Чули, що «дельту» з літаків розпилюють? Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 13–26 вересня 2021 року

Чули, що «дельту» з літаків розпилюють? Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 13–26 вересня 2021 року

12:00,
3 Жовтня 2021
4309

Чули, що «дельту» з літаків розпилюють? Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 13–26 вересня 2021 року

12:00,
3 Жовтня 2021
4309
Чули, що «дельту» з літаків розпилюють? Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 13–26 вересня 2021 року
Чули, що «дельту» з літаків розпилюють? Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 13–26 вересня 2021 року
Чи коловся Пол МакКартні російською вакциною, з чим Остап Стахів переплутав вакцину від сказу і в яких країнах коронавірус «не діє».

Що нового за 13–26 вересня 2021 року:

  • станом на 13 вересня в Україні діагностували 2 мільйони 317 тисяч 824 хворих на коронавірусну хворобу. 54 тисяч 360 людей померли. Вакцинували 5 мільйонів 906 тисяч 740 людей першою дозою, 4 мільйони 804 тисячі 204 людини другою дозою;
  • 13 вересня Кабінет Міністрів ухвалив нові карантинні норми, що почали діяти 20 вересня. Зокрема запровадив «жовті» й «зелені» ковід-сертифікати та встановив «пороги» вакцинації у школах;
  • Кабмін продовжив дію «зелених» ковід-сертифікатів до 365 днів;
  • 23 вересня Україна перейшла до «жовтої зони»;
  • Міністерство охорони здоров’я розпорядилося тестувати на коронавірус усіх людей, які мають ознаки гострої респіраторної вірусної інфекції;
  • у Харкові вироблятимуть вакцину Coronavac;
  • у Сполучених Штатах Америки розробили назальну вакцину від коронавірусу;
  • згідно з опитуванням компанії «Рейтинг», найбільше у дієвість вакцини від коронавірусу не вірять у Сумах, Одесі, Чернівцях і Сєверодонецьку;
  • Міністерство охорони здоров’я каже, що 98% госпіталізованих із коронавірусною хворобою в Україні — не вакциновані;
  • у Харкові закінчилися ліжкомісця для хворих на коронавірусну хворобу;
  • Київська школа економіки спрогнозувала, що осіння хвиля епідемії буде більшою за весняну;
  • за інформацією Міністерства охорони здоров’я Ізраїлю, 13,5% хасидів, які були на прощі в Україні цього року, заразилися коронавірусом. У єврейській громаді України це заперечують;
  • коронавірусні обмеження послабили в Нідерландах, Норвегії, Португалії, Грузії та інших країнах;
  • у Словенії запровадили обов’язкові ковід-сертифікати;
  • лідер антивакцинаторів Ізраїлю помер від коронавірусної хвороби;
  • станом на 27 вересня в Україні діагностували 2 мільйони 395 тисяч 404 хворих на коронавірусну хворобу. 55 тисяч 720 людей померли. Вакцинували 6 мільйонів 781 тисячу 525 людей першою дозою, 5 мільйони 458 тисяч 838 людей другою дозою.

Кількість новин про коронавірусну епідемію за ці два тижні зросла, як і кількість хворих. Новини розповідали, як епідемія знов набирає обертів, заповнюються лікарняні ліжка, зростає кількість померлих, а лікарні знов потребують кисню та відкривають коронавірусні відділення. А також наголошували, що люди ставляться до карантинних обмежень занадто легковажно.

У новинах повторювали, що щеплені легше переносять хворобу. «За вчора до статистики летальності внесли дев’ятьох померлих від коронавірусної хвороби. Серед них жодного щепленого»; «Серед майже двох сотень пацієнтів цієї київської лікарні вакцинованих тільки двоє»; «Пандемія стає пандемією невакцинованих», — казали на СТБ. «99% смертей від коронавірусу припадають на невакцинованих пацієнтів», «Від важкого перебігу хвороби може вберегти лише вакцинація», — на ICTV. Про «пандемію невакцинованих» говорив і «1+1».

На всіх каналах, які входять до моніторингової вибірки «Детектора медіа», розповіли про запровадження ковід-сертифікатів, які в електронному форматі матимуть жовтий і зелений колір і свідчитимуть про повну або часткову вакцинацію.

Ще 13 вересня в теленовинах обережно натякали, що Україна може перейти до «жовтої зони» — як висловились на «Інтері», відбудеться «всеукраїнське пожовтіння». 23 вересня це сталося.

Канали з вибірки «Детектора медіа» чимало розповідали про ситуацію в регіонах: на Буковині («Інтер», Суспільне), Закарпатті (ICTV), Вінниччині (Суспільне) в Маріуполі (СТБ), Харкові (ICTV, Суспільне, «Інтер», СТБ), Івано-Франківську («Інтер», СТБ, «1+1»), Львові («Інтер», СТБ, ICTV, «Україна», 5 канал), Одесі (ICTV, СТБ), Полтаві (Суспільне), Дніпрі (СТБ).

Особливу увагу приділяли ситуації з вакцинуванням освітян. «Саме серед молодих освітян найбільше противників імунізації, констатують у департаменті освіти. Вони реагують на різні фейки», — розповіли в сюжеті «Інтера» з Прикарпаття. В іншому матеріалі цього ж каналу з цього ж регіону йшлося про те, як місцева влада стимулює вакцинуватися грішми. «Поки що вакцинація добровільна, та освітяни вже постали перед вибором — робота або щеплення», — сказали на «Інтері». Про рішення уряду за ініціативою Міністерства охорони здоров’я зробити вакцинацію від коронавірусу працівників закладів освіти обов’язковою повідомили у праймових новинах 5 канал та ICTV. Згадували в новинах і про певні привілеї для вакцинованих — «багато поблажок», як висловились на СТБ.

«1+1» розповів, що чимало пар відкладають народження дітей через епідемію коронавірусної хвороби: «Лише в Києві за сім місяців цього року народилося на тисячу малюків менше, ніж за такий самий період торік». «Інтер» повідомив про перший в Україні випадок, коли дитина заразилася коронавірусом у животі матері — на жаль, дівчинку не вдалося врятувати. На «1+1» розповіли про порятунок п’ятирічної дівчинки, яка має 80% ураження легень, у львівському «Охматдиті».

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко 14 вересня включився в ефір новин каналу «1+1», аби розповісти, як розв’язуватиметься проблема зростання кількості хворих, а також як Україна ділитиметься на «кольорові» зони. Міністр запевнив, що в Україні не використовується для щеплень вакцина, в якої сплив термін придатності (такі фейки ми вже не раз фіксували). 22 вересня, напередодні переходу до «жовтої зони», Ляшко заспокоював глядачів «1+1», що навчання у школах не припиниться, а тільки перейде в дистанційний формат (як ми знаємо з матеріалу MediaSapiens, щасливі через це будуть далеко не всі батьки та учні).

5 канал говорив про нинішню епідемію та перспективи України її подолати з колишнім заступником Уляни Супрун Олександром Лінчевським. Експерт наголосив на важливій ролі російської пропаганди в тому, що багато українців не хочуть вакцинуватися.

Політичні токшоу після тривалої паузи згадали про проблему коронавірусної епідемії в Україні. В ефірі «Свободи слова» на ICTV 13 вересня гостем був міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Він нагадав, що в разі погіршення епідемічної ситуації вакцинованим житиметься легше, а також що в «червоній зоні» працюватимуть тільки ті навчальні заклади, де всі працівники будуть вакциновані.

20 вересня на «Свободу слова» знову запросили Ляшка; компанію йому склав голова профільного парламентського комітету Михайло Радуцький. Гості розповідали, за яких умов в Україні запровадять локдаун і як справи з вакцинацією. Крім них, у студії були ще троє гостей, дотичних до медичної сфери, зокрема, Дмитро Шерембей, голова Всеукраїнської мережі людей, які живуть із ВІЛ/СНІД, та Катерина Булавінова, лікарка-інфекціоністка, медична експертка ЮНІСЕФ. Поміж іншим колишній прем’єр Володимир Гройсман «щедро» запропонував виплатити кожному за вакцинацію тисячу гривень — узяти ці гроші, мовляв, можна з позики Міжнародного валютного фонду.

У програмі «Пульс», яка виходить на ютуб-каналі Перший незалежний, 22 вересня назвали впровадження кольорових карантинних зон технологією влади, аби обмежити «народні протести». Якщо ви не розумієте, проти чого мали би бути ці протести, це значить, що ви не в курсі порядку денного російської пропаганди: там укотре розповідають, що в Україні восени буде майдан через підвищення тарифів.

Цей огляд охоплює два тижні, тож і врожай фейків цього разу щедріший та розмаїтіший.

Один із найзавзятіших антивакцинаторів України Сергій Гула розповів, що українців через ковід-сертифікати поділять на «жовтих і зелених», а потім «як стадо, відправлять у загін». Таким чином світовий уряд проводить глобальну перевірку «вільних активних людей» і «стада». Розвінчувати цей фейк, зафіксований командою StopFake, якось навіть ніяково, адже антивакцинатор ігнорує очевидний факт: будь-який член «жовтого стада» легко переходить у «зелене стадо», зробивши собі друге щеплення. А за рік ковід-сертифікати втрачають чинність і його власники повертаються у спільноту «вільних активних людей». Світовий уряд, якби він існував, мав би вигадати якусь дієвішу технологію сегрегації.

Ще один меседж, який поширив Гула, — що вчені з усього світу виступають за те, щоб імунітет від коронавірусу сформувався природним шляхом. StopFake пояснює, що йдеться про об’єднання науковців «Декларація Грейт Баррінгтон», яку канонічні науковці всіляко критикують. У принципі, ніхто ж і не проти, щоб імунітет формувався природним шляхом, просто, на жаль, переживуть цей процес не всі — вакцинація дає більше шансів.

Гула взагалі часто каже речі, які не відповідають дійсності. Наприклад, 9 вересня він анонсував запровадження «жовтої зони» в усій Україні з 13 вересня. «Вокс Україна» класифікував це повідомлення як маніпуляцію, хоча, здається, це просто був прогноз навмання — «жовта зона» настала, але на десять днів пізніше.

Ще один видатний антивакцинатор Остап Стахів розповів, що в Україні з літаків скидають штам «дельта». StopFake припускає, що Остап дещо переплутав — ідеться про щорічне розкидання з літаків вакцини від сказу для лисичок, борсуків та інших диких тварин. «Вокс Україна» дипломатично називає цю інформацію «безпідставною», а також спростовує слова Стахіва про «хімічні траси» в небі, які насправді є звичайними хмарами. Ми не знаємо, що вживає Стахів замість вакцин, але галюциногенну дію цих речовин можна вважати доведеною.

Люди, які в перші місяці епідемії лікували коронавірусну хворобу, дихаючи горілкою, цього разу почали вживати дещо ще пікантніше — «часникову воду». У соцмережах цю субстанцію називають найкращою природною вакциною (sic!). StopFake укотре пояснює, що часник не лікує вірусні інфекції.

Нова історія, яка мала б віднадити людей вакцинуватися: мовляв, окрім щеплення, потрібно буде двічі на день приймати якісь спеціальні ліки від коронавірусу, які, до того ж, не пройшли клінічних випробувань. «Вокс Україна» це спростовує — ніяких ліків на додачу до вакцин. І ще один схожий фейк: вакцинованих, мовляв, потрібно ізолювати, щоб вони не захворіли, тому на зиму їх посадять на карантин. StopFake заспокоює: нічого подібного не станеться.

Багато маніпуляцій точиться навколо ситуації в Ізраїлі, де людям почали колоти третю — так звану бустерну — дозу вакцини від коронавірусу. Фейкотворці пожвавились: одні говорять, що люди з двома дозами тепер не вважаються повністю вакцинованими. «Вокс Україна» доводить, що це неправда. І також спростовує інший фейк — що найкраще захищені люди, які перехворіли на коронавірус і отримали лише одну дозу вакцини. Цю інформацію поширив антивакцинатор Сергій Дібров, пославшись на нерецензоване дослідження ізраїльських вчених.

Рубрика «довільне фото як ілюстрація антикарантинних протестів»: фейкотворці проілюстрували протест у Бразилії демонстрацією на підтримку президента Жаїра Болсонару, а в Румунії — зображенням 2017 року з антикорупційних протестів. Залишається взяти легендарні фото з Майдану Незалежності, коли на нього вийшов мільйон людей, і оголосити це протестом проти «жовтої зони».

Про Афганістан під владою «Талібану» пропагандисти і фейкотворці вигадують усяке (наприклад, що таліби звільнили країну від «цінностей, нав’язаних окупантами»). А тепер вигадали, що там… немає коронавірусу. «Вокс Україна» пояснює, що афганцям у теперішній ситуації просто не до коронавірусної статистики.

Ще одна майстерна вигадка: коронавірус поширюється лише в країнах, які є членами Всесвітньої організації охорони здоров’я.

«Вокс Україна» наводить статистику, яка це спростовує. Ватикан, наприклад, не член ВООЗ, але й там хворіють. Країни, де «не фіксують» хворих на коронавірусну хворобу, справді є — наприклад, Туркменістан — але є підстави сумніватися, що це правда.

І трохи музики на десерт. Пол Маккартні нібито вакцинувався російською вакциною Sputnik V, й не просто так, а тому, що нею вакцинувався сам Путін. Цей фейк прилетів в Україну з російських соцмереж.

Маккартні справді вакцинувався й повідомив про це 2 серпня, закликавши своїх прихильників також зробити щеплення. Вакцину він не називав і вибір свій, відповідно, не пояснював. На той час у Великій Британії були доступні чотири вакцини — Pfizer, Johnson&Johnson, AstraZeneca і Moderna. Важко уявити, де і як 78-річний музикант мав би дістати дозу Sputnik-V. А головне, навіщо.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду