Низка українських видавничих компаній співпрацює з Росією, — Molfar

Низка українських видавничих компаній співпрацює з Росією, — Molfar

13:25,
29 Грудня 2023
5303

Низка українських видавничих компаній співпрацює з Росією, — Molfar

13:25,
29 Грудня 2023
5303
Низка українських видавничих компаній співпрацює з Росією, — Molfar
Низка українських видавничих компаній співпрацює з Росією, — Molfar
Аналітики OSINT-агенції разом з медіа «Сенсор» стверджують, що низка українських видавничих компаній досі мають зв'язки з Росією.

Аналітики OSINT-агенції Molfar разом із журналістами медіа «Сенсор» підготували розслідування про те, які видавництва та книгарні продовжують, попри повномасштабну війну, вести бізнес із країною-агресором.

«Після повномасштабного російського вторгнення прямо ввозити книги з рф в Україну стало заборонено, але росіяни знайшли вихід — всю додрукарську підготовку їхні видавництва проводять у себе, а далі українська дочірня компанія-видавництво купує права на друк і виступає в ролі "принтера", — йдеться у розслідуванні. — Саме таким чином росіяни продовжили свою "культурницьку" експансію на книжковому ринку України. Тож тривалий час в Україні вельми успішно працювали "принтери" таких російських видавничих гігантів, як "Ексмо", "Азбука-Аттікус" та "Альпіна Паблішер"».

За даними Держкомтелерадіо, станом на квітень 2023 року дев’ять українських книгарень продавали менше україномовної продукції у своїх онлайн-магазинах. Ідеться про букстори «Grenka», «LiderBooks», «Лавка Бабуин», «Bookovka», «Книжкова Лавка», «GoodBooks», «Bizlit», «Книгосклад» та «Книжковий дім».

Окрім того, в Україні далі працює дочірня компанія «Альпіна Паблішер Україна», що належить російському бізнесмену Олексію Ільїну. Останній пост на сторінці організації у фейсбуці опубліковано ще 23 лютого 2022 року — звідтоді компанія не висловлювала своєї позиції щодо повномасштабного вторгнення. Не було й новин про закриття чи вихід «Альпіни» з українського ринку.

Ще одна російська видавнича група, яка пустила коріння в Україні, — «Азбука-Аттікус». Цій групі належали видавництва «Махаон-Україна» та «Рідна мова», що у 2022 році перейменувалися та перереєстрували свій бізнес в Україні.

У 2021 році власник «Азбука-Аттікус», росіянин Олександр Мамут, підсанкційний в Україні, продав бізнес Олегу Новікову — власникові російського видавництва «Ексмо-АСТ».

Трансформації «Ексмо-Україна»

Компанія «Ексмо-АСТ» — монополіст російського книжкового ринку. В Україні вона була присутня з 2003 року. Тоді російське «Ексмо» і український підприємець Ярослав Маринович заснували ТОВ «Ексмо-Україна».

«Ексмо-Україна» мала частку ринку, яку оцінювали у 50%. Однак у 2014 році Маринович заявив, що не має жодних звʼязків з Росією. «Ексмо-Україна» перейменували в  «Дистрибуційну Книготорговельну Компанію», і до 2016 року співзасновником організації залишався Маринович. Але звʼязок з Росією підтримували через видавництва «Bookchef», «Форс Україна» та інтернет-магазин «book24.ua».

При дослідженні афілійованих з російським «Ексмо» компаній ще неодноразово спливає імʼя Мариновича. Він може бути реальним власником цих бізнесів. Зараз він співвласник мережі книгарень «Буква», також опосередковано володіє видавничою групою «КМ-Букс» через свою польську юрособу. Також юрособа YM Investment Ltd. разом із ТОВ «Дистрибуційна Книготорговельна Компанія» станом на грудень 2023 року залишається співвласником «Країни Мрій» — видавництва, яке раніше також було проєктом «Ексмо» в Україні.

З того ж таки 2014 року компанія «Ексмо-Україна» зазнала вкрай дивних перетворень. Маринович бізнес переписав на пенсіонерку з Харкова — Людмилу Олексіївну Божко, якій наразі 81 рік. Досі ця особа жодного разу не зʼявлялася у пресрелізах, анонсах чи офіційній інформації.

Розслідувачі знайшли її профіль у забороненій в Україні соцмережі «Однаклассники». Людмила Божко підписана на групи, що пропагують підтримку Путіна і Росії. Людмила залишає вподобання пропутінським та антиукраїнським публікаціям, у яких ідеться про те, що, мовляв «українська мова — це діалект; американські дипломати мріють розвалити росію, зраджувати — це норма суспільної моралі в Україні» (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8).

«Виходить, що людина з такими уподобаннями стала власницею одного з найбільших українських видань. Хоча, ймовірно, за “Дистрибуційною Книготорговельною Компанією” стоїть не 81-річна харків’янка, а ексвласник українського "Ексмо" — той-таки Ярослав Маринович. Пенсіонерка-любителька путіна — підставна особа. Ймовірно, "Дистрибуційна Книготорговельна Компанія" була тим-таки "Ексмо", але в українській обгортці, бо у 2017 році співвласником стала компанія-офшор "YM Investments Ltd", коли у цей час її директором ще був Ярослав Маринович.

І хоча наразі "Ексмо” не має прямого дистриб'ютора в Україні, аналіз показав, що кілька компаній, зокрема — "Bookchef", "Форс Україна" та book24.ua, мають тісні зв'язки з "Ексмо" та російським ринком. І знову згадаємо Людмилу Божко», — пишуть розслідувачі.

Російський слід у «Форс Україна» та Bookchef

Людмила Божко, крім «Дистрибуційної Книготорговельної Компанії», станом на грудень 2023 року також володіє ТОВ «Форс Україна». Ця ТОВка має під своїм керуванням ще видавництва «Форс Україна» та Bookchef, а також інтернет-магазин book24.ua. До широкомасштабного вторгнення «Форс Україна» імпортувала книги від російських видавців — переважно з холдингу «Ексмо». Розслідувачі виявили, що до 2019 року компанія здійснила 1813 таких закупівель, з яких 98,7% були угодами з «Ексмо» (1, 2, 3).

Піарниця «Форс Україна» Оксана Гашинська підтвердила, що видавництво купувало права і друкувало в Україні книжки російського «Ексмо». Деякі книги, які компанія намагалась імпортувати з Росії, не пропускали через пропагандистський зміст.

Навіть після початку повномасштабного вторгнення Росії «Форс Україна» зіткнулася з обвинуваченнями у співпраці з «Ексмо». Зокрема, на російському сайті iRecommend.ru користувачка викладала відгук про книгу, видану у 2022 році. На її фото видно, що «Форс Україна» зазначена як офіційний дистриб’ютор російського «Ексмо».

Bookchef та інтернет-магазин book24.ua — на перший погляд, мають зовсім інших засновників і власників. Наприклад, засновник Bookchef — Андрій Плєхов. Водночас book24.ua належить його дружині — Наталії Плєховій. Але при детальному вивченні цих персон стає зрозуміло: Наталія Плєхова — це дочка Людмили Божко, а Андрій Плєхов — відповідно, її зять. Тобто одна родина Плєхових-Божків володіє одразу трьома компаніями, які займаються книговидавництвом.

Усі ці троє осіб — Людмила Божко, Андрій Плєхов та Наталія Плєхова — за даними YouControl, є громадянами України. Тож їхні компанії вільно працюють в Україні. Проте результати спільного дослідження медіа «Сенсор» та агенції Molfar доводять, що Наталія Плєхова, власниця book24.ua, має російське громадянство.

book24.ua має російське коріння, але виграє українські тендери

Наталія Плєхова, власниця інтернет-магазину book24.ua, з квітня 2022 року веде бізнес із Росією. Ба більше, у травні 2022 року вона зареєструвала ФОП у Москві. Його вид діяльності збігається з основним видом діяльності української компанії ТОВ «Бук24», якій належить інтернет-магазин book24.ua: «роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу інтернет».

Цю світлину виклала родичка Людмили Божко, матері Наталії Плєхової, яка є у неї в друзях

Крім спільного КВЕДу та російського громадянства Плєхової, існують інші ознаки її зв'язків із Росією. У РФ функціонує схожий інтернет-магазин book24.ru, який належить уже згадуваному «Ексмо». Плєхова відвідувала заходи «Ексмо» в Росії у 2015 році. Є, наприклад, фотографія її з Тетяною Устиновою, російською письменницею, на фоні стенда «Ексмо».

Відзначимо також і те, що на російському сайті знижок skidka.ru представлено профіль магазину book24.ua. І йдеться саме про українську версію сайту. За покупки на ньому можна навіть отримати кешбек.

Попри ці факти та звʼязки з російським видавництвом «Ексмо», протягом 2018–2019 років ТОВ «Бук24» виграло 8 державних тендерів на суму 102 тис. грн.

Власник Bookchef має картку російського банку

Bookchef — проєкт «Форс Україна». Вдалося зʼясувати, що власник цього проєкту, Андрій Плєхов, має картку російського «Сбербанку». Це може свідчити про його ймовірне проживання або діяльність у Росії. Книжки Bookchef, надруковані в Україні у 2022 році, продаються на російській платформі WildBerries.

Незважаючи на ці очевидні звʼязки з Росією, протягом 2021–2023 років видавництво Bookchef виграло 9 державних тендерів на загальну суму 196 300 грн.

«Виходить, що колишні власники української філії “Ексмо”, включно з Наталією Плєховою, яка має російський паспорт та веде бізнес book24.ua, зберігають контроль над цими проєктами. Можна припустити, що російське "Ексмо" й надалі присутнє на українському книговидавничому ринку. На ті компанії, що мають звʼязки з колишньою філією "Ексмо", неодноразово скаржились українські видавці. Але поки рішучої реакції нема, бо немає порушень в юридичному полі», — резюмували автори розслідування.

Перші реакції

Мережа книгарень та онлайн-магазин«Vivat» призупиняють продаж усіх книг Bookchef до отримання від останнього пояснень і доказів про припинення будь-якої співпраці із російськими контрагентами. Про це заявила керівниця видавництва «Vivat» Юлія Орлова після публікації розслідування.

За її словами, з Bookchef була підписана додаткова гарантійна угода, в якій Bookchef гарантував, що не має зв'язків ані з Росією, ані з Білорусію чи особами, пов'язаними з цими країнами.

«Сьогодні факти, наведені у матеріалі "Деокупація книжкового ринку. Як російські видавці досі заробляють гроші в Україні", змушують нас поставити ці питання ще раз. — написала Орлова — І наразі ми очікуємо побачити не просто запевнення, а переконливі докази. А поки очікуємо на відповідь, усі книжки видавництва Bookchef будуть вилучені з нашої мережі книгарень та з онлайн-магазину Vivat».

У своїй заяві після появи розслідування книжкова платформа Yakaboo також заявила, що «негайно припиняє будь-яку співпрацю з видавництвом Bookchef».

«Книги цього видавництва більше не з’являться на полицях нашої книгарні та на наших майданчиках!

Ми вважаємо, що видавництво, яке підтримує російську агресію проти України, не може працювати на українському книжковому ринку. Російська агресія проти України є актом тероризму, який призвів до загибелі тисяч людей і руйнування українських міст», — зазначено у повідомленні.

Команда Yakaboo також звернулася із відкритим закликом до читацької та інтелектуальної спільноти України висловити свою активну позицію, й також припинити підтримку тих, хто співпрацює або має зв’язки з агресором.

На згадуване розслідування через кілька днів публічно відреагував Ярослав Маринович, співвласник мережі «Буква» та видавництва «КМ-БУКС», він заперечив будь-які бізнесові зв'язки з російським ринком.

Фото: Molfar / фейсбук

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду