Нова хвиля наближається. Маніпуляції та фейки про коронавірус в українських медіа 10–16 січня 2022 року

Нова хвиля наближається. Маніпуляції та фейки про коронавірус в українських медіа 10–16 січня 2022 року

10:00,
24 Січня 2022
3182

Нова хвиля наближається. Маніпуляції та фейки про коронавірус в українських медіа 10–16 січня 2022 року

10:00,
24 Січня 2022
3182
Нова хвиля наближається. Маніпуляції та фейки про коронавірус в українських медіа 10–16 січня 2022 року
Нова хвиля наближається. Маніпуляції та фейки про коронавірус в українських медіа 10–16 січня 2022 року
Кількість хворих зростає, але в новинах паніки нема. Максим Степанов захищає медиків, які відмовляються вакцинуватися. А ще в соцмережах оголосили черговий фейковий локдаун.

Що нового за 10–16 січня 2022 року:

  • станом на 10 січня в Україні діагностували 3 мільйони 704 тисячі 442 хворих на коронавірусну хворобу. 97 тисячі 325 людей померли;
  • від початку кампанії вакцинації щеплено 14 мільйонів 813 тисяч 184 людини першою дозою та 13 мільйонів 980 тисяч 473 людини другою дозою. Додаткову дозу отримали 6 тисяч 224 людини, бустерну — 20 тисяч 426 людей. Загалом зробили 28 мільйонів 820 тисяч 343 щеплення;
  • Всесвітня організація охорони здоров’я назвала штам «дельтакрон» лабораторною помилкою: вірус, виявлений на Кіпрі, не може бути комбінацією двох штамів;
  • ВООЗ вважає, що коронавірусна хвороба може стати ендемічною хворобою, тобто залишитися з людьми надовго;
  • Міністерство охорони здоров’я України прогнозує нову хвилю епідемії з кінця січня по квітень;
  • половина населення Європи, за оцінкою Всесвітньої організації охорони здоров’я, може заразитися «омікроном» впродовж двох місяців;
  • Білл Ґейтс спрогнозував згасання пандемії після «омікрону»;
  • у компанії Pfizer вважають, що нинішня хвиля пандемії стане останньою, яка потребує карантинних обмежень;
  • у Греції та Угорщини схвалили четверту дозу вакцини для груп ризику — людей з ослабленим імунітетом, онкохворих та іншх;
  • у Канаді запровадять податок для невакцинованих;
  • в Україні від коронавірусу вакцинувалися 92% освітян;
  • в Україні дозволили випробовувати ліки від коронавірусу;
  • станом на 17 січня в Україні діагностували 3 мільйони 759 тисяч 530 хворих на коронавірусну хворобу. 98 тисяч 361 людина померла;
  • від початку кампанії вакцинації щеплено 14 мільйонів 993 тисяч 75 людей першою дозою та 14 мільйонів 267 тисяч 616 людей другою дозою. Додаткову дозу отримали 9 тисяч 617 людей, бустерну — 99 тисяч 165 людей. Загалом зробили 29 мільйонів 369 тисяч 473 щеплення.

Про наростання нової хвилі епідемії в новинах мало що свідчить; повідомлень про епідемічну ситуацію в Україні та світі на українських телеканалах на цьому тижні було вдвічі менше, ніж за часів попередніх епідемічних хвиль. Конвеєрна статистика, переходи областей з однієї кольорової зони в іншу, а також «відкриті» й «закриті» для українських мандрівників країни. Про заяву Національної академії наук України, що нова хвиля в Україні таки почалась, повідомили в новинах ICTV й Першого незалежного. «1+1» із посиланням на головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна спрогнозував початок нової хвилі в кінці січня. «Україна» пообіцяла пік хвилі в лютому-березні. Усе це — без паніки.

Новинарі ICTV повідомили, що вакцинаційна кампанія нарешті сягне сіл: «Міністерство охорони здоров’я організує роботу 800 мобільних бригад, які їздитимуть селами і вакцинуватимуть місцеве населення від ковіду». Справді, раніше, щодня закликаючи людей вакцинуватися, журналісти не так багато уваги приділяли доступності вакцинації для мешканців сіл, часто відрізаних від центрів громад і районів відсутністю доріг і громадського транспорту.

Говорили у «Фактах» і про наслідки коронавірусної хвороби: «Люди слабкі, загострюються хронічні хвороби чи з’являються нові. Випадає волосся, знижується зір, псується пам’ять, підвищується цукор. Кардіологи фіксують значне збільшення випадків міокардиту. Сильно страждає нервова система. Наслідки ковіду непередбачувані». Окремий привіт тим, хто радіє, що після вакцинації переносить коронавірусну хворобу легко, або сподівається на обіцяну легкість штаму «омікрон»: усі ці зміни в організмі трапляються і в тих, хто перехворів майже або взагалі без симптомів.

11 січня Перший незалежний і ICTV повідомили про абсолютний рекорд кількості нових інфікованих за добу у Сполучених Штатах Америки: півтора мільйона. На тижні про рекорди в Німеччині та Франції повідомляли й інші канали; все це — наслідок стрімкого поширення заразного «омікрону». ICTV передав прогноз ВООЗ, що за два місяці заразиться пів Європи.

СТБ і Перший незалежний повідомили, що в Ізраїлі почали вакцинувати проти коронавірусу дітей від шестимісячного віку. Згадала більшість каналів, що в Україні почали вакцинувати бустерною дозою всіх охочих, у яких минуло пів року від останнього щеплення. Втім такої масової пропаганди вакцинації, прямих закликів щепитися або звинувачень на адресу тих, хто відмовляється від вакцини, в новинах уже немає.

Фейків цього разу небагато, й не дуже-то вони винахідливі. Як уже не раз бувало перед початком чергової хвилі, соцмережами пройшла хвиля повідомлень, що 10 січня Кабінет Міністрів України вирішив у зв’язку з поширенням «омікрону» запровадити із 17 січня всеукраїнський локдаун. «Вокс Україна» запевняє, що ніякого подібного рішення Кабмін не приймав. Уважні читачі цих повідомлень мали би звернути увагу на «чорну зону», якої в природі не існує: найгірша, що буває, — червона. Та й засідань уряду в Україні в понеділок зазвичай не буває.

 

Розповідають також, що вакцини виснажують імунну систему, і це веде до «деградації населення». І нібито смертність через вакцинацію у Швеції вже зросла на 2,5%. Ці відкриття приписують шведським вченим, але містяться вони в матеріалі Алекса Бренсона — відомого антивакцинатора й конспіролога. StopFake перевірив посилання на дослідження шведських вчених (воно ще не пройшло рецензування) і з’ясував, що воно справжнє, — але там нема нічого про виснаження імунітету, деградацію населення чи про залежність зростання смертності від вакцин. Найскандальніша теза цього дослідження — що ефективність захисту від вакцини слабшає з часом (це ми, в принципі, давно знаємо), однак вчені підтвердили, що протягом дев’яти місяць вакцина захищає організм від коронавірусу.

Проєкт «Без брехні» зловив на поширенні фейків колишнього міністра охорони здоров’я Максима Степанова. Він написав, що «в деяких штатах США медикам, які хворіють на ковід в легкій формі, дозволили ходити на роботу, тоді як в Україні невакцинованих медиків будуть відстороняти від праці». Насправді в Америці послабили вимоги щодо самоізоляції для медиків, які хворіють на коронавірусну хворобу, — але вертатися на роботу раніше можуть тільки люди з негативним тестом, без симптомів і повністю вакциновані (в тому числі бустерною дозою). Медиків, які потенційно ще можуть бути носіями вірусу, допускають тільки до пацієнтів, які вже заражені коронавірусом. Натомість медиків, які відмовляються вакцинуватись, — а саме про таких писав Максим Степанов, — в Америці, як і раніше, не допускають до роботи або звільняють. В Україні медики, які не мають хоча б одної дози, із 31 січня більше не зможуть ходити на роботу, поки не вакцинуються.

І давно вже не чути було фейків про нібито інсценування вакцинації. Тепер у цьому звинуватили австралійського політика Марка МакГована. Мовляв, коли він у грудні 2021 року робив третій укол, на голці, якою його штрикали, був ковпачок. StopFake пояснює (вже не вперше): це частина безпечного шприца. Через таку конструкцію шприца виник уже не один фейк аналогічного змісту. Цікаво, що саме цей політик у січні заявив про посилення обмежень для невакцинованих, тож поширення фейку про нього може бути помстою.

До речі, про технологічні винаходи (але зі знаком мінус). «По той бік новин» детально розтлумачив, чому елегантні пластикові маски-щитки, якими багато хто намагається замінити тканинні та паперові маски, насправді ні до чого. Від зараження коронавірусом (та й будь-якою іншою інфекцією, яка передається повітряно-крапельним шляхом) вони не захистять. Тож якщо маєте таку, краще на неї не покладайтесь, особливо в наступні два місяці — «омікрон», кажуть, особливо причеплива зараза.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду