Найбільше критики антиолігархічного закону було на 5 каналі та «Україні» — моніторинг

Найбільше критики антиолігархічного закону було на 5 каналі та «Україні» — моніторинг

23:36,
2 Жовтня 2021
2592

Найбільше критики антиолігархічного закону було на 5 каналі та «Україні» — моніторинг

23:36,
2 Жовтня 2021
2592
Найбільше критики антиолігархічного закону було на 5 каналі та «Україні» — моніторинг
Найбільше критики антиолігархічного закону було на 5 каналі та «Україні» — моніторинг
На каналі Порошенка впевнено спрогнозували рішення Венеційської комісії — мовляв, звісно ж, закон неконституційний.

Найактивніше з-поміж центральних телеканалів, які входять у моніторингову вибірку «Детектора медіа», закон «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну чи політичну вагу» у суспільному житті (олігархів)» на минулому тижні критикував 5 канал та «Україна». Про це йдеться у підсумках моніторингу теленовин за 20—25 вересня 2021 року.

Повідомлення про недоліки законопроєкту, а з 23 вересня — ухваленого закону про олігархів виходили здебільшого без балансу думок. У день голосування в ефірі 5 каналу колишня представниця Антимонопольного комітету Агія Загребельська розповідала, що в Україні є інструменти для обмеження впливу олігархів і без цього закону. Наступного дня в новинах каналу Петра Порошенка сказали, що «турборежим дав маху», наголосили на суперечностях ухваленого закону.

Нагадаємо, минулого тижня закон про олігархів найбільше критикував канал «Україна», який належить Рінату Ахметову. Цього тижня на «Україні» практично ігнорували коментарі монобільшості, яка виступала за швидке ухвалення законопроєкту, який щоразу в сюжетах каналу називали «скандальним». Ключовими спікерами, як і попереднього тижня, були представники «Європейської солідарності», «Голосу». Вже після голосування за проект до критики на «Україні» підключити і «Батьківщину»: Юлія Тимошенко називала закон «фейком», а Іван Крулько порівнював із диктаторськими законами 16 січня 2014 року. 

В день голосування на більшості каналів з вибірки «Детектора медіа» акцентували на обмеженнях процедури та голосуванні без правок. На «1+1» також вказали на відсутність у законі реальних механізмів досягнення декларованих цілей. На Суспільному розбиралися, хто може опинитися в реєстрі олігархів. На ICTV сюжет почали з подяки від президента, хоча в самому сюжеті документ критикували. На Першому незалежному п’ять із восьми синхронів у сюжеті були від представників «Опозиційної платформи — За життя». Решта три — це процедурні ремарки керівництва «Слуги народу», а думку решти партій взагалі не включали у матеріал. На «Інтері» напад на Сергія Шефіра прив’язали до боротьби з олігархами.

Більше про тенденції та маніпуляції в новинах минулого тижня читайте в матеріалі Зої Красовської.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
12:15 / 03.10.2021
Венеціанка не допоможе, куплять за хабар свою "не_олігархічність".
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду