Фейк: «хімічна атака» на заводі «Стирол» у Горлівці

Фейк: «хімічна атака» на заводі «Стирол» у Горлівці

18:46,
18 Лютого 2022
2493

Фейк: «хімічна атака» на заводі «Стирол» у Горлівці

18:46,
18 Лютого 2022
2493
Фейк: «хімічна атака» на заводі «Стирол» у Горлівці
Фейк: «хімічна атака» на заводі «Стирол» у Горлівці
Спроби поширення панічних настроїв у повідомленнях російських ЗМІ про хімічні засоби були зафіксовані і у грудні минулого року.

Повідомлення російських медіа про спробу хімічної диверсії на заводі «Стирол» у тимчасово окупованій Горлівці не відповідають дійсності. Про це пише Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. 

«"Хімічна атака" може бути одним з фейкових приводів для загострення російської агресії», — нагадують фахівці Центру.

Як пишуть у російських ЗМІ, на завод начебто напали особи, які «розмовляли польською мовою». Також у цій дезінформації повідомляється про пораненого охоронця. 

Про цей кейс розвідка попереджала ще місяць тому, нагадують у Центрі стратегічних комунікацій та інформбезпеки.

Спроби поширення панічних настроїв у повідомленнях російських ЗМІ про хімічні засоби були зафіксовані і у грудні минулого року. Тоді пропагандисти заявляли, що їм начебто вдалося виявити 120 співробітників американських військових компаній та «резервуари з невстановленим хімічним компонентом». І, стверджувала Росія, це начебто мало свідчити про підготовку Україною провокацій. Доказів цього не було.

«Продукування таких інформаційних приводів є такою ж рутинною для пропагандистської машини Кремля, як і бойові стрільби російських танків на полігонах поблизу наших кордонів»,  — йдеться у публікації Центру стратегічних комунікацій та інформбезпеки.

Нагадаємо, Міністр оборони України Олексій Резніков закликав мешканців тимчасово окупованих регіонів України не вірити пропагандистським тезам Кремля про «український наступ». Як він акцентував, імовірність масштабного вторгнення Росії зараз оцінюється як невисока.

4 лютого 2022 року представник Пентагону Джон Кірбі заявив, що російський уряд планує влаштувати фальшивий напад «українських військових» на російську територію, щоб створити фальшиве виправдання для власного вторгнення. 

«Ми вважаємо, що в рамках цієї фальшивої атаки Росія створить дуже наочно-пропагандистське відео, де будуть нібито трупи та актори в "скорботі", зображення зруйнованих місць, а також військова техніка з України чи Заходу», – повідомив Кірбі.

Раніше США попередили Київ про фейкове відео, яке Росія, за даними Пентагону, мала використати як привід для нападу на Україну.

Представник Держдепу Нед Прайс нещодавно згадував серед прикладів російської дезінформації про російські фейки щодо «геноциду російськомовних жителів» на сході України та фейк про нібито підготовку Вашингтоном і Києвом біологічної або хімічної атаки проти так званих «Л/ДНР».

Скріншот: такі фейкові повідомлення російські ЗМІ поширюють у соцмережах

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду