Розслідувачі Molfar розповіли про ознаки фейковості нейтралітету російських та білоруських тенісистів у часі Wimbledon-2023

Розслідувачі Molfar розповіли про ознаки фейковості нейтралітету російських та білоруських тенісистів у часі Wimbledon-2023

15:47,
14 Липня 2023
1336

Розслідувачі Molfar розповіли про ознаки фейковості нейтралітету російських та білоруських тенісистів у часі Wimbledon-2023

15:47,
14 Липня 2023
1336
Розслідувачі Molfar розповіли про ознаки фейковості нейтралітету російських та білоруських тенісистів у часі Wimbledon-2023
Розслідувачі Molfar розповіли про ознаки фейковості нейтралітету російських та білоруських тенісистів у часі Wimbledon-2023
Аналітики порахували, скільки «Шахедів» може купити Росія за податки, сплачені федерацією тенісу, до якої входять «аполітичні» спортсмени.

Розслідувачі OSINT-агенції Molfar дослідили публічні висловлювання, оточення, зв’язки та заробітки російських і білоруських тенісистів, які беруть участь у Wimbledon-2023 в Лондоні. Про те, чому не варто переоцінювати їх позірну аполітичність у часі проведення надпрестижного турніру, розповіли у публікації «Фейковий нейтралітет: що приховують російські та білоруські тенісисти, які грають на Wimbledon-2023?».

Для участі у Wimbledon Championships з рекордним призовим фондом у 44,7 мільйона фунтів стерлінгів, а це 57 мільйонів доларів, як зазначено у публікації, росіянам та білорусам поставили три умови:

  • дотримуватись нейтралітету;
  • не висловлювати підтримки повномасштабного вторгнення РФ в Україну;
  • не отримувати фінансової винагороди від державних апаратів Росії та Білорусі.

«Схоже, заради таких заробітків, росіянам це зробити не складно. Тим паче — лише на 2 тижні», —  заначили у Molfar.

Дослідники з'ясували, що серед усіх російських та білоруських тенісистів є лише одна особа, яка відкрито підтримала російське вторгнення в Україну.

Як з’ясував Molfar, зі 199 гравців 61 тенісист (30%) брав участь у змаганнях на території РФ. 39 спортсменів висловлювались нейтрально щодо російського вторгнення в Україну. 80 спортсменів (40%) і досі залишаються членами Федерації тенісу Росії, опікунська рада якої включає підсанкційних осіб.

«Більшість із цих тенісних гравців на словах або висловились нейтрально, або взагалі проігнорували сам факт початку повномасштабного вторгнення рф, не згадавши публічно про це своїй авдиторії», — зазначено в публікації.

Автори статті зазначають, що «мовчання про війну російськими й білоруськими спортсменами, вочевидь, справляє позитивне враження на світові бренди, які сплачують мільйонні гонорари за те, що успішний російський тенісист постить в Інстаграм своє фото з Rolex чи виступає на змаганнях у формі під брендом Nike чи Lacoste. З цих мільйонних гонорарів спортсмени сплачують податки в казну рф чи рб. А з податків росія купує зброю, якою вбиває українців».

OSINT-розслідувачі Molfar, отримавши дані з відкритих джерел, оцінили заробітки десятки найуспішніших російських та білоруських тенісистів та обсяг податків, перераховуваних до російського бюджету.

  • 10,4 млн дол. — заробила десятка найкращих тенісистів Росії та Білорусі з початку 2023 року;
  • 920 тис. дол. — податки, які заплатила Федерація тенісу Росії за 2021 рік;
  • 897 тис. дол. — податки та збори «ВТБ Кубок Кремля» та АТ «Кубок Кремля» за 2021 рік.

Знаючи вартість «Шахедів», аналітики Molfar підрахувати, що за 920 тис. доларів росіяни зможуть купити від 18 до 46 БпЛА «Шахед».

Аналітики подали інфографіку про заробітки вісімки найуспішніших тенісистів Росії та Білорусі з початку 2023 року.

У цій добірці представлені, зокрема, заробітки росіянина Карена Хачанова, білоруски Аріни Соболенко, Даниїла Медведєва. Усі вони беруть участь у цьогорічному Wimbledon Championships, а також Анастасія Гасанова.

Дослідники у своїй публікації представили детальні інформаційні портрери цих осіб, з яких стає зрозуміло, що позірна аполітичність допомагає їм та їхньому найближчому оточенню розвивати кар’єру та супутні бізнеси.

У своїй публікації Molfar ставить актуальне питання: «Чому спорт не може бути поза політикою? А особливо — російський».

Відповідаючи на нього, аналітики зазначили: «Розгалужену мережу зв'язків політики, бізнесу і спорту являє собою Федерація тенісу Росії (ФТР)».

Наприклад Володимир Дмитрієв — голова опікунської ради ФТР. Цей чоловік також є членом ради директорів АТ «Газпромбанк», який відомий своїми зв’язками з російським військом — через цей банк.

Ще один член опікунської ради ФТР — Костянтин Затулін. У його регаліях — депутатство «Единой России». Він також спеціальний представник Держдуми у питаннях міграції та громадянства, перший заступник голови комітету зі справ СНД. На нього накладені санкції.

Затулін ратифікував «Договір про дружбу, співробітництво і взаємодопомогу між РФ та невизнаними "ДНР / ЛРН"».

«Виходить, що весь російський теніс тісно зав’язаний на фінансуванні й прямій підтримці збройної агресії проти України. російські тенісисти грають на Wimbledon Championships, відбивають ракетки, а тим часом в дома українців летять "шахеди" і "калібри"», — вважають у Molfar.

За даними Міністерства молоді та спорту України, серед тих, хто сьогодні служить в Українському війську, — 3 тисячі спортсменів. Станом на березнь 2023 року, як писала «Українська правда», загинуло 250 спортсменів і тренерів. 16 спортсменів отримали поранення через воєнні дії, 28 — потрапили у полон, ще шість вважаються безвісти зниклими.

Зокрема, під Бахмутом цьогоріч загинув український тренер з тенісу Кирило Васильчишин.

«Поки українська спортивна спільнота зазнає таких жахливих втрат, спортсмени-росіяни мовчать. Вони не вважають себе винними, вони "за мір в мірє" та "за все хороше". А хтось навіть відверто підтримує російську збройну агресію. Якщо ви думаєте, що цим людям назавжди закрито в’їзд у цивілізований світ — ви помиляєтесь, бо маєте шанс побачити їх на найпрестижнішому тенісному турнірі — Wimbledon Championships-2023», — резюмували у Molfar.

Повну версію розслідувальної публікації читайте на сайті агентства Molfar за посиланням.

Додамо, про те, як саме російська пропаганда експлуатує тему спорту й за допомогою яких тактик та інструментів досягає своєї мети, читайте в публікації Сергія Руденка «Швидше, вище, сильніше»: як російський спорт служить державній системі пропаганди».

Фото: Molfar.Global

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду