Truth Social: як влаштована соцмережа Дональда Трампа та як у ній поширюють російську пропаганду

Truth Social: як влаштована соцмережа Дональда Трампа та як у ній поширюють російську пропаганду

11:00,
21 Березня 2024
18227

Truth Social: як влаштована соцмережа Дональда Трампа та як у ній поширюють російську пропаганду

11:00,
21 Березня 2024
18227
Truth Social: як влаштована соцмережа Дональда Трампа та як у ній поширюють російську пропаганду
Truth Social: як влаштована соцмережа Дональда Трампа та як у ній поширюють російську пропаганду
Правила модерації контенту дозволяють поширювати на платформі мову ненависті та пропаганду й цим створюють небезпечне інформаційне середовище.

In English

У 2022 році Дональд Трамп запустив свою соцмережу — Truth Social. Цю ідею обговорювали й раніше, оскільки Трамп під час усієї своєї президентської каденції називав соцмережі упередженими щодо нього. Особливо після подій 6 січня 2021 року, коли Meta безстроково заблокувала його за «підбурювання до насильницького повстання проти демократично обраного уряду». Також його заблокували у твіттері. Враховуючи, що у 2016 році йому вдалося перемогти на президентських виборах зокрема завдяки використанню соціальних мереж, він і його команда вважали, що створення власної подібної платформи допоможе мобілізувати прихильників Трампа навколо себе та привернути увагу до нього.

У 2024 році збитки платформи з моменту запуску оцінюються приблизно у 31,5 мільйона доларів. Кількість активних користувачів щомісяця сягає близько 600 тисяч (станом на липень 2023 року). Соцмережу не змогли зробити популярнішою навіть китайські та російські інвестиції. Зокрема, коли соцмережа була на межі банкрутства, її врятували своїм фінансуванням особи й інституції, пов’язані з Росмортехфлотом. Після придбання твіттеру Ілоном Маском існує припущення, що всі раніше активні користувачі мережі Трампа перейшли саме туди. Однак попри те, що можливості платформи Трампа є доволі обмеженими, вона все ще є майданчиком поширення проросійських тверджень у західних країнах, який може впливати на погляди консервативних американців. Розповідаємо про функціонал Truth Social і її особливості, а також про основні антиукраїнські тези, які в ній поширюють під час передвиборчої кампанії в Сполучених Штатах.

Процес реєстрації у Truth Social

Здавалося б, коли створюють соцмережу, то намагаються зробити її максимально доступною по всьому світу. Втім, чи то через технічні обмеження, чи через ідеологічні переконання Truth Social на майже третій рік існування не є доступною в усіх країнах світу. До офіційного переліку країн, де функціонує соцмережа, належать США, Канада, Бразилія, Японія, Німеччина, Туреччина й Австралія. Заради цього дослідження ми зареєстрували профіль у цій соцмережі. Хоч вона і не є доступною в польському Google Play, однак її можна завантажити в АРК-форматі або з App Store.

Ця мережа працює без VPN, але процес реєстрації є складним. Для реєстрації профілю потрібно вказати адресу електронної скриньки. Однак соцмережа приймає не всі її домени зокрема, не вдалося використати електронні адреси ukr.net, а також тимчасові адреси на кшталт ProtonMail. Натомість після введення адреси Gmail отримуєш на неї верифікаційний код. Після цього соцмережа попросить ввести номер мобільного телефону. Користувачів з українських номерів вона не реєструє. Польщі немає в списку країн, де мережа працює, але польський номер вона прийняла та з використанням польського VPN дала ввести відповідний код з смс-повідомлення.

Задля найкращого ефекту тестування можливостей і захисту персональних даних ми вирішили створити стереотипний профіль прихильника Трампа в Truth Social (за даними екзитполів). Ми обрали йому ім’я Кріс Кларк, вік — 61 рік і локалізацію — техаське місто Даллас. «Зовнішність» нашого персонажа ми створили завдяки додатку FaceApp. Оформлення й опис його профілю ми підібрали під впливом трендів присутності прихильників Дональда Трампа на цій та інших соцмережах.

Функціонал Truth Social

Виглядом профілю користувачів, стрічкою оновлень і дописів соцмережа нагадує Х (твіттер). Утім, є кілька відмінностей. Дописи тут називаються «truth» (істина). В додатку є також відкриті тематичні групи, до яких можна долучитися. Багато з них пов’язують себе з рухом QAnon, політичною течією та системою теорій змов, що виник у 2017 році.

Група під назвою «Коли ми йдемо заодно, йдемо всі разом» із 6,5 тисячі підписників. Опис: «Меми, новини, Трамп, усе щодо Q»

Також серед акаунтів, активних на Truth Social, можна побачити профілі християнського спрямування. Вони публікують здебільшого цитати з Біблії або намагаються адаптувати їх під свої політичні погляди.

Ще однією відмінністю цієї соцмережі є те, що особисте листування видаляється автоматично, а користувачі можуть самі обрати, за який проміжок часу — 14, 30, 60 і 90 днів.

Абсолютна більшість користувачів, дописи яких ми побачили у стрічці, є прихильниками Дональда Трампа. Вони поширюють контент різного формату на його підтримку, репостять його публікації та створюють із ним те, що вони називають мемами. Як повідомляли деякі користувачі, які писали Крісу Кларку в особистих, зараз соцмережею користуються здебільшого заради швидких знайомств задля сексу (в чому ми пересвідчилися особисто) або залученням до трейдингу. Найпопулярніші нещодавні дописи набирають щонайбільше по пів тисячі лайків, навіть якщо їх публікує профіль із кількома мільйонами підписників. У цій соцмережі також дуже багато спаму — модерація на ній є доволі слабкою, тому можна побачити багато реклами й дописів, де гештеги відповідають актуальним темам, а власне контент допису — ні. Однак серед усього цього багато антиукраїнської риторики, співзвучної з наративами російської пропаганди.

Російська пропаганда в Truth Social

Користувачі соцмережі поширюють низку як завуальованих, так і відверто антиукраїнських повідомлень, співзвучних із російською пропагандою. Один із них пов’язаний із критикою чинного президента Джо Байдена: він підтримує Україну, натомість Трамп робить заяви на кшталт «закінчення війни за 24 години», що означало б капітуляцію України. Зокрема, користувачі пишуть, що Байден нібито навмисно «зливає» Америку та підіграє «впливовішим» глобальним гравцям, таким як Китай і мільярдер Джордж Сорос. Це — адаптація конспірологічної теорії про «новий світовий порядок» під конкретну ситуацію. Пропагандисти вдаються до цього, щоб дискредитувати Байдена та посилити імідж Трампа як борця проти «таємного глобального уряду». В одній із вищезгаданих груп републікували допис соратника Дональда Трампа й у минулому мера Нью-Йорка Руді Джуліані.

Руді Джуліані: «Скажи мені щось, Америко. Як таке можливо, щоб Джо Байден щойно купив віллу в столиці вартістю 47 мільйонів доларів, що розташована за пів милі від будиночка Джорджа Сороса та лиш за чверть милі від китайського посольства? Ми потребуємо відповідей і нам вони потрібні дуже швидко»

Також користувачі соцмережі звинувачують Байдена в підтримці «вторгнення» на територію США з боку нелегальних мігрантів. Оскільки «трампісти» поєднали між собою питання фінансової допомоги Україні та посилення контролю над кордоном із Мексикою, критика Байдена за його позицію у міграційній політиці автоматично прив’язується до критики підтримки України.

«Зрада. Неприпустимо красти вибори, давати гроші та зброю “Талібану”, руйнувати свою армію, руйнувати свої харчові продукти, руйнувати свою електроенергію та газ, розбирати свій кордон і заохочувати вторгнення проти своєї ж країни, і щоб це не було зрадницькою дією проти своєї ж країни та людей. У в’язницю його»

Один із користувачів у коментарях до одного з дописів закликав до урядового шатдауну, тобто припинення фінансування уряду та його програм, проєктів і ініціатив через цю ситуацію:

«Продовжуйте відмовлятися [від допомоги Україні]. Більше ніяких грошей. Більше ніякого лайна. Закрийте уряд, допоки вони не погодяться закрити кордон. Ніякої зарплати для Сенату та Палати представників доти»

Іноді користувачі соцмережі можуть поширювати матеріали з інших майданчиків — один з акаунтів поширив ютуб-відео з назвою «Конгресменка планує відправляти сенаторів воювати в Україні, якщо вони проголосують за допомогу Україні».

В одному дописі міститься квінтесенція такого мислення серед консервативної аудиторії Сполучених Штатів.

«Неважливо, що за ситуація, рішенням американських політиків є “гроші Україні”. Війна на Близькому Сході? Додаймо фінансування для України до пакета. Криза на кордоні? Україна є важливішою. Російські космічні ядерні ракети? Рішення — гроші Україні. Навальний помер? Гроші Україні. Чистий відчай»

Користувачі соцмережі також насміхаються та критикують американських парламентарів, включно з республіканцями, які публічно висловлюють свою підтримку Україні. Зокрема йдеться про Ліндсі Грема, який має проукраїнську позицію. У Truth Social можна знайти меми й принизливі дописи про нього через це. Мовляв, замість пошуку мирного рішення та фокусу на внутрішніх проблемах, такі політики хочуть лише воювати в чужих країнах.

«Голосуй за те, щоб надіслати Ліндсі Грема на фронт тих воєн, яких він хоче»

Один із коментарів до допису щодо ймовірної поправки до американського закону, яка б встановлювала відмову від допомоги Україні підставою для імпічменту, містив список сенаторів, що проголосували за законопроєкт щодо підтримки для України, з невдоволенням у їхній бік. Мовляв, вони не репрезентують думку більшості американців цим рішенням.

«80% американців виступають проти витрачання хоча б ще одного пенні в Україні. Чому ці сенатори відмовляються представляти їхніх громадян? Звільнити їх усіх»

У цій соцмережі є акаунти, головною ціллю яких є публікація матеріалів медіа консервативного та пропагандистського характеру, включно з російськими. До прикладу, посилань на статті або інтерв’ю російських посадових осіб і військових командирів для Russia Today або ТАСС.

Один із користувачів цитує матеріал російської пропагандистської газети «Красная звезда»

Посилання на російські пропагандистські медіа використовують й інші користувачі Truth Social, при цьому в стрічці ми знайшли посилання й на американські або європейські медіа. Захват від Росії поширюється і на коментарі щодо того, що, на думку користувачів соцмережі, має робити Україна:

«Начхати на Україну, їм треба було прийняти мирну угоду Путіна 18 місяців тому»

«Єдина допомога, яку я б погодився відправити Україні — це кілька тисяч білих прапорів»

«Україна програла війну того ж дня, коли вона почалася»

Якщо зайти на профілі, які поширюють подібні висловлювання або матеріали, пов’язані з ними, можна побачити певні схожі риси. По-перше, всі вони мають описи й візуальну айдентику, пов’язані з Дональдом Трампом. Кількість підписників на профілях найбільших критиків України у цій соцмережі становить від 2,65 тисячі до 1,22 мільйона. Однак багато з них має ознаки спам-акаунтів, тобто вони поширюють або розіграші та рекламні дописи на своєму профілі, або мають дивний нікнейм.

 

Один із профілів, який написав у коментарях під одним із дописів: «Припиніть фінансувати Україну! Ці гроші не допомагають громадянам України! Вони йдуть у кишені еліт!!!»

Особливу увагу в цьому контексті привертає профіль Amica Imperatoris із 3,24 тисячі підписників. Він є справжньою колекцією російської пропаганди та її осередком у цій соцмережі. В описі вказано: «Я — подвійна громадянка і подвійна патріотка — США та Росії — та борчиня проти глобалізму. #Бог перемагає. #Трамп-активістка». Вона зокрема публікує п’ятирядкові антиукраїнські віршики, які об’єднує під гештегом #UkraineLimericks. Як обкладинку ми можемо прочитати один із них:

«Лайно, що звалось “Україна”,

Пливе вниз та й по течії.

Та потім під кінець його назвали “Укруїна”,

Отож, нехай й надалі “Укруїною” і бути їй».

Закріпленим дописом у її профілі є поширений відеофейк із підписом: «Населення Херсона вітає укронацистів із квітами та нацистськими вітаннями??? Ні, заспокойтесь! Це українці у Києві вітають німецькі нацистські війська у вересні 1941… Без жартів. Нацисти 2022 не є першою нацистською подорожжю українців #ВійнавУкраїні #УкраїнськіНацисти #Україна...». До нього вона також додала емодзі свині, бекону та українського прапора.

Цей профіль також надає допомогу в перекладі російських фейків, коли цього користувача просять про це у коментарях. Amica Imperatoris поширює і конспірологічні теорії та мову ненависті.

«Ну звичайно. Сорос втручається у вибори від Угорщини до Бразилії...»

У цьому випадку користувачка апелює до теорії «нового світового порядку» та підживлює тезу про те, що вибори насправді нічого не вирішують і є сфальсифікованими.

Тут можна знайти російські фейки на будь-який смак — і про Зеленського, і про протести фермерів у Польщі, і навіть про російського опозиціонера Навального. Об’єднує всі публікації користувачки лише одне — ненависть до України.

Також цей профіль надає посилання на російські телеграм-канали. Однак за такої великої кількості підписників (як для цього майданчика) її дописи отримують відносно мало лайків. Це може вказувати на те, що кількість підписників може бути накрученою, тобто частина з них — несправжні.

Схожий акаунт під ніком DC_Draino з 523 тисячами підписників теж просуває російські фейки. Як, наприклад, про нібито «смерть» проросійського блогера Гонсало Ліри від тортур в українській в’язниці. Мовляв, чому американський уряд говорить про смерть Навального і мовчить про таку резонансну справу свого громадянина.

Чим небезпечна ця мережа

Команда Дональда Трампа та його прихильники навіть в українському медіапросторі намагаються відмежувати російську пропаганду та його риторику. Мовляв, це лише збіг, а політика Трампа насправді може бути більш проукраїнською, ніж здається на перший погляд. Утім, аналіз повідомлень, які поширюють користувачі Truth Social, доводить, що маніпулятивні повідомлення прихильників Дональда Трампа, як і риторика самого політика, часто збігаються із тезами російської пропаганди, а за умови його перемоги на президентських виборах антиукраїнські настрої в американському суспільстві та політикумі можуть посилитися. Це може зашкодити двостороннім відносинам України та США.

Крім того, враховуючи те, що у соцмережі поширюють шкідливі посилання, схеми шахрайства та російську пропаганду в англомовному інфопросторі, платформа може бути загрозою національній безпеці не лише України, а й Сполучених Штатів та інших країн, у яких вона працює. Недосконалі правила модерації контенту та підживлювання мови ненависті в бік конкретних політичних таборів або цілих націй створюють небезпечне інформаційне середовище, яке навіть попри те, що має доволі обмежений формат, може діяти як своєрідна «чашка Петрі». Це означає, що вона може бути не лише тестовим майданчиком для російської пропаганди, а й призводити до безпосередньої дестабілізації американських демократичних інституцій, а також створювати вразливі місця в інформаційному просторі США. Оскільки безпека у сучасному світі давно вийшла за рамки фізичного виміру, фінансуючи та підтримуючи Truth Social, а отже й Трампа (компанія, що керує соцмережею, зареєстрована на його ім’я), Росія створює для себе шлях, яким вона може скористатись у разі потреби.

Нестача модерації є проблемою й інших більших соцмереж. Однак якщо в них хоча б видно зусилля в цьому напрямку, то відсутність модерації на Truth Social переходить усі межі. У таких випадках краще застосовувати превентивні заходи, оскільки ненависницька риторика у віртуальному світі соцмереж може призвести до реальних злочинів у реальному житті. Наприклад, представники електорату Трампа, прихильники конспірологічних теорій вдавалися до погроз і спроб фізичної розправи щодо фігурантів таких теорій як «піцагейт» і «кризового актора». Оскільки Truth Social підтримує таку риторику і є випадки, коли вона призводить до реальних наслідків, вищезгадані заходи щодо цієї платформи є обґрунтованими. Українська сторона має показати зацікавленість у цьому з огляду на відвертий антиукраїнський характер соцмережі, що підсилює ненависть у бік однієї нації та підсилює зусилля держави-агресорки.

Колаж на головній: Наталія Лобач

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду