Українські військові вже почали тестувати дрони зі штучним інтелектом

Українські військові вже почали тестувати дрони зі штучним інтелектом

12:56,
21 Лютого 2024
1433

Українські військові вже почали тестувати дрони зі штучним інтелектом

12:56,
21 Лютого 2024
1433
Українські військові вже почали тестувати дрони зі штучним інтелектом
Українські військові вже почали тестувати дрони зі штучним інтелектом
Заступник Головнокомандувача ЗСУ підтвердив, що Британія передасть Україні безпілотники з ШІ, але пояснив, що застосування цих дронів на фронті є доволі складним процесом.

Деякі підрозділи українських військових вже випробовують дрони-камікадзе з використанням штучного інтелекту та вивчають їх можливе застосування в бойових умовах. Про це повідомив заступник Головнокомандувача Збройних сил України (ЗСУ) полковник Вадим Сухаревський.

Сухаревський підтвердив інформацію від агенції Bloomberg про те, що Велика Британія у найближчі декілька місяців передасть Україні безпілотники зі штучним інтелектом Swarm.

Він додав, що деякі підрозділи вже тестують такі безпілотники.

«Ця робота йде. Вже навіть деякі пілотні проєкти тестуються окремими пілотами та окремими підрозділами на фронті. Я вірю в найближчу перспективу розвитку цього напрямку і сподіваюся на допомогу партнерів», — сказав Сухаревський. 

Полковник пояснив, що застосування цих дронів на фронті у бойовому завданні є доволі складним процесом.

Зокрема, за його словами, потрібно навчитися відрізняти реальне зображення від того, що створив штучний інтелект.

«Наприклад, як ми відрізняємо картинку ШІ від реальної? За кількістю “пальців”. Ось якраз ця кількість “пальців” на картинці — це і є тим моментом, який нам потрібно буде втілювати в життя саме на полі бою», — пояснив заступник головнокомандувача ЗСУ.

17 лютого агенція Bloomberg повідомила, що західні союзники, зокрема Велика Британія, розглядають передачу Україні у найближчі декілька місяців безпілотників зі штучним інтелектом Swarm. Вважається, що ця технологія дозволить Силам оборони захопити певні російські позиції, передає Суспільне.

Експерти стверджують, що хоча ці безпілотники не замінюють гострої потреби в снарядах, вони можуть пом’якшити цей недолік і створити нову динаміку на полі бою. Як пише видання, рої дронів з підтримкою штучного інтелекту будуть взаємодіяти між собою, щоб націлитися на позиції противника. Для керування ними достатньо одного оператора.

Голова військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер сказав Bloomberg, що використання Україною безпілотників у поєднанні зі штучним інтелектом може бути більш успішним, ніж артилерійські обстріли росіян.

Нагадаємо, 12 грудня 2023 року міністр оборони України Рустем Умєров домовився зі своїм латвійським колегою Андрісом Спрудсом про створення «коаліції безпілотників та РЕБ». В середині січня 2024 року Спрудс заявив, що досяг прогресу у створенні «коаліції дронів» з майже 20 держав. Згодом про те, що приєднуються до «коаліції дронів», оголосили Швеція, Велика Британія та Нідерланди.

Раніше, у вересні 2023 року, Міністерство оборони України допустило до експлуатації дрон зі штучним інтелектом Saker Scout. До комплексу входять флагманський дрон-розвідник та кілька дронів-камікадзе типу FPV.

Наприкінці серпня у Міноборони презентували дрон «Великий бендерик», який був допущений до експлуатації у квітні цього року.

Фото ілюстративне: «Цензор.НЕТ»

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду