«Бросок мангуста». Що у Путіна з Кіплінгом?

«Бросок мангуста». Що у Путіна з Кіплінгом?

16:40,
19 Лютого 2022
6533

«Бросок мангуста». Що у Путіна з Кіплінгом?

16:40,
19 Лютого 2022
6533
«Бросок мангуста». Що у Путіна з Кіплінгом?
«Бросок мангуста». Що у Путіна з Кіплінгом?
Президент Росії не раз використовував персонажів британського поета та письменника Редьярда Кіплінга для опису політичних подій.

18 лютого багато експертів звернули увагу на  дати створення відеозвернень ватажків «ДНР» та «ЛНР» Пушиліна та Пасечника. З’ясувалося, що вони записали свої заклики до евакуації ще 16 лютого, але видали їх за термінові та викликані «ескалацією», хоча 16 лютого ніякого посилення обстрілів ще не сталося.

Окремо експерти знайшли назву папки, в якій зберігалося відео зі зверненням Леоніда Пасечника – вона має назву «Кидок мангуста»  («Бросок мангуста»), а в ній відео зберігалося в папці під назвою «ЛІ». Ім’я та по батькові Пасечника – Леонід Іванович.

Активіст Сергій Стерненко написав, що назва папки схожа на назву спецоперації, і що подібна назва вже використовувалася в минулому.

Дійсно, операція «Мангуст» — це назва цілого комплексу заходів, які розробляло Центральне розвідувальне управління Сполучених Штатів Америки проти Куби в 60-ті роки минулого століття. Серед заходів були і дезінформаційні атаки, і пропаганда, і військові дії; розглядалася навіть можливість провокації на території США, теракт або напад на кубинських мігрантів, в якому обвинуватили б Кастро та його соратників, та таким чином пояснити початок вторгнення на острів. Але ЦРУ відкинула ці варіанти.

Назва «Бросок мангуста» відразу стала мемом; російська Вікіпедія навіть створила сторінку з такою назвою, але зараз із неї переадресовує на сторінку «Російсько-українська криза 2021 року». На даний момент існує три телеграм-канали з такою назвою, один із них був сворений ще 17 січня 2022 року. 

При цьому російські телеграм-канали пояснюють назву спецоперації (якщо вона дійсно така) не відсилкою до Куби та ЦРУ, а любов’ю Путіна до  збірки оповідань Редьярда Кіплінга «Книга Джунглів».

Ще в квітні 2021 року Путін, виступаючи перед Федеральним зібранням, використовував задля опису сучасної політики персонажів казки Кіплінга «Мауглі» (деякі російські ЗМІ пишуть, що йдеться саме про героїв радянського мультфільма). США в уяві Путіна — це Шерхан, їхні партнери – «всілякі Табакі, що підвивають», аби продемонструвати відданість «суверену». Під час тієї ж промови президент Росії назвав Кіплінга великим письменником.

Політичні метафори з використанням персонажів Кіплінга з’явилися в промовах Путіна давно. Щонайменше з 2011 року, коли він під час прямої лінії з росіянами  назвав опозиційних політиків та їхніх прибічників «бандерлогами». Себе, очевидно, він вважав пітоном Каа з тієї ж казки. Тоді він сказав, що любить Кіплінга з дитинства. Ще раніше, в 2007 році, говорячи про політиків, які зустрічаються з представниками західних посольств, Путін використав вираз «шакалити», тобто чекати залишків їжі від трапези більш загрозливих хижаків. І цей вираз, як вважали російські політичні аналітики, так само Путін взяв із «Книги Джунглів» Кіплінга.

Окрім найбільш відомих оповідань про Мауглі , та самі збірка містить казку про Ріккі-Тіккі-Таві — хороброго мангуста, який врятував родину людей від нападу двох кобр. Серед інших персонажів оповідання були Наг і Нагайна (кобри), а також щур Чучундра (на фото). Радянський мультфільм за цим оповіданням був знятий у 1965 році, коли Путіну було 13 років.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду