Проєкт StopFake запустив телеграм-бот для автоматичної перевірки фейків

Проєкт StopFake запустив телеграм-бот для автоматичної перевірки фейків

10:40,
4 Березня 2024
1078

Проєкт StopFake запустив телеграм-бот для автоматичної перевірки фейків

10:40,
4 Березня 2024
1078
Проєкт StopFake запустив телеграм-бот для автоматичної перевірки фейків
Проєкт StopFake запустив телеграм-бот для автоматичної перевірки фейків
Отримання запитів від користувачів допоможе фактчекерам зрозуміти, які фейки стають вірусними, відтак якнайшвидше їх спростовувати.

Фактчекери ініціативи StopFake запустили телеграм-бот для автоматичної перевірки фейків, на які громадяни натрапляють у соцмережах. Бот дає змогу перевіряти інформацію в текстовому, аудіо- та відеоформатах, повідомили у StopFake.

«Відколи ми запустили StopFake у 2014 році, наші фактчекери щоденно спростовують десятки фейків. А кількість інформації, яку нам доводиться перевіряти, навіть неможливо порахувати.

Тому у співпраці з іспанською фактчекінговою організацією @mhemeroteca ми розробили новий інструмент для більш ефективної боротьби з фейками: перший фактчекінговий телеграм-бот @StopFakeUkraine_bot», ― зазначено у повідомленні.

У @StopFakeUkraine_bot для перевірки можна надсилати зображення, відео або текстове повідомлення з коротким описом фейкових новин, виявлених у соціальних мережах.

Чатбот завдяки алгоритмам штучного інтелекту порівняє запит із опублікованими на сайті StopFake спростуваннями фейків та поділиться з користувачем потрібним посиланням.

Якщо ж фейк виявиться новим, ще не спростованим, чатбот запам’ятає запит і поширить посилання на публікацію із спростуванням тоді, коли її опублікують на сайті.

«Отримання ваших запитів допомагає нам зрозуміти, які фейки стають вірусними, і якнайшвидше перейти до їхнього спростування. Чим більше ваших запитів — тим краще буде працювати чатбот. Наша команда також слідкує за його функціоналом і за потреби комунікуватиме з користувачами», ― додали у StopFake.

Нагадаємо, на онлайн-платформі «Дія.Освіта» відбулася прем’єра освітнього серіалу про медіаграмотність «Як захиститися від фейків і дезінформації».

Телеведучий Святослав Гринчук із запрошеними гостями — представниками українських експертних медійних організацій обговорюють теми з медіаграмотності, діляться знаннями з протидії фейкам і дезінформації, надають поради щодо захисту особистих даних та з безпеки у мережі.

До створення серіалу долучилися фахівців низки експертних медійних громадських організацій, зокрема ГО «Детектор медіа», StopFake, VoxCheck, Центру демократії та верховенства права, Українського інституту медіа та комунікації.

Фото: телеграм-бот @StopFakeUkraine_bot / StopFake 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду