Медіаактивісти пояснили елементи ворожої пропаганди в російському серіалі, що привернув увагу підлітків

Медіаактивісти пояснили елементи ворожої пропаганди в російському серіалі, що привернув увагу підлітків

11:47,
11 Грудня 2023
1412

Медіаактивісти пояснили елементи ворожої пропаганди в російському серіалі, що привернув увагу підлітків

11:47,
11 Грудня 2023
1412
Медіаактивісти пояснили елементи ворожої пропаганди в російському серіалі, що привернув увагу підлітків
Медіаактивісти пояснили елементи ворожої пропаганди в російському серіалі, що привернув увагу підлітків
У проєкті «По той бік новин» пояснили, як російські пропагандисти в серіалі виправдовують вторгнення в Україну і транслюють свої шкідливі наративи.

Активісти ініціативи з медіаграмотності та фактчекінгу «По той бік новин» представили добірку тез російської пропаганди, виявлених ними в російському серіалі «Слово пацана. Кров на асфальті», котрий попри те, що не транслюється в Україні легально, набув багато онлайн-переглядів, зокрема серед підлітків та молоді. Про це йдеться в дописі на сторінці проєкту у фейсбуці.

«Для всіх, хто вважає, що вони дивляться класний пацанський серіал про совість і справедливість під назвою "Слово пацана", ми зібрали добірку відвертих відсилок, які не залишають сумнівів, що це пропаганда сучасного порядку денного так званої росії, серед іншого й щодо виправдання вторгнення в Україну», — зазначено в дописі.

Автор «По той бік новин» Євгеній Лісічкін, який аналізував серіал, виявив у ньому такі прояви ворожої пропаганди:

  • Спроби одного з героїв знайти в назві музичного гурту «Kiss» емблему СС та нацизм. Будь-яке слово, де є подвоєння англійської літери «s», можна трактувати як пропаганду нацизму, особливо в країні, де побудували нацизм нашого часу. А засновниками гурту «Kiss» були уродженець Ізраїлю Джин Сімонс (який пишається своїми єврейським корінням і виступив із заявою, що не можна дозволити Путіну поширювати в світі ненависть) та Пол Стенлі, ще одна людина з єврейським корінням.
  • Вставка зі спогадами про втечу совіцького літуна Михайла Дев’ятаєва з німецького полону, з обов’язковим наголосом на тому, що він — «Герой Радянського Союзу».
  • Почуття гордості в одного з героїв за те, що в нього день народження в один день із Владіміром Лєніним, «засновником Радянського Союзу».
  • Ненависть до напису «USA» на кепці, використання слова «америкос», нерозуміння американської музики та вимога грати «своє». Це гарно лягає в сьогоднішнє налаштовування пересічних росіян, що США — головний ворог і саме ця країна бажає зла Росії, а не ті особи, які є сьогоднішньою владою в Кремлі.
  • Цитата «только умєніє защіщать свою родіну — спасаєт нас от вторженія» (пряме виправдання сьогоднішньої агресії з наративом: «Не напали б ми — на нас напало би НАТО»).
  • Виправдання війни в Афганістані тим, що там «наші люди» і вони загинуть без допомоги. Це ще одна відсилка до сьогоднішніх подій, просто як цитату російського диктатора вставили в серіал. У липні цього року Путін виправдовував вторгнення в Україну ось так: «Для того, щоб людей на Донбасі захистити. Це наші люди. Вони почуваються частиною нашого народу. І наш з вами обов'язок — стати на їх захист».

 

Нагадаємо, у Міністерстві культури та інформаційної політики України раніше висловили стурбованість поширенням серед українських підлітків російського серіалу, який пропагує насилля, кримінал та естетику, притаманну країні-агресорці.

У МКІП підкреслили, що російський контент можна знайти лише на піратських і російських ресурсах, що є незаконними діями. Відтак ще раз закликали кожного громадянина України «усвідомлено прийняти рішення і назавжди припинити споживати російський продукт».

Фото: АрміяInform

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду