У Києві оголосили переможців пітчингу, які отримали понад 17 тисяч євро на свої проєкти з протидії російській пропаганді

У Києві оголосили переможців пітчингу, які отримали понад 17 тисяч євро на свої проєкти з протидії російській пропаганді

10:21,
2 Грудня 2023
1745

У Києві оголосили переможців пітчингу, які отримали понад 17 тисяч євро на свої проєкти з протидії російській пропаганді

10:21,
2 Грудня 2023
1745
У Києві оголосили переможців пітчингу, які отримали понад 17 тисяч євро на свої проєкти з протидії російській пропаганді
У Києві оголосили переможців пітчингу, які отримали понад 17 тисяч євро на свої проєкти з протидії російській пропаганді
Переможцями пітчингу стали відеоадаптації новин «Briefly», моніторингова платформа «Disinformation Detection Tool» та медіаініціатива «КультРеальність». Окрім цього, приз глядацьких симпатій отримав проєкт «Post-Past».

У Києві 30 листопада відбувся фінальний етап акселератора Mediengeist 2.0. Переможцями пітчингу стали три проєкти: відеоадаптації новин «Briefly», моніторингова платформа «Disinformation Detection Tool» та медіаініціатива «КультРеальність». Приз глядацьких симпатій також отримав проєкт «Post-Past». Про це повідомила пресслужба науково-популярного медіа «Куншт».

Команди проєктів сумарно отримали 17 500 євро для масштабування на національній та міжнародній арені. 

Відеоадаптації новин «Briefly» — продовження подкасту «Ранкове допіо» від SEBTO.media, в якому автори стисло розповідають про світові події. Автори проєкту прагнуть зацікавити молодь подіями в Україні та світі, розповідати новини зрозумілою мовою та пояснювати можливі наслідки подій.

Проєкт реалізують Олена Паплинська, Дарина Заржицька, Антон Ткачук, Олег Левій.

Моніторингову платформу «Disinformation Detection Tool» на основі штучного інтелекту, яка в реальному часі моніторить інфопростір, розробила команда Mantis Analytics. Mantis забезпечує організації збагаченими глибокою аналітикою даними для управління фізичними та інформаційними ризиками.

Команда проєкту: Максим Терещенко, Володимир Сидорський, Антон Тарасюк, Віка Скорік.

Медіаініціатива «КультРеальність» розвінчує міфи та дезінформацію, що оточують українську культуру. Автори розкривають та висвітлюють історичні факти, спростовуючи стереотипи та привертаючи увагу до культурного надбання України, й розбираються у пропагандистських наративах РФ. 

До команди ввійшли Марія Кравченко, Олексій Бондаренко, Лєра Зданевич, Анастасія Денеж, Анастасія Головань

Медіапроєкт «Post-Past» з протидії історичній дезінформації, конспірацизму та упередженням втілює група журналістів та мережа фахівців з історії. Вони коментують, надають контекст, спростовують історичні фейки. Окрім українськомовної версії, Post-Past наразі розширює діяльність на країни Близького Сходу та Північної Африки.

Команда проєкту: Олексій Приймак, Святослав Шевчук, Михайло Якубович, Сергій Громенко.

«Ми всі розуміємо, що інформаційна загроза від рф дуже потужна, тож нам потрібна належна відповідь на неї. З цієї потреби народився акселератор Mediengeist.  Ми проводимо його вже вдруге, і наша інтенція — це шукати креативні, сміливі та цікаві ідеї, поєднувати їх з експертами та працювати разом над відповіддю дезінформаційним загрозам.

Ми познайомилися з  багатьма цікавими проєктами на перетині різних сфер — культури, технологічних та медіарішень, і дуже важливо, аби ми продовжували співпрацювати та підтримувати ці проєкти й після акселератора», — розповів співзасновник науково-популярного медіа «Куншт» Кирило Бескоровайний.

У рамках Демодня гості також взяли участь у благодійному аукціоні для національної програми «Врятуй кінцівку», один з волонтерів якої, оперний співак та військовий Сергій Іванчук, був серед учасників першого етапу Mediengeist 2.0.

За вечір вдалося зібрати 66 тисяч гривень завдяки продажу книг видавництва «Лабораторія», портретів за донат від фотографки й комікеси Каті Мамайсур та грі з медіаграмотності «НотаЄнота» від фактчекерки Альони Романюк.

Mediengeist — це акселератор проєктів з протидії дезінформації та російським пропагандистським наративам. Проєкт вже вдруге реалізують науково-популярне медіа «Куншт» та Goethe-Institut. У межах програми 31 проєкт із медіаграмотності пройшов навчання від світових медіаекспертів. Учасники отримали сумарно 9 300 євро стипендії для розвитку власних проєктів. Medinegeist 2.0 Demo Day проходив за підтримки MacPaw Space.

Нагадаємо, 29 листопада Академія української преси запустила для студентів, які обрали журналістський фах, безкоштовний дводенний вебінар з медіаграмотності, розвитку критичного мислення та опірності до ворожої російської пропаганди «Якщо ти знаєш — маєш розуміти!». Долучитися до навчання також можна 6-7 грудня та 14-15 грудня, попередньо зареєструвавшись за посиланням.

Раніше Центр інформації та документації НАТО  спільно з Центром стратегічних комунікацій StratCom Ukraine розробили онлайн-гру «Хайп проти Правди», яка допомагає покращити вміння відрізняти фейки та маніпуляції від правдивої інформації. Її вже протестували студенти профільних спеціальностей у Києві та Львові.

Фото надала пресслужба «Куншт»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду