Федоров: У Мінцифри знайшли спосіб позбавити ворога можливості використовувати Starlink на фронті

Федоров: У Мінцифри знайшли спосіб позбавити ворога можливості використовувати Starlink на фронті

09:06,
20 Лютого 2024
2004

Федоров: У Мінцифри знайшли спосіб позбавити ворога можливості використовувати Starlink на фронті

09:06,
20 Лютого 2024
2004
Федоров: У Мінцифри знайшли спосіб позбавити ворога можливості використовувати Starlink на фронті
Федоров: У Мінцифри знайшли спосіб позбавити ворога можливості використовувати Starlink на фронті
Автори:
За словами міністра, потрібно не просто вимкнути Starlink на тимчасово окупованих територіях України, а зробити так, щоб не працювали лише термінали, якими володіють росіяни.

У Міністерстві цифрової трансформації України знайшли, як вирішити проблему з використанням на фронті російськими окупантами систем супутникового зв'язку Starlink. Про це міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив в інтерв’ю Суспільному.

«Ми знайшли алгоритм, запропонували його SpaceX, і зараз у нас відбувається комунікація, як зробити так, щоб подібних кейсів не було. SpaceX щось подібне вже робили з урядом Ізраїлю», — розповів міністр.

За його словами, проблема використання Starlink окупантами на фронті обговорювалася в Україні ще «до того, як це набуло резонансу». Однак задача ускладнюється тим, що потрібно не просто вимкнути Starlink на тимчасово окупованих територіях України, а зробити так, щоб не працювали лише термінали, якими володіють росіяни, зауважив Федоров.

«Нам потрібно, щоб вони там (на фронті в ЗСУ. — “ДМ”) були, тому що використовуються певні технології, пов'язані з БПЛА. Є інший спосіб, як зробити, щоб наші Starlink працювали, а ворожі — ні. Ми працюємо зі SpaceX над цим», — сказав міністр.

Також він зізнався, що не вірить у причетність Ілона Маска до використання росіянами на тимчасово окупованих територіях терміналів Starlink. Очільник Мінцифри вважає, що вони потрапляють до них через «треті країни».

«Це було логічно, що вони почнуть їх через треті держави закуповувати і завозити. У них були Starlink, їх уже завозили, просто зараз це набуло публічності, їх стало трохи більше. Тобто хтось, напевно, з їхніх підприємців почав це монетизувати», — сказав глава Мінцифри.

Як повідомляв «Детектор медіа», за інформацією  журналістів видання «Важные истории», термінали супутникового інтернет-зв’язку Starlink у Росії продають приватні продавці «спеціально для СВО» за 2600–3300 доларів

Американське видання Defense One, посилаючись на неназвані джерела в українському війську, першим повідомило, що російські військові дедалі частіше використовують термінали Starlink на своїх позиціях.

Представник ГУР Андрій Юсов підтвердив цю інформацію в коментарі Liga.net. «Так, зафіксовані випадки використання російськими окупантами цих пристроїв. Це починає набирати системного характеру», — сказав Юсов. 

Водночас іще 8 лютого представники SpaceX заявили, що компанія не веде жодних справ із російським урядом чи його збройними силами, ніколи не продавала Starlink і не відправляла обладнання в Росію.

Згодом власник SpaceX Ілон Маск заперечив інформацію про те, що російські війська нібито використовують на фронті термінали Starlink. «Це категорична неправда. Наскільки нам відомо, жоден Starlink не був проданий Росії прямо або опосередковано», — написав Маск.

Напередодні в Головному управлінні розвідки Міноборони заявили, що Росія отримує системи супутникового зв'язку Starlink через треті країни. Згодом пресслужба ГУР, посилаючись на радіоперехоплення розмов окупантів, уточнила, що Росія закуповує термінали Starlink, зокрема, в арабських країнах.

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що використання терміналів Starlink Росією може підірвати переваги України.

За його словами, російські приватні фірми купують Starlink у посередників, які здійснюють покупку буцімто з метою особистого користування і доставляють обладнання до Росії через сусідні країни. Starlink є більш захищеним порівняно з мобільним зв'язком чи радіосигналами. Досі російські війська не мали подібної захищеної системи зв'язку.

В Україні працює близько 42 тис. терміналів Starlink, які використовуються військовими, лікарнями, бізнесом та гуманітарними організаціями.

Читайте також:

Фото: Суспільне

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду