Міністр сказав: захворів — сиди вдома. Маніпуляції та фейки про коронавірус в українських медіа 24–30 січня 2022 року

Міністр сказав: захворів — сиди вдома. Маніпуляції та фейки про коронавірус в українських медіа 24–30 січня 2022 року

09:30,
8 Лютого 2022
3389

Міністр сказав: захворів — сиди вдома. Маніпуляції та фейки про коронавірус в українських медіа 24–30 січня 2022 року

09:30,
8 Лютого 2022
3389
Міністр сказав: захворів — сиди вдома. Маніпуляції та фейки про коронавірус в українських медіа 24–30 січня 2022 року
Міністр сказав: захворів — сиди вдома. Маніпуляції та фейки про коронавірус в українських медіа 24–30 січня 2022 року
Сорок тисяч нових хворих щодня, відносний спокій у новинах і старі добрі фейки в соцмережах — про «чорну зону», побічні ефекти вакцинації та карантинні звірства в Австралії.

 Що нового за 24–30 січня 2022 року:

  • станом на 24 січня в Україні діагностували 3 мільйони 889 тисяч 488 хворих на коронавірусну хворобу. 99 тисяч 443 людини померли;
  • від початку кампанії вакцинації щеплено 15 мільйонів 164 тисячі 116 людей першою дозою та 14 мільйонів 466 тисяч 84 людини другою дозою. Додаткову дозу отримали 13 тисяч 108 людей, бустерну — 208 тисяч 784 людини. Загалом зробили 29 мільйонів 852 тисячі 92 щеплення;
  • загальна кількість людей, які хворіли чи хворіють на коронавірусну хворобу, в Україні перевищила чотири мільйони, а кількість померлих — сто тисяч. Щоденна кількість діагностованих наблизилась до сорока тисяч;
  • українцям вкололи вже тридцять мільйонів доз вакцини від коронавірусу;
  • Міністерство охорони здоров’я прогнозує, що щодня діагностуватимуть 40–60 тисяч нових хворих;
  • Івано-Франківська та Рівненська області в червоній зоні, ще шість готуються увійти до неї;
  • Верховна Рада пішла на карантин до 15 лютого;
  • міністр охорони здоров’я пообіцяв, що кількість постійних кисневих станцій зросте у вісім разів;
  • станом на 31 січня в Україні діагностували 4 мільйони 64 тисячі 495 хворих на коронавірусну хворобу. 100 тисяч 203 людини померли;
  • від початку кампанії вакцинації щеплено 15 мільйонів 324 тисячі 673 людини першою дозою та 14 мільйонів 619 тисяч 487 людей другою дозою. Додаткову дозу отримали 16 тисяч 695 людей, бустерну — 339 тисяч 726 людей. Загалом зробили 30 мільйонів 300 тисяч 581 щеплення.

Омікрон буяє, рекорди (або, мовою деяких журналістів, «антирекорди») б’ються, але новин про коронавірус у випусках інформаційних програм центральних телеканалів не побільшало (а в токшоу цю тему не порушували взагалі). Говорили про нову хвилю епідемії, «спалах омікрону» та зростання кількості хворих в Україні та у світі.

Лунали заклики вакцинуватися, адже «перебіг недуги загалом у пацієнтів у цю хвилю легший завдяки вакцинації» (СТБ), «цього разу перебіг хвороби легший. Особливо у вакцинованих» («Інтер»), «Він дуже заразний, але доволі легко переноситься, більшість пацієнтів лікується вдома — так кажуть медики. Шпиталізують здебільшого невакцинованих» («1+1»), «Лікарі вкотре закликають українців вакцинуватися, аби уникнути важких наслідків COVID та смерті» (ICTV). Закликали в теленовинах і колоти бустерну дозу вакцини, а тим, хто має симптоми коронавірусної хвороби, — не зволікати, а звертатись до сімейного лікаря й робити тест.

«Україна» побачила світло в кінці тунелю: «Але й при всьому цьому медики нарешті заговорили про кінець пандемії. Нібито "омікрон" може стати останнім штамом, який спричинить таку хвилю захворюваності». Проте далі в сюжеті йдеться, що не всі лікарі настільки оптимістичні щодо кінця пандемії, а маски, дистанція та сертифікати залишаються обов’язковими.

25 січня міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в новинах «Інтера» розповів, що кількість нових хворих може сягнути 65 тисяч на день. Він говорив, що «омікрон» менш агресивний — до лікарні потрапляє кожен восьмий хворий, тоді як із «дельтою» госпіталізують кожного четвертого. Міністр закликав усіх, хто захворів, сидіти вдома, а хто ще не щеплений — вакцинуватися. 27 січня на «1+1» він прогнозував уже 60 тисяч нових хворих на день, а також закликав, попри позірну легкість «омікрону», не легковажити й вакцинуватися.

Говорили в новинах також про розширення програми «єПідтримка» на бустерну дозу вакцини; СТБ повідомив, що коронавірусні гроші можна буде витратити на оплату комунальних послуг. Суспільне окремим матеріалом розповіло, як купити на гроші «єПідтримки» ліки. Ще одна тема, яку періодично порушували в теленовинах, — дистанційне навчання.

Новиною для інформаційних програм став карантин у парламенті. «Україна» розповіла про це кілька разів, причому зазначила, що «слугам народу» забракло власних голосів, щоби провести таку постанову. Про брак голосів згадали і на 5 каналі. Говорили про канікули Ради також на «Інтері» та ICTV.

Повідомили в новинах про своєрідного рекордсмена — мешканця Сум, який вакцинувався 27 разів. На СТБ розповіли, що хлопець поставив собі за мету вакцинуватися 30 разів. «На порталі Helsi на сторінці Олексія відображається два десятки вакцинацій проти коронавірусу. Остання доза тут 1 січня цього року, є й по дві на день. Оскільки досвідчені медики, за словами Олексія, здебільшого відмовлялись його вакцинувати, він вирішив ходити по ін’єкції до молодих дівчат», — ішлося в сюжеті. Журналісти зазначили, що медики мали би бачити, скільки разів він вакцинований, і відмовляти у щепленні. Говорили і про можливі наслідки: «Як саме вплинула така кількість вакцин на організм Олексія, фахівці тільки можуть лише здогадуватись. Підозрюють, тепер імунні клітини можуть перестати реагувати на ковід як на загрозу».

В історію Олексія важко повірити, але вона правдива. Але й фейків на цьому тижні було чимало.

Рубрика «фальстарт карантину». Чимало повідомлень стосувались дистанційного навчання, на яке з 31 січня нібито переводять усіх школярів, студентів, згадували навіть про дитсадки. Насправді дистанційне навчання запровадили лише в частині регіонів. Дитсадки й молодша школа переважно працюють у звичному режимі, заспокоює StopFake. Неправдою, звісно, є й «чорна карантинна зона», яку вже не вперше оголошують у соцмережах, — про це пише фактчекінговий проєкт «Без брехні».

Рубрика «фантастична статистика». Фейкотворці стверджують, що в Німеччині зараз 96% заражень штамом «омікрон» припадає на вакцинованих (і з цього легко роблять висновок, що вакцинація — шлях до зарази). Із посиланням на дослідницький інститут Роберта Коха поширюють інформацію, що невакцинованих хворих — лише 4,42%. Пізніше в інституті пояснили це опискою та виправили на 21,44%, але, як повідомляє StopFake, фейк уже розійшовся.

Вдало пройшовши психіатричну експертизу, лідер антивакцинаторів Остап Стахів вигадав нову страшилку: за його словами, Організація Об’єднаних Націй планує нову штучну епідемію. 

 

Як пояснює StopFake, цей фейк заснований на правдивому повідомленні — ООН справді попередила, що слід чекати на наступні пандемії. Ну, бо для цього є передумови: багато країн бідні, голодні, перенаселені, мають проблеми з охороною здоров’я, а віруси швидко мутують. Що ж до «штучності» таких пандемій, то це вже фантазія Стахіва.

Фактчекери волинського видання «Район.in.ua» розвінчали клікбейтний фейк, який запрошує читачів дізнатися про «єдиний симптом» штаму «омікрон» — проте насправді веде на телеграм-канал, у якому нічого подібного немає. «Омікрон» має специфічну загальну картину, дещо відмінну від попередніх штамів, однак ніякого «єдиного симптому» не існує. Ті ж таки волиняни зафіксували маніпуляції на темі відстороненої працівниці дитсадка, яка не хотіла вакцинуватись, — у телеграм-каналах антивакцинаторів повідомляють, що її звільнили, а потім суд прийняв рішення про її поновлення. Насправді вихователька оскаржувала наказ про відсторонення, і суддя справді постановив його скасувати — однак адміністрація має намір подати апеляцію, й поки що про поновлення невакцинованої працівниці не йдеться.

2018 року керівник компанії Pfizer, грек Альберт Бурла, розповідав про інноваційний препарат проти шизофренії, який містить датчик, що сигналізує, чи пацієнт прийняв ліки. Цей виступ став основою для цілої культури фейків про «чипізацію». Ось і цього тижня StopFake зловив чергову хвилю поширення байок про чипи в коронавірусній вакцині (насправді їх там нема, а чипи — крута штука, якщо їх використовувати за призначенням). Також Бурлу звинуватили в тому, що він таємно зустрічався з Папою Франциском і вони разом наживаються на пандемії. «Вокс Україна» вважає цю вигадку цілком безпідставною.

Рубрика «побічні ефекти». У соцмережах поширили відео, на якому депутат Європарламенту говорить про смерть тисяч людей від побічних ефектів коронавірусної вакцини. StopFake перевірив відео — воно справжнє, хорватський депутат Мислав Колакушич справді звертався до президента Франції Емманюеля Макрона й говорив, що десятки тисяч громадян померли від побічних ефектів вакцин, а обов’язкові щеплення порівняв зі смертною карою. Але це неправда. Повідомлення про побічні ефекти з’являються в системі EudraVigilance, яка еквівалентна американській базі даних VAERS. Ці дані без аналізу й ретельного дослідження не можуть бути доказами. Крім того, хорватський депутат давно відомий своїм популізмом та суперечливими поглядами, і вже поширював антивакцинаторську дезінформацію.

Параліч Белла. Давно не чули? А він знову тут. У соцмережах поширювали фейкове фото нібито Національної служби здоров’я Великої Британії, яка попереджає, що вакцинація проти коронавірусу спричиняє цю хворобу.

Як повідомляє «Вокс Україна», цей постер надрукували та розмістили шахраї — сама організація, природно, такого не робила.

Ведучий бразильського каналу Alterosa нібито знепритомнів у прямому ефірі внаслідок щеплення. Мовляв, розповідав прогноз погоди, аж раптом його серце зупинилось. До чого тут щеплення? Ні до чого, стверджує «Вокс Україна»: лікарі діагностували у ведучого ваду серця, й третя доза вакцини, яку він перед цим отримав, ніяк із цим не пов’язана. З бустерною дозою вакцини намагалися пов’язати і смерть акторки Бетті Вайт. «Вокс Україна» повідомляє, що це неправда — смерть була природною, та й пані Вайт було вже 99 років.

Нібито проблеми з диханням після щеплення з’явились у тенісистки Даліли Якупович, яка через це відмовилась від участі в турнірі Australian Open. «Вокс Україна» уточнює: відмова — правда, й проблеми з диханням були, але в січні 2020 року. Тоді в Австралії були лісові пожежі, й дихати Далілі було важко. Але тоді пандемія коронавірусної хвороби щойно починалась, і про жодні щеплення не йшлося.

На межі фейків і шахрайства — пропозиції зробити «поствакцинальний детокс», який, мовляв, виведе з організму шкідливу вакцину від коронавірусу. Ванни з англійською сіллю, детокс кишківника, спеціальна дієта й атмосфера підвищених вібрацій. І куркуму, куркуму не забудьте! StopFake попереджає, що всі ці процедури не мають наукового обґрунтування. Чи зашкодять вони організму — інше питання, але точно не «детоксикують» від вакцини, компоненти якої виводяться з організму в перші дні після щеплення.

Фейкотворці вкотре ставлять під сумнів необхідність бустерної дози вакцини. Посилаються при цьому на Всесвітню організації охорони здоров’я: мовляв, там кажуть, що бустерна доза не потрібна здоровим людям. Насправді, як уточнює «Вокс Україна», співробітниця організації говорила про здорових дітей і підлітків, а не дорослих. Ще один фейк про бустерну дозу зафіксували фактчекери StopFake: мовляв, він викликає зростання ракових клітин. Проте ця інформація не має підстав, а медики, навпаки, рекомендують хворим на рак робити всі необхідні щеплення від коронавірусу, адже хвороба для них особливо небезпечна. Так само маніпуляцією виявилась інформація, що бустерна доза спричиняє міокардит — запалення серцевого м’яза. «Вокс Україна» не знаходить доказів цим повідомленням.

Про обмеження для невакцинованих фейків поменшало. Є маніпуляції — наприклад, що в Австралії з 31 січня невакцинованих не пускатимуть до лікарень. Насправді, як уточнює «Вокс Україна», обмеження діє лише в штаті Західна Австралія. Там вимагають сертифікат про вакцинацію для походів до громадських місць, зокрема лікарень та будинків для літніх людей. Однак не йдеться про те, що невакцинованим, які потребують медичної допомоги, відмовлятимуть у ній.

І трохи псевдостатистики на десерт. Фейкотворці стверджують, що в чотирнадцяти країнах — Північній Кореї, Туркменістані, Лесото та одинадцятьох острівних — коронавірусної хвороби взагалі не фіксували. Й роблять із цього висновок, що нема ніякої пандемії. «Вокс Україна» пояснює, що цей висновок, м’яко кажучи, некоректний. Тоталітарні держави, закриті від усього світу, справді не діляться статистикою епідемії, однак це не значить, що їхні громадяни не хворіють на коронавірусну хворобу. А існування навіть десятка ізольованих островів, які не пустили до себе коронавірус, зовсім не означає, що пандемії немає.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду