Нонфікшн у другий рік війни: розуміти, хто ми є, та утримувати ментальну рівновагу

Нонфікшн у другий рік війни: розуміти, хто ми є, та утримувати ментальну рівновагу

09:14,
21 Січня 2024
1565

Нонфікшн у другий рік війни: розуміти, хто ми є, та утримувати ментальну рівновагу

09:14,
21 Січня 2024
1565
Нонфікшн у другий рік війни: розуміти, хто ми є, та утримувати ментальну рівновагу
Нонфікшн у другий рік війни: розуміти, хто ми є, та утримувати ментальну рівновагу
Видавництва й онлайн-книгарні — про нонфікшн, який найбільше цікавить українців.

Нонфікшн-література, що ґрунтується не на вигадці, а на фактах, має популярність в українських читачів. Читання під час війни стало для багатьох рятівною практикою. Через війну зріс запит на правдиву інформацію, що пояснює увагу до автобіографічних історій, розслідувань, журналістських репортажів. Потреба давати раду новим труднощам у житті, знаходити рішення всім викликам, підтримувати психіку та зберігати вмотивованість стимулюють читацький інтерес до книг із персонального розвитку, психології, виховання. Джерелом інтелектуального натхнення стають книги, що допомагають утверджувати й розвивати українську ідентичність, пізнавати самобутність України й українців. Про те, як війна позначилася на літературних зацікавленнях українців, MediaSapiens розповіли в українських видавництвах і книжкових мережах.

«Кожна третя книга у продажу в 2023 році — це нонфікшн. Частка сегмента за останні роки збільшилася на 10%. Найактуальнішими є книги жанрів “Персональні трансформації”, “Книжки про Україну”, “Виховання і педагогіка. Психологія для батьків”», — про такі підсумки 2023-го читацького року повідомила пресслужба національної книжкової платформи Yakaboo.

Лідерами цього сегмента за підсумками року стали книжки видавництв «КСД», «Vivat», «Yakaboo Publishing», «Книголав», «КМ-Букс».

Про найактуальніші нонфікшн видання, які привернули увагу читачів, розповіла генеральна директорка видавництва «Vivat» Юлія Орлова.

«Нонфікшн книжки, які склали десятку лідерів за кількістю проданих примірників у 2023 році, свідчать про те, що в фокусі уваги читачів — питання історії та психології, є запит на якісні видання, які пояснюють, хто ми такі та як нам жити максимально усвідомлено й щасливо», — сказала вона.

За її словами, беззаперечним лідером два роки поспіль ставала біографія Вінстона Черчилля у викладенні Бориса Джонсона — «Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію»: придбали понад 22 тисячі примірників цієї книжки.

Також Юлія Орлова виокремила видання «Архіви КГБ» Едуарда Андрющенка та «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані. За її словами, постійний попит на ці книги свідчить, що інтерес до частини історії України, яку приховували, не вгаває.

«В основі цих видань лежать архівні документи. Читачі шукають правду, ставлять запитання, спростовують міфи про велике радянське минуле. Особливо цінно, що такі книжки дуже популярні у читачів молодшого віку. Вони прагнуть розібратися, що ж було насправді, якою ціною ми здобували незалежність», — сказала Юлія Орлова.

Разом із цим, за словами гендиректорки видавництва, питання емоційного інтелекту стало цікавлять читачів, відтак книжки на цю тему стабільно перебувають у переліку найбільш запитуваних видань жанру нонфікшн видавництва.

Вибором року читачів у цьому сегменті стала книга «Тіло веде лік. Як лишити психотравму в минулому» Бессела ван дер Колка. Це — дослідження того, як працювати з тілом і ментальним здоров’ям, щоб долати постравматичний синдром.

«Це — надзвичайно актуальна книга для нас у теперішніх умовах, коли потрібно справлятися з травмами, вчитися переживати втрати. Зізнаюся, коли я виїхала з Харкова в березні 2022 року, взяла з собою саме цю книжку. Вона неймовірно терапевтична», — розповіла Юлія Орлова.

За її словами, автор описує травматичний досвід своїх пацієнтів, це допомагає читачам зрозуміти, травмувалися вони чи ні. У книжці також є вправи, що допомагають заспокоїтися, сконцентруватися, знизити рівень тривожності. Така книжка не замінить консультації з фахівцем, але може стати першим кроком на шляху до одужання: усвідомити проблему й перестати її ігнорувати.

Загалом десятка лідерів продажу видавництва «Vivat» у 2023 році у категорії нонфікшн така:

1. Борис Джонсон. Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію

2. Деніел Гоулман. Емоційний інтелект

3. Робін Норвуд. Жінки, які кохають до нестями

4. Мей Маск. Жінка, яка має план. Життя, сповнене пригод, краси й успіху

5. Михайло Жирохов. Зброя перемоги

6. Бессел ван дер Колк. Тіло веде лік. Як лишити психотравми в минулому

7. Едуард Андрющенко. Архіви КГБ. Невигадані історії

8. Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР. Упорядник Вахтанг Кіпіані.

9. Джоан Деклер, Джон Ґоттман. Емоційний інтелект у дитини

10. Філіппа Перрі. Важливо, щоб ваші батьки прочитали цю книжку (а ваші діти радітимуть, якщо і ви це зробите)

Видавництво «Лабораторія» було засноване у 2020 році. З огляду на те, що «Лабораторія» починала свій шлях саме з нонфікшну, а видавати художню літературу почали трохи пізніше, співвідношення продажів — на користь нонфікшну, який становить 70% від двадцятки найбільш популярних книжок видавництва у 2023 році.

«Нонфікшн допомагає отримати відповіді на актуальні питання чи необхідні знання, розібратися в конкретному предметі, у різних напрямках — в історії, психології, бізнесі, саморозвитку тощо. Чималу популярність мають біографії та мемуари — це можливість зазирнути “за лаштунки” життя відомих людей, дізнатися більше про особистість і побачити реальне життя знаменитостей, за межами красивої картинки. Нонфікшн може вчити, надихати, змінювати, покращувати або фіксувати жорстоку дійсність і розкривати правду — це все про знання, усвідомлення, розуміння і, власне, розвиток», — розповіла маркетологиня «Лабораторії» Ірина Юрченко.

У десятці «Лабораторії» перші позиції зайняли «Маріуполь. Надія» Надії Сухорукової та «77 днів лютого» — свідчення й репортажі 16 журналісток українського видання Reporters про перші дні російського вторгнення. Також у лідерах завжди тримаються навколопсихологічні книжки — «Дофамінове покоління», «Нові стоїки», «4000 тижнів», «Мистецтво зосереджуватися». Не останні й мемуари — «Запасний» Принца Гаррі та «По той бік чарівної палички» виконавця ролі Драко Мелфоя — Тома Фелтона.

Також серед книжок цього жанру є новинки «Лабораторії» — «Не музи, а м’язи» Марії Титаренко, «Нікого немає в лісі» Христини Шалак, «Політ фантазії» Річарда Докінза та розслідування Давида де Йонга — книжку «Нацисти-мільярдери. Темна історія найбагатших династій Німеччини».

У книгарні «Є» видання «Людина в пошуках справжнього сенсу» Віктора Франкла увійшло до трійки лідерів продажів, разом із двома примірниками української художньої літератури — «Я бачу, вас цікавить пітьма» Ілларіона Павлюка та «Танці з кістками» Андрія Сем’янківа, повідомила MediaSapiens директорка зі стратегічного розвитку «Книгарні «Є» Лариса Гужвинська.

За її словами, якщо у 2022 році співвідношення художніх видань до нонфікшну в продажу складали 58% до 42%, то у 2023 році це 62% до 38%, при цьому обидва сегменти зростають. Серед нонфікшну найбільший попит має популярна психологія, а також біографії та мемуари.

«Цьогоріч ми бачимо зростання популярності книг із психології та мотиваційної літератури, і пов’язуємо це в першу чергу з ситуацією в країні. Так, окрім лідера продажів, з-поміж нонфікшн-літератури шалену популярність також мали “Іди туди, де страшно. І матимеш те, про що мрієш” Джима Ловлесса та “Кафе на краю світу” Джона Стрелекі. Серед біографій цьогорічним лідером стала книга “Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію” Бориса Джонсона», — розповіла Лариса Гужвинська.

За її словами, підсумовуючи 2023 рік, у книгарні «Є» дійшли висновку, що покупці цікавляться літературою, що допомагає утримувати ментальну рівновагу, а також новинками від українських авторів. 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду