієм Євтушком говорили про добровільну мобілізацію засуджених. З народним депутатом Олександром Ковальчуком говорили про мистецький артпроєкт Artarmor. З іншими гостями обговорювали ситуацію на окремих ділянках фронту, російські ІПСО, пов’язані з новим наступом на Харківщині, можливості ворога з випуску і модернізації військових літаків, українські аналоги російських дронів, створення інтегрованої системи захисту ППО Європи разом з Україною, ймовірність введення західних військ в Україну, виступ українок на конкурсі «Євробачення» та інші теми.

Новинна складова проаналізованого ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 2 репортажні сюжети, 3 прямі ввімкнення, в гостях побувало 2 ньюзмейкери. З головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим говорили про ситуацію на фронті на півночі області та про евакуацію людей звідти. З генеральним секретарем Української асоціації футболу Ігорем Грищенком говорили про фінал футбольного Кубку України. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, російські ІПСО, що супроводжують наступ ворога на Харківщині, про потреби фронтовиків у дронах і РЕБах, навчання цивільних тактичній медицині, ставлення військових до пропагандистської кампанії зі зриву мобілізації та інші теми.

У гостях каналу «1+1» побували 6 людей: один ньюзмейкер, один речник і 4 учасники подій. З послом Німеччини в Україні Мартіном Єгерем говорили про політику Німеччини щодо Росії та щодо її війни проти України. З іншими гостями обговорювали психічні травми війни та методи їх лікування, проєкти енергоефективності, підтримку талановитих українських дітей тощо.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах повних ефірів каналів) було таким: «Слуги народу» мали 4 ефіри (Олексій Леонов на «Ми — Україна», Марія Мезенцева, Дмитро Соломчук і Олександр Ковальчук на «Раді»). До них можна сміливо додавати ще формально позафракційного, але зі «слуг народу» Олександра Корнієнка (був в ефірі «1+1»). Двічі в ефірі марафону були представники фракції «Батьківщина» (Михайло Цимбалюк і Сергій Євтушок — обидва на «Раді»). В ефірі Першого каналу Суспільного були ще один представник фракції «Європейська солідарність» (Олексій Гончаренко) і один представник фракції «Голос» (Андрій Осадчук). В ефірах «Інтера» і ICTV/СТБ народних депутатів у ці дні не було.

Порушення стандартів

Стандарти журналісти Першого каналу Суспільного порушували 103 рази, це майже по 26 порушень на годину. Найбільше було порушень стандарту відокремлення фактів від думок — 45, більшістю з них були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 29 разів, майже половиною з цих порушень були псевдопосилання на телеграм-канали й сторінки в соцмережах. З 19 порушень стандарту точності майже всі були невідповідностями картинки й тексту в БЗ. Крім того, 5 разів порушили стандарт повноти інформації та 5 разів – стандарт доступності її подачі.

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували протягом чотирьох годин ефіру 329 разів. Це більш як по 82 порушення на годину ефіру в середньому або ж майже по 1,5 порушення щохвилини. Найбільше було порушень стандарту відокремлення фактів від думок — загалом 204, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 87 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань як на джерела фактичної інформації, так і на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 24 рази. Все це було некоректне поєднання картинки (переважно архівної) з текстом за кадром і у прямих ввімкненнях. Крім того, 10 разів було порушено стандарт доступності подачі інформації, 4 рази — стандарт її повноти. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти  каналу «Ми — Україна» порушували 413 разів. Це більш як по 103 порушення на годину ефіру в середньому і це понад півтора порушення щохвилини. Крім того, це «персональний рекорд» каналу в телемарафоні. Так багато порушень в ефірах каналу до того не було. Найчастіше порушували традиційно стандарт відокремлення фактів від думок — 261 раз, і найбільше з цих порушень було суб’єктивними думками журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 69 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. 40 разів порушували стандарт повноти інформації, більшістю з цих порушень була відсутність інтершуму на відео в БЗ і сюжетах. Крім того, 39 разів було порушено стандарт точності, головно — невідповідностями картинки й тексту в новинних матеріалах. 4 рази порушили й стандарт доступності подачі інформації.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували 317 разів. Це більш як по 79 разів на годину в середньому. Найбільше було порушень стандарту відокремлення фактів від думок — 151 раз. Більшістю з них були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 80 разів, більше половини з цих порушень були розмиті узагальнені псевдопосилання на джерела фактичної інформації. 36 разів порушували стандарт точності, більшістю з цих порушень були невідповідності картинки й тексту в БЗ і прямих ввімкненнях. 27 разів порушували стандарт повноти інформації, більшістю з цих порушень була повна відсутність інтершуму на відео в численних БЗ. Крім того, 23 рази було порушено стандарт доступності подачі інформації.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували 287 разів. Це майже по 72 порушення на годину ефіру в середньому, більш як по порушенню щохвилини. Це, звісно, багато, але знову на порядок менше, ніж було в попередніх кварталах. Найбільше було порушень стандарту відокремлення фактів від думок — 177. Майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 74 рази, найбільше було інформації й картинок, узятих у соцмережах і телеграм-каналах. Було 28 порушень стандарту точності, все це було некоректне поєднання картинки з текстом за кадром. Крім того, 5 разів порушили стандарт повноти інформації, 3 рази — стандарт доступності її подачі. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували 279 разів (це майже по 70 порушень на годину ефіру в середньому або ж понад одне порушення щохвилини). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 160 разів, більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 76 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 22 рази, у більшості випадків це були невідповідності між картинкою і текстом за кадром у сюжетах, БЗ і прямих ввімкненнях. Крім того, 14 разів порушували стандарт повноти інформації та 7 разів порушили стандарт доступності подачі інформації. Інші стандарти не порушували.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми цих днів:

11 травня

Росіяни ввечері вдарили по передмістю Харкова.

Німецькі депутати пропонують, щоб країни НАТО збивали дрони над Україною.

Президент Чехії: Європа має встановити чіткі кордони для Росії.

12 травня

Біля Кривого Рогу збили ворожу ракету.

Україна залучала аварійне постачання електроенергії з трьох країн.

13 травня

На Харківщині окупанти утримують цивільних у підвалі.

Доходи Росії від нафти й газу зросли на 82% відносно минулого року.

Україна запланувала рекордний добовий імпорт електроенергії.

У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» було 2 прояви політичного піару: «паркетне» повідомлення з фрагментом відеозвернення президента Володимира Зеленського і «паркетне» повідомлення про фундацію першої леді Олени Зеленської.

Проявів політичного піару у проаналізованому ефірі інших каналів не було і це доволі рідкісний випадок.

Російських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Інтер» цього дня не було, новини вела токсична ведуча каналу.

Російських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Рада» цього дня не було, гостьові студії вели двоє токсичних ведучих каналу.

Російських наративів і токсичних медіаперсонажів у проаналізованих ефірах інших каналів не було.

Скриншот відео: «ТСН» / ютуб

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду