Чому немає ліків від коронавірусу? Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 25–31 жовтня 2021 року

Чому немає ліків від коронавірусу? Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 25–31 жовтня 2021 року

09:05,
9 Листопада 2021
3035

Чому немає ліків від коронавірусу? Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 25–31 жовтня 2021 року

09:05,
9 Листопада 2021
3035
Чому немає ліків від коронавірусу? Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 25–31 жовтня 2021 року
Чому немає ліків від коронавірусу? Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 25–31 жовтня 2021 року
Фейкотворці кажуть, що вигідніше продавати вакцини, ніж ліки, але насправді ліки розробляють (і багато!). Й вакцинацію в Європі ніхто не скасовував.

Що нового за 25–31 жовтня 2021 року:

  • станом на 25 жовтня в Україні діагностували 2 мільйони 784 тисячі 39 хворих на коронавірусну хворобу. 64 тисячі 202 людини померли. Вакцинували 8 мільйонів 965 тисяч 694 людини першою дозою, 6 мільйонів 989 тисяч 668 людей другою дозою;
  • 25 жовтня в Україні померло найбільше людей за час епідемії — 734;
  • 28 жовтня за добу зареєстрували найбільше нових хворих за час епідемії — 26 тисяч 870;
  • 29 жовтня в Україні вакцинували найбільше людей за час вакцинаційної кампанії — 317 тисяч;
  • із 25 листопада університети п’ятьох областей України перейшли на дистанційне навчання;
  • Всесвітня організація охорони здоров’я закликала не закривати школи на карантин;
  • в Україні виявили мутований штам «дельта» з Великої Британії;
  • із 30 жовтня до червоної зони перейшли Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Луганська, Хмельницька, Чернігівська і Львівська області;
  • 1 листопада в Україні було понад 50 тисяч госпіталізованих із коронавірусною хворобою;
  • станом на 1 листопада в Україні діагностували 2 мільйони 936 тисячі 238 хворих на коронавірусну хворобу. 68 тисяч 27 людей померли. Вакцинували 10 мільйонів 245 тисяч 773 людини першою дозою, 7 мільйонів 449 тисяч 818 людей другою дозою.

Дискусії про коронавірусну епідемію та вакцинацію у студіях токшоу стають дедалі гарячіші з посиленням епідемії. У «Свободі слова» на ICTV 25 жовтня дискусія була досить інтенсивною, йдеться в моніторингу токшоу за 25–29 жовтня. Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данилов критикував людей, які не встигли чи не схотіли вакцинуватися до чергової хвилі епідемії, хоча така можливість була. Критикував він і народних депутатів, які не хочуть вакцинуватися. Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова сказала, що відкрито вже близько 800 проваджень за підробку сертифікатів вакцинації. Також прокуратура вивчає розслідування журналістів щодо зловживання грішми з коронавірусного фонду. На запитання активіста Дмитра Шерембея про відповідальність колишнього міністра охорони здоров’я Максима Степанова, який, за його словами, саботував закупівлю обладнання та медикаментів і «завдав найбільше шкоди Україні за всю історію COVIDу», генпрокурорка відповіла роздратовано — мовляв, розслідуємо.

Говорили про епідемію й на «Українському форматі» — токшоу Першого незалежного. Чи не вперше за останні два роки один із учасників шоу закликав людей вакцинуватись. Раніше в токшоу каналу Медведчука можна було почити переважно антивакцинаторські наративи. 27 жовтня власник каналу Нестор Шуфрич закликав усіх зробити щеплення. Втім у цьому самому ефірі псевдоексперт Олександр Охріменко вкотре доводив, що коронавірусу не існує.

Найбільш резонансним ефіром токшоу тижня, присвяченим темі коронавірусної епідемії, стало «Право на владу» 28 жовтня. Значна частина програми звелася до галасливих суперечок гостей з антивакцинатором Захаром Мілютіним. Розпочали ефір із явного порушення етичних стандартів: показали літніх пацієнтів лікарень, не ховаючи їхнього обличчя; сумнівно, що люди в такому важкому стані давали «1+1» дозвіл на зйомки.

Неоднозначним рішенням було й запрошення до студії Захара Мілютіна, не раз згадуваного в наших оглядах поширювача фейків про вакцини і коронавірус. Ведуча Наталія Мосейчук пояснила запрошення Мілютіна тим, що людей із антивакцинаторськими поглядами в Україні багато. Втім по ходу програми вона почала проявляти агресію — назвала Мілютіна свідченням того, «яким мороком живе половина країни», а його думки«гнійником, який треба видавлювати». Втім Мілютін доволі вільно почувався в ефірі, а його неправдиві твердження не були спростовані. За годину до кінця ефіру коментатор хотів демонстративно покинути студію, але послизнувся та впав. Екстравагантно поводився в ефірі й нардеп Нестор Шуфрич, закликаючи всіх вакцинуватися (тим часом на каналі Перший незалежний, який йому належить, риторика буває зовсім іншою).

Повністю присвятили темі коронавірусної епідемії й «Свободу слова Савіка Шустера» на каналі «Україна» 29 жовтня. Ведучий працював дистанційно з Італії, бо захворів на коронавірусну хворобу. Лікар Євген Комаровський в ефірі висловив ідею спільного меморандуму лідерів політичних партій та органів влади із закликом вакцинуватися, просив активніше долучатись до кампанії лідерів думок і пропонував фінансово мотивувати лікарів та вакцинованих пенсіонерів. Перед його виступом ведучий в якості «різкої реакції на слова Комаровського» процитував заяву маловідомої анонімної організації, що називала гостя «вакцин-екстремістом» і погрожувала йому судом. Не зрозуміло, до чого це було.

Політики поводились в обговоренні теми коронавірусу як завжди: опозиція критикувала владу за провальну комунікацію щодо щеплень, Юлія Тимошенко вимагала створити Національний штаб із протидії біологічним загрозам і доручити йому контроль над вакцинацією, а експрем’єр Володимир Гройсман закликав платити людям, які вакцинуються. Особливу увагу в програмі присвятили внеску компанії Ріната Ахметова в забезпечення коронавірусних відділень киснем. А на десерт заступник міністра внутрішніх справ презентував Савіку Шустеру фейковий сертифікат вакцинації на його ім’я.

У щоденних новинах було менше драйву. Тут здебільшого розповідали про невтішну статистику та рекорди (або «антирекорди», як заведено казати в теленовинах) кількості хворих і померлих. Говорили про брак кисню та місць у лікарнях, виснаженість лікарів тощо. СТБ повідомив, що Україна посіла третє місце у світі за добовою смертністю від коронавірусної хвороби.

Був у цьому темному царстві й промінь світла — «моршинське диво». В курортному містечку Моршині на Львівщині 74% дорослих вакциновані; станом на 27 жовтня в міських лікарнях не було жодного госпіталізованого з коронавірусною хворобою. У місті є пара десятків хворих на коронавірусну хворобу, але вони хворіють удома й неважко. Про Моршин повідомили майже всі телеканали. Щоправда, в соцмережах одразу почали розганяти інформацію, що «моршинське диво» — фікція, бо хворих, мовляв, реєструють у сусідніх містах. Однак серйозних доказів цим повідомленням не було.

Ще одна добра звістка: в Україні дозволили робити щеплення проти коронавірусу дітям. Про дозвіл робити щеплення вакциною Pfizer підліткам від 12 років повідомили на «1+1», Суспільному та «Україні». А ICTV, СТБ, Суспільне та 5 канал розповіли, що Міністерство охорони здоров’я затвердило перелік протипоказань для щеплення від коронавірусу, зокрема хвороби серцево-судинної системи. СТБ ж повідомив із посиланням на Всесвітню організацію охорони здоров’я, що до кінця року у світі не вакцинують навіть 40% дорослих.

Фейки про коронавірус цього разу були значно розмаїтіші за новини про боротьбу з епідемією. Наприклад, фейкотворець Сергій Гула повідомив, що з 1 листопада у Львові заборонили ходити до продуктових крамниць без ковід-сертифікатів. StopFake мусив розвінчувати цей фейк: карантинні обмеження червоної зони не поширюються на крамниці продуктів, товарів для тварин та аптеки ні у Львові, ні деінде в Україні.

Щоправда, джерелом цього фейку могло стати непорозуміння: деякі місцеві медіа повідомили про заборону ходити до крамниць, не назвавши винятків, проте невдовзі виправили помилку.

І ще один вкид від Гули: мовляв, поліція не має права перевіряти сертифікати вакцинації. Насправді, як пояснює «Вокс Україна», поліцейські мають такі повноваження. Інформація про стан здоров’я справді належить до категорії конфіденційної, але у випадку ковід-сертифікату йдеться про перевірку чинності документа за згодою людини, якій він належить.

Сергій Гула мав цього тижня бенефіс: повідомив також, що вакциновані від коронавірусу діти нібито у 80% випадках мають ускладнення. Висновок простий: краще хай діти перехворіють на коронавірусну хворобу, ніж вакцинуються. «Вокс Україна» пояснює, що це взагалі ні про що, адже масового щеплення дітей в Україні ще взагалі не починали, й свідчень про таку значну кількість ускладнень у щеплених дітей в інших країнах немає.

Також українські антивакцинатори лякали, що дітям у дитячих будинках примусово робитимуть щеплення. StopFake це заперечує: дітям від 12 років щеплення робитимуть за згоди опікунів чи батьків. Це не значить, що опікуни чи батьки можуть примусити дітей робити щеплення.

Тепер до складніших фейків. Поширюють твердження, що вакцинація лише посилила епідемію коронавірусної хвороби. Автори повідомлень посилаються при цьому на «британського аналітика» Джоела Смолля, який зіставив графіки Університету Гопкінса до і після вакцинації. StopFake попросив прокоментувати цю інформацію лікаря-інфекціоніста, кандидата медичних наук Юрія Жигарєва. Той нагадав, що вакцинація й не мала зупинити епідемію, адже вакциновані теж хворіють і переносять інфекцію. Однак вакциновані частіше виживають і мають шанс дожити до того дня, коли епідемія скінчиться.

Новий побічний ефект вакцинації від коронавірусу — хворобу Паркінсона — озвучують без жодних доказів. StopFake шукав, але не знайшов підтвердження цій інформації.

Чергова теорія змови: ліки від коронавіруса не розробляють навмисно, адже вигідніше продавати вакцини. StopFake пояснює, що це брехня: зараз у світі перевіряють понад пів тисячі препаратів, які лікують чи полегшують перебіг коронавірусної хвороби. 419 із них — на стадії клінічних випробувань.

І ще одна: людей вакцинують, щоби створити «колективний СНІД». Сенсу в цій страшилці небагато, але версія її творців така: «Держава знайшла ефективний спосіб позбутися зайвих людей і різко скоротити видатки пенсійного фонду». Якщо серйозно, то абсолютну більшість вакцин проти коронавірусу розробили в країнах, де немає пенсійного фонду. І вакцини потрібні якраз для того, щоби вмирало менше людей.

Одна з країн, де розробляли вакцини від коронавірусу, — США. І саме там, за версією фейкоробів, відкривають концтабори для невакцинованих. Ну, прямо «повним ходом йде будівництво ковідних таборів». Подібні історії з’являються вже не вперше; StopFake розібрався і з’ясував, що документ, на який посилаються автори повідомлення, датований липнем 2020 року й навіть не розглядався владою.

І екзотика на десерт. Подейкують, що швейцарські гвардійці, які охороняють Ватикан, масово подають у відставку через обов’язкову вакцинацію. «Вокс Чек» перевірив «масовість» і з’ясував, що зі 135 гвардійців звільнились тільки троє. Ще двоє поки що відсторонені від служби, бо чекають на другу дозу щеплення.

І нарешті найнахабніший фейк: від вакцинації проти коронавірусу, мовляв, офіційно відмовилися Данія, Швеція і Румунія. Бо, бачте, вакцина не працює. «Вокс Україна» запевняє, що це не так: вакцинація в цих країнах триває. Втім є фейкотворці ще нахабніші — повідомляють, що з 20 жовтня вакцинація припиняється в усіх країнах Європейського Союзу (теж брехня).

Фото: Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду