Російські медіа видали порцію фейків до річниці трагедії Бабиного Яру — моніторинг

Російські медіа видали порцію фейків до річниці трагедії Бабиного Яру — моніторинг

13:00,
1 Жовтня 2021
5051

Російські медіа видали порцію фейків до річниці трагедії Бабиного Яру — моніторинг

13:00,
1 Жовтня 2021
5051
Російські медіа видали порцію фейків до річниці трагедії Бабиного Яру — моніторинг
Російські медіа видали порцію фейків до річниці трагедії Бабиного Яру — моніторинг
Кремлівська пропаганда фальсифікує історію, щоб легше було маніпулювати трактуванням теперішніх подій, вважає експерт моніторингу Петро Бурковський.

До вісімдесятої річниці трагедії Бабиного Яру російські медіа видали низку публікацій із фейками та неправдивим трактуванням історичних подій. Дискредитаційну кампанію Кремль почав готувати ще у серпні. Про це йдеться в моніторингу проникнення російської пропаганди в український медіапростір за вересень 2021 року.

Практично всі фальшиві звинувачення на адресу України зібрані в матеріалі «Бабий Яр: живые и мертвые. Киев пытается помирить жертв Холокоста и их палачей». Зокрема там ідеться, що Україна трактує розстріли в Бабиному Яру як суто українську трагедію; за часів Порошенка на території Бабиного Яру встановили хрест на честь «Буковинського куреня», який проводив розстріли; а на столичному оперному театрі зявилася меморіальна табличка на честь коменданта української поліції Києва.

Ще 24 серпня РІА «Новости» (посилання заблоковане через санкції, тож використовуємо переказ) та «Российская газета» з посиланням на Федеральну службу безпеки Росії публікували «факти», що «автокефальна українська церква створювалася з допомогою нацистів», а непокірних «вбивали бандерівці». Так конструювали фальшиві зв’язки між сучасною Православною церквою України та нацистськими злочинами минулого.

Такі фальсифікації минулого, на думку автора моніторингу Петра Бурковського, потрібні для фальсифікації сьогодення. На тлі «очевидної» вини українців у злочинах під час Другої світової війни легше переконати авдиторію, що в Україні відбуваються «многочисленные преступления украинских "батальонов смерти", системная политика страны по героизации нацизма и его пособников, факты цензуры и гонений журналистов, притеснений Русской православной церкви, антисемитизма за период с 2017 по 2020 годы».

Більше про російські пропагандистські наративи, пов’язані з Україною, читайте в матеріалі Петра Бурковського.

Фото: ОПУ

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Slobo19dianyk64@ukr.net
13:46 / 01.10.2021
Для тех кто понимает, это не смешно. Людей, знающих историю очень мало. А простые обыватели эти опусы цапомордых воспринимают всерьез. И нет им дела, что расстрелы проводили специальные зондеркоманды, а полицаи стояли в оцеплении (что конечно не отрицает их вины), что "бендеровцы" никакого отношения к преступлениям нацистов не имеют, более того - воевали против них. Что известны только несколько украинских подразделений в армии вермахта, это дивизия Галичина и два батальйона - Нахтигаль и Роланд, да и то последние ушли от немцев после того как поняли, что те не собираются создавать никакой независимой Украины. Зато со стороны русских в вермахте были целые армии, казачьи корпуса, отдельные дивизии, полки, бригады и т.д. Так что цапки и есть реальные предатели.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду