CBC, Al Jazeera, AP знімають сюжети з окупованого Донецька — серед спікерів ватажки бойовиків

CBC, Al Jazeera, AP знімають сюжети з окупованого Донецька — серед спікерів ватажки бойовиків

16:05,
18 Лютого 2022
2142

CBC, Al Jazeera, AP знімають сюжети з окупованого Донецька — серед спікерів ватажки бойовиків

16:05,
18 Лютого 2022
2142
CBC, Al Jazeera, AP знімають сюжети з окупованого Донецька — серед спікерів ватажки бойовиків
CBC, Al Jazeera, AP знімають сюжети з окупованого Донецька — серед спікерів ватажки бойовиків
Автори:
Канадська компанія CBC News, катарський телеканал Al-Jazeera, американське інформаційне агентство Associated Press, французькі канали France 24, TF1 та агенція AFP роблять сюжети з окупованого Донецька.

В окупованому Донецьку репортери іноЗМІ працюють під наглядом «служб безпеки» бойовиків, а спікерами в сюжетах виступають як місцеві жителі, так і представники окупаційних адміністрацій: ватажок терористичної організації «ДНР» Денис Пушилін, так звані «міністр економіки "ДНР"» Олексій Половян та «мер Донецька» Олексій Кулемзін. Про це пише «Свої.City».

Раніше сюжети з непідконтрольних українському уряду територій робили переважно російські медіа. Видання звернуло увагу, що сюжети з окупованого Донецька почали масово з’являтися в іноЗМІ в останні місяці, серед їхніх авторів — як іноземні, так і місцеві журналісти. Зокрема, один з місцевих журналістів робив репортаж для Al Jazeera, однак відмовився коментувати «Свої.City» власну роботу. Інші іноземні ЗМІ також не відповіли на запити видання, яке питало: «Як і де журналісти отримали дозвіл на зйомку у Донецьку? Чи були журналісти "акредитовані" владою "ДНР" та на яких умовах? Через які пункти пропуску журналісти потрапляли до Донецька?».

У сюжеті CBC News журналістка Браєр Стюарт розповіла, що в процесі зйомок їх супроводжували люди із «служби безпеки». Репортаж був присвячений перспективам життя в Донецьку і впливу на це воєнних дій. Стюарт зробила інтерв'ю з Денисом Пушиліним, який заперечував присутність російських військ на окупованих територіях, а також запитала думку місцевого жителя Михайла Кравчука, будинок якого було зруйновано.

AFP News опитав місцевих мешканців Донецька, вони говорили про «відсутність перспектив та місць для дозвілля», про «визнання "ДНР"». Водночас один місцевий мешканець сказав: «Бажано, щоб нарешті про щось домовилися. Ну, скільки вже можна? Потрібно прибирати цю середину та залишити щось одне. Хотілося б, звісно, ​​в Україну. Все ж таки я прожив тут все своє життя. Мої родичі зараз усі там [в Україні], а я тут».

Канал Al Jazeera випустив кілька сюжетів про окупований Донецьк, у яких опитали місцевих жителів та розповіли про складнощі життя в окупації. За коментарем вони зверталися й до Олексія Половяна, який звинувачував Україну в «економічній блокаді» та говорив про «необхідність визнання "ДНР"». У іншому сюжеті лунають слова місцевого жителя: «Росія допоможе. Путін виграв у Заходу. Немає жодного майбутнього з Україною». Ще один репортаж зробив журналіст Чарльз Статфорд. Він показав тренування, зокрема з використанням бутафорської зброї, підліткового проросійського руху «Юнармії "ДНР"». «Важливо зазначити, що такі ж молодіжні групи є на території, контрольованій Україною, яких також тренують. Там їм кажуть, що небезпека, як описують українці, у російській експансії з корінням у радянському минулому», — каже Статфорд. Він також розповів історію 14-річної Крістіни, у якої «під час бойових дій між сепаратистами та українською армією загинув брат». Про самі ж тренування підлітків у сюжеті говорять: «Тут вчать патріотизму і як захищати самопроголошену республіку».

Агентство Associated Press показало святкування Нового року в окупованому Донецьку; концерт для дітей у «Центрі слов'янської культури», де дітям роздавали подарунки від «Загальноросійського народного фонду»; записало інтерв’ю з Олексієм Кулемзіним, який розповів про «інтеграційні процеси з РФ».

Канал France 24 також показав сюжет про молодь у ​​Донецьку. Багато хто був ще дитиною, коли почалася війна. Водночас видання дає міжнародну оцінку ситуації на початку сюжету, називає Донецьк українським, але фактично з контролем проросійських бойовиків.

Крім того, Медійна ініціатива за права людини повідомила, що телеканал TF1 показав сюжет з окупованої Донеччини, героєм якого став французький бойовик Ерван Кастель — він виступив «за незалежність Донбасу і його приєднання до Російської Федерації». Натомість журналістка Лізерон Будуль підсумувала репортаж словами: «Місцеві мешканці хочуть вірити, що Росія, яка їх захищає останні вісім років, підтримає їх, якщо почнеться війна».

Департамент розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, повідомив Медійній ініціативі за права людини, що «Офісом генерального прокурора здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактам вчинення громадянами Франції найманства та участі ними у не передбачених законом збройних формуваннях під час збройного конфлікту в Україні». За інформацією джерел МІПЛ, Ерван Кастель – у числі цих громадян.

Раніше Рада національної безпеки і оборони України повідомила, що журналісти французького телеканалу TF1 приїхали на Донбас, перетнувши російський кордон через непідконтрольний пункт пропуску «Ізваріно». Знімальна група записала інтерв'ю з ватажком так званої «ДНР» Денисом Пушиліним. 

Фото: стопкадр, Свої.City, Медійна ініціатива за права людини

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду