Ілон Маск заборонив використання Starlink у Криму — Eurasia Group

Ілон Маск заборонив використання Starlink у Криму — Eurasia Group

10:07,
13 Жовтня 2022
4335

Ілон Маск заборонив використання Starlink у Криму — Eurasia Group

10:07,
13 Жовтня 2022
4335
Ілон Маск заборонив використання Starlink у Криму — Eurasia Group
Ілон Маск заборонив використання Starlink у Криму — Eurasia Group
За даними консалтингової компанії з політичних ризиків, засновник компанії SpaceX побоюється ескалації.

Ілон Маск особисто відхилив прохання України поширити його послугу супутникового інтернету на територію Криму, побоюючись, що спроба відібрати півострів у російських військ може призвести до ядерної війни. Про це повідомляє The Insider із посиланням на засновника і президента компанії з дослідження політичних ризиків Eurasia Group Яна Бреммера.

Як зазначає видання, на початку вторгнення росіян Маск і уряд США надали Україні тисячі систем Starlink, що забезпечило ЗСУ можливість спілкуватися в тих зонах, які раніше не мали покриття. Низькі потреби в енергії супутникових приймачів служби дозволили під'єднатися до розвідувальних безпілотників, забезпечуючи в реальному часі цінні розвідувальні дані про рух росіян і можливість націлюватися на них.

Але минулого тижня високопоставлений український урядовець повідомив виданню Financial Times, що служба зазнавала «катастрофічних» збоїв на передовій. Це дало підстави припустити, що її відключили в районах, контрольованих Росією, щоб перешкодити Кремлю використовувати мережу.

Ян Бреммер вважає, що річ в іншому. Він повідомив, що наприкінці вересня Маск особисто підтвердив йому, що супутникові служби навмисно відключені через «можливість ескалації». За словами Бреммера, бізнесмен мав розмову з Володимиром Путіним, під час якої президент Росії погрожував застосувати ядерну зброю, якщо Україна спробує повернути Крим.

Однак у Twitter Маск категорично заперечив будь-яке недавнє спілкування з російським диктатором. Також бізнесмен написав, що не може коментувати умови на полі бою через секретність.

SpaceX та Міністерство оборони України коментарів стосовно ситуації не надавали.

Нагадаємо, що на початку жовтня Маск запропонував Україні примиритися з Росією та віддати Крим. Йому відповіли Зеленський, Притула і «Сільпо».

Фото: starlink.com

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Pavlo
10:45 / 13.10.2022
Хтось з них бреше.Чи це Путін,чи Бреммер,чи сам Маск важко припустити.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду