Фейк: масові поховання «жертв української агресії» на Донбасі

Фейк: масові поховання «жертв української агресії» на Донбасі

10:36,
19 Лютого 2022
3474

Фейк: масові поховання «жертв української агресії» на Донбасі

10:36,
19 Лютого 2022
3474
Фейк: масові поховання «жертв української агресії» на Донбасі
Фейк: масові поховання «жертв української агресії» на Донбасі
Цю інформацію російські ЗМІ почали поширювати за день після заяви президента Росії Володимира Путіна про те, що «події на Донбасі» — це «геноцид».

Журналісти DW з'ясували, що стоїть за повідомленнями Слідчого комітету (СК) Росії про масові поховання на Донбасі.

Цю інформацію російські ЗМІ почали поширювати за день після заяви президента Росії Володимира Путіна про те, що «події на Донбасі» — це «геноцид», відзначає редакція DW.

Тоді СК Росії оприлюднив повідомлення про кримінальну справу у зв'язку зі знайденими на підконтрольній проросійським сепаратистам території Донбасу нібито «масовими похованнями цивільних осіб».

А ще за кілька днів до повідомлення СК РФ, у лютому 2022-го, із заявами про місця масового поховання на території окупованої Донецької області заявив «глава ДНР» Денис Пушилін: «виявлено та розкрито понад 130 місць масового та стихійного поховання жертв української агресії».

Повідомлення СК містить прямі звинувачення на адресу українських військових. Це «загибель і поранення тисяч мирних жителів, російськомовних груп», «намір знищення жителів Донбасу», дані про «тіла жінок різного віку» серед нібито знайдених та ексгумованих решток. За повідомленням СК йдеться про «щонайменше 295 цивільних осіб, які загинули внаслідок невиборчих обстрілів з боку українських збройних формувань у 2014 році».

У DW ці дані назвали суперечливими. Наприклад, у повідомленні СК йдеться про могили на території, не підконтрольній Україні. Не зазначено, на яких підставах СК дійшов висновку про те, що всі вони були мирними жителями і жертвами обстрілів саме з боку українських військових. Не взято до уваги той факт, що як на початку, так і протягом всього конфлікту на Донбасі обстріли та порушення перемир'я спостерігаються з обох сторін, що чітко фіксують у своїх щоденних звітах спостерігачі Організації безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ), відзначається у матеріалі DW.

Більшість згаданих у повідомленні СК населених пунктів, де нібито було знайдено поховання, розташовані на території, підконтрольній самопроголошеній «ЛНР», один — у «ДНР».

Як з’ясували журналісти DW, це перша офіційна згадка про нібито знайдені на Донбасі масові поховання з боку офіційних російських органів.

Раніше СК порушував кримінальну справу у зв'язку із загибеллю внаслідок обстрілу (нібито з боку українських військових) дитини та її бабусі у 2021 році. А у 2015 році СК порушував справи стосовно тодішнього міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова та низки інших посадовців у зв'язку з «обстрілами житлових районів Донбасу, внаслідок яких регулярно гинуть місцеві жителі».

«Примітно, що це повідомлення не нове. Проросійські сепаратисти Донбасу ще восени 2021 року заговорили про поховання, очевидно, ті самі, про які зараз повідомив СК РФ. Принаймні, йшлося про ті ж населені пункти. Крім того, у повідомленні СК прямо йдеться про те, що "5 стихійних масових поховань" було нібито виявлено у "серпні-жовтні 2021 року"», — пише DW.

На початку листопада 2021 року сепаратисти повідомили про ексгумацію тіл сотень людей з кількох масових поховань як у Донецькій, так і в Луганській областях.

У смерті людей у «ДНР» та «ЛНР» звинуватили українських військових. Повідомила про це «Робоча група з пошуку жертв української агресії». Її дані не збігаються з інформацією, оприлюдненою СК. Наприклад, сепаратисти вказують, що йдеться про поховання людей «влітку-восени 2014 року». Різняться і дані про кількість жертв.

Член Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі від України Сергій Гармаш ще у листопаді 2021 року звернув увагу на організований характер інформаційної кампанії сепаратистів щодо масових поховань. Адже у кожному з цих повідомлень про загиблих згадували саме як про «жертв української агресії». «Справді, через 7-6 років після тих трагічних подій, коли на Донбасі велися активні військові дії, в ОРДЛО нарешті розпочали роботу з розкриття масових поховань та ідентифікації решток у них, тобто роботу з розшуку зниклих безвісти», зазначив Сергій Гармаш. Він переконаний: «Це саме окупаційна "влада", а не ЗСУ, закопувала людей, які загинули на контрольованій ними території, у спільних могилах, навіть не ідентифікуючи їхні особи».

З повною версією матеріалу DW можна ознайомитися за цим посиланням.  

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Запоріжжя
12:42 / 19.02.2022
Опісля "розіп'ятого хлопчика зі Слов'янська", опісля зґвалтованої дівчинки Лізи з Німеччини заяви московитів та їхніх проксі не варто сприймати серйозно, їх навіть розглядати не варто, витрачаючи на це інформаційне сміття свій дорогоцінний час. Скільки років уже домбасянє обіцяють потужний наступ українців (або українців та натівців, або якихось іноземних наймитів), але інспірованого Україною загострення не відбувається. Тим часом вони постійно обстрілюють мирне населення, і цей факт регулярно фіксує ОБСЕ. І от вчергове ми чуємо уже давно такі знайомі й такі обридлі казки про "геноцид", про "напад". Ці побрехеньки заялозили іще в Молдові, не кажучи уже про війни в Грузії.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду