Видавництво «КМ-Букс» заперечує зв'язки з Росією. Molfar каже, що всі докази є у відкритих джерелах

Видавництво «КМ-Букс» заперечує зв'язки з Росією. Molfar каже, що всі докази є у відкритих джерелах

17:50,
9 Січня 2024
2280

Видавництво «КМ-Букс» заперечує зв'язки з Росією. Molfar каже, що всі докази є у відкритих джерелах

17:50,
9 Січня 2024
2280
Видавництво «КМ-Букс» заперечує зв'язки з Росією. Molfar каже, що всі докази є у відкритих джерелах
Видавництво «КМ-Букс» заперечує зв'язки з Росією. Molfar каже, що всі докази є у відкритих джерелах
Ярослав Маринович, фігурант розслідування Molfar про співпрацю частини українських видавництв з російськими, скаржиться, що до нього не звернулися по коментар. Molfar вважає, що це не потрібно.

Після публікації розслідування на основі аналізу відкритих джерел, проведеного агентством Molfar разом з журналістами медіа «Сенсор», про ділові зв’язки окремих українських видавництв та книгарень з російськими компаніями, співвласник мережі «Буква» та видавництва «КМ-Букс» Ярослав Маринович заявив, що відносно нього воно було неточним, має ознаки маніпуляції, а зроблені висновки не відповідають дійсності. Також він поскаржився, що по коментар до нього розслідувачі не зверталися. В агентстві Molfar прокоментували MediaSapiens, що висновки розслідування були зроблені на підставі аналізу документів, які є у відкритому доступі.

У своїй позиції, викладеній у дописі на фейсбук-сторінці «КМ-Букс», Ярослав Маринович заявив, що «жодного відношення до BookСhef, "Форс", book24.ua, які фігурують у розслідуванні, ні я, ні мої партнери, ні наші компанії не мали і не мають. Наша мережа "Буква" ніколи не працювала з компаніями "Форс" та  Bookchef, а наше видавництво "КМ-БУКС" не поставляло книги інтернет-книгарні book24.ua, хоча майже всі оператори ринку це робили. Ми з самого початку знали, що це за бізнеси, кому вони насправді належать, і з самого початку їх активної діяльності про це повідомляли книжковій спільноті і не тільки». Він додав, що видавництво, починаючи з 2014 року, «знаходиться у стані конфлікту зі справжніми власниками цих суб’єктів».

Ярослав Маринович також заперечив свої зв'язки з юридичними власниками компаній, про які йдеться в розслідуванні: «Я офіційно заявляю, що ніяких часток, офшорів або бізнесів в будь-якій країні я підставній власниці не продавав і не переоформлював на неї. Я ніколи не знав ні Божко, ні інших фіктивних фігурантів розслідування, ніколи їх не бачив і ніяких справ з ними не мав. Це маніпуляція і зроблена вона, щоб прив’язати мене до висновків статті-розслідування»

Він також пише, що розслідування маніпулятивне, оскільки «Сенсор-медіа» належить власнику видавництва та книгарень «Сенс» Олексію Ерінчаку, і це може бути ознакою «недобросовісної конкуренції». Цікаво, що можливість коментувати допис Мариновича на фейсбук-сторінці видавництва закрита. 

У відповідь на запитання MediaSapiens щодо співпраці з «Сенсором» в OSINT-агенції Molfar повідомили, що регулярно проводять спільні розслідування з медіа, зокрема вузькоспеціалізованими. Тож співпраця із «Сенсор», медіа про культуру, у цьому випадку була цілком обґрунтованою, адже книги та видавничий ринок — один із напрямів, який воно висвітлює. 

Розслідувачі також пояснили, чому не зверталися до Мариновича в ході розслідування.

«Ні Molfar, ні “Сенсор” не зверталися за коментарями (до Ярослава Мариновича. — Ред.), оскільки у розслідуванні (яке ми у матеріалі називаємо дослідженням), наводяться факти, які не вимагають коментарів видавців. Ми даємо посилання на документи чи скриншоти, які підтверджують текст матеріалу», — прокоментували у Molfar.

Зокрема щодо заяви Ярослава Мариновича про те, що він непричетний до переоформлення власності книготорговельної компанії на літню пенсіонерку з Харкова Людмилу Божко, розслідувачі зазначили, що ці дані досить легко перевірити.

«До 2016 року співзасновником "Дистрибуційної книготорговельної компанії", яка раніше була ТОВ «Ексмо-Україна», був Ярослав Маринович. Згодом де-юре власницею бізнесу стала пенсіонерка з Харкова Людмила Божко, ймовірно, виступала підставною особою (нині їй 81 рік). На додачу пані Божко отримала кілька інших активів. Станом на грудень 2023 року жінка також є власницею ТОВ “Форс Україна”. Ця компанія володіє торгівельними марками видавництва “Форс Україна”, онлайн-магазину книжок book24.ua, а також видавництва Bookchef, — повідомили в агентстві Molfar. — У підсумку, перевіривши реєстри, ми отримали інформацію, що пані Божко все ж була повʼязана з бізнесом Ярослава Мариновича "Дистрибуційною книготорговельною компанією", який був її співзасновником. Тобто наші основні аргументи — це публічні та усім доступні документи».

Також у Molfar зазначили, що додали позицію Ярослава Мариновича, проте вміст розслідування змінювати не будуть. На момент публікації цього матеріалу в розслідуванні Molfar є фраза: «На розслідування відреагував Ярослав Маринович, співвласник мережі "Буква" та видавництва "КМ-Букс". Ознайомитися з його позицією можна  за наступним посиланням».

Зауважимо, що отримання коментаря фігурантів розслідування або принаймні звернення по коментар для журналістів є частиною професійних стандартів.

Нагадаємо, Vivat, Yakaboo та «Книгарня Є» зупинили продаж продукції видавництва BookСhef після публікації розслідування «Деокупація книжкового ринку. Як російські видавці досі заробляють гроші в Україні».

Фото: Molfar

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду