У BookChef заявили, що правоохоронці не знайшли доказів співпраці видавництва з Росією

У BookChef заявили, що правоохоронці не знайшли доказів співпраці видавництва з Росією

13:54,
15 Лютого 2024
1084

У BookChef заявили, що правоохоронці не знайшли доказів співпраці видавництва з Росією

13:54,
15 Лютого 2024
1084
У BookChef заявили, що правоохоронці не знайшли доказів співпраці видавництва з Росією
У BookChef заявили, що правоохоронці не знайшли доказів співпраці видавництва з Росією
Автори:
Перед тим компанія потрапила до числа фігурантів розслідування про зв'язки українського книжкового ринку з країною-агресором.

У видавництві BookChef, яке фігурувало в розслідуванні про зв'язки українського книжкового ринку з Росією, заявили, що Служба безпеки України не знайшла документальних підтверджень його співпраці з країною-агресором.   

Повідомлення про це BookChef розмістив на своїй сторінці у фейсбуку, додавши копію листа, який СБУ надіслала у відповідь на запит народного депутата Романа Лозинського.

«Документально підтверджені дані щодо можливих зв’язків Товариства з обмеженою відповідальністю “Видавництво "Букшеф” із державою-агресором (РФ) на день опрацювання депутатського звернення відсутні», — йдеться в листі.

Відповідь СБУ. Фото: BookChef/Facebook

Крім того, у BookChef розповіли про те, що суд ухвалив рішення розпочати процедуру банкрутства ТОВ «Якабу Трейд» — одного із структурних підрозділів книжкової платформи Yakaboo, — проти якого видавництво подало позов. Книговидавці стверджують, що «Якабу» заборгувало їм та іншим видавництвам гроші.

Втім, варто зазначити, що «Якабу Трейд» має намір оскаржити це рішення і готує апеляційну скаргу на ухвалу Господарського суду м.Києва щодо відкриття провадження у справі про банкрутство. Про це компанія повідомила «Детектору медіа», зауваживши: «ТОВ “Якабу Трейд” намагалося вирішити питання досудовим шляхом, однак контрагент займає неконструктивну позицію. Тож у компанії немає іншого вибору, окрім як захищати свої права та інтереси в судовому порядку».

У Yakaboo переконані в обґрунтованості своєї юридичної позиції і виступають за максимальну прозорість і відкритість судового процесу, додали представники книжкової платформи.

Нагадаємо, наприкінці грудня аналітики OSINT-агенції Molfar разом із журналістами медіа «Сенсор» опублікували розслідування про те, які видавництва та книгарні продовжують, попри повномасштабну війну, вести бізнес із Росією.

У розслідуванні йшлося про те, що власник BookСhef Андрій Плєхов нібито має карту російського «Сбербанку», що «може свідчити про його ймовірне проживання або діяльність в Росії». Крім того, автори матеріалу стверджували, що книжки BookСhef, надруковані в Україні у 2022 році, продаються на російській платформі WildBerries.

Після виходу розслідування група народних депутатів направила спільне звернення до Служби безпеки з проханням перевірити діяльність видавництв «Форс Україна», BookСhef, «Альпіна Паблішер Україна», «Рідна мова», а також інтернет-магазину book24.

Кілька книжкових мереж та онлайн-платформ, зокрема Vivat, Yakaboo та «Книгарня Є», оголосили, що призупиняють продаж книжок від BookChef та інших видавництв, що фігурують у розслідуванні про видавничі бізнеси, які досі мають зв’язки з Росією

СЕО видавництва BookChef Олександр Кірпічов заявив, що BookChef ніколи не мав стосунку до російських компаній, не співпрацює з правовласниками з Росії та видає книжки українською мовою. Також він повідомив, що купує видавництво та залучить аудиторів до перевірки його діяльності. За словами Кірпічова, за кілька місяців до публікації розслідування правоохоронні органи проводили перевірку у видавництві BookChef, однак не знайшли в діяльності компанії порушень.

BookChef — одне з найбільших видавництв України. Його портфель налічує понад 450 назв книг, серед яких світові бестселери Ювала Ноя Харарі, Мішель і Барака Обамів, Метью Макконахі, Вілла Сміта, Джорджа Орвелла, Чарльза Буковскі, Лю Цисіня, Дженніфер Л. Арментраут, Джима Лоулесса, Ніка Вуйчича тощо.

Читайте також:

Фото: Український інститут книги 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду