Світло проти темряви: які жахи очікують на українців взимку за версією російської пропаганди

Світло проти темряви: які жахи очікують на українців взимку за версією російської пропаганди

08:50,
19 Жовтня 2023
1709

Світло проти темряви: які жахи очікують на українців взимку за версією російської пропаганди

08:50,
19 Жовтня 2023
1709
Світло проти темряви: які жахи очікують на українців взимку за версією російської пропаганди
Світло проти темряви: які жахи очікують на українців взимку за версією російської пропаганди
Агітпроп стверджує, що «Холодомор», «тотальний блекаут» і «дуже важка зима» спіткають Україну навіть без нових варварських обстрілів цивільної інфраструктури з боку російської окупаційної армії.

In English

Зима 2022/2023 років стала однією з найскладніших у новітній історії України для багатьох її жителів. У вересні 2022 року в результаті контрнаступу Сил оборони України було звільнено тимчасово окуповані російськими військами райони Харківської області площею близько 6000 квадратних кілометрів. Це стало вже другою відчутною військовою поразкою «другої армії світу» після відступу з північних районів України у квітні того ж року. Після того керівництво путінського режиму Росії віддало наказ знищувати цивільну інфраструктуру України ракетно-дроновими ударами.

Перших ударів по енергетичній системі було завдано 11 вересня у Харківській області під час контрнаступу Сил оборони України, а системна кампанія обстрілів тривала з 10 жовтня 2022 до 9 березня 2023 року. Згідно зі звітом міжнародної правозахисної організації «Human Rights Watch», унаслідок цих атак загинуло щонайменше 77 мирних жителів і ще близько 300 дістали поранення. Внаслідок російського вторгнення в цілому українська енергосистема була суттєво пошкоджена. Так, за даними UNDP, було знищено більш як 51% потужностей генерації (зокрема 67% теплових), 45% високовольтних трансформаторів були знищені чи пошкоджені. За підрахунками Київської школи економіки, збитки України оцінюються приблизно у 8,8 мільярда доларів. Ці дані не є остаточними, оскільки українська влада не афішує втрати та збитки до кінця війни, проте можна з точністю стверджувати, що енергетичній інфраструктурі України було завдано серйозної шкоди.

Однією з реакцій України на такі дії окупантів став виступ президента Володимира Зеленського та словосполучення «без вас», за допомогою якого глава держави вказував, що більшість українців готові терпіти скруту заради незалежності нашої країни й окремого існування від Росії. Українці в інтернеті насміхалися зі спроб росіян писати в соцмережах під виглядом українців і українською мовою (за допомогою невдалого гугл-перекладу) панічних повідомлень про «нема сечі терпіти ці борошна», «електрохарчування» та інших. Україна пройшла ці випробування й у квітні 2023 року навіть відновила експорт електроенергії до країн Європейського Союзу.

У липні цього року у проросійських анонімних телеграм-каналах, які видають себе за проукраїнські, з’явилися нові пропагандистські повідомлення про те, що на Україну цієї зими очікують страшні наслідки цих ударів навіть за умови, якщо Росія не завдаватиме нових. Це твердження стабільно просували протягом останніх кількох місяців для залякування українців і дискредитації нашої влади. Ми проаналізували дописи проросійських анонімних телеграм-каналів за останні кілька місяців. Напередодні початку опалювального сезону спробуємо розібратися, які пропагандистські тактики використовує російський агітпроп та в чому полягають їхня брехня та маніпуляції.

1. Залякування (апелювання до страху) — тактика пропаганди, в межах якої пропагандисти для отримання бажаного результату використовують страх чи стійкі упередження. Мовляв, якщо не виконати чи не підтримати пропонованого, то буде лише гірше. Окупанти через залякування людей розраховують розхитати внутрішню ситуацію в Україні та змусити владу укласти вигідний для Росії мир, що передбачатиме формальну чи фактичну відмову нашої держави від тимчасово окупованих агресорами територій. Ворожа пропаганда заявляє, що нібито тільки якісь домовленості Росії та Заходу двічі врятували Україну від «Холодомору»:

«Минулої зими Росія мала 2 кліматичні “вікна”, коли вона була здатна довести ситуацію в Україні до “Холодомору” з сотнями тисяч або мільйонами жертв. В обидва “вікна” ракети та дрони мовчали або майже мовчали, і це може бути наслідком залаштункових домовленостей Росії з Заходом».

Пропагандисти пророкують Україні «Холодомор» і «повний блекаут» цієї зими: «Водночас цілком імовірно, що ЗС Росії продовжать завдавати ударів по критичній інфраструктурі України — всі цілі фактично розвідані й по суті будь-яке місто можна залишити без світла та тепла на необмежений час. Це якраз і буде тим самим “Холодомором”». І ще одна цитата: «Ми б радили всім підготуватися, щоб не опинитися заручниками ситуації, коли у країні буде повний блекаут, гірше, ніж минулого року».

Враховуючи, що Росія накопичувала та накопичує резерв ракет для ударів по енергетичній інфраструктурі України, у випадку якихось домовленостей із Заходом мільйонні витрати на ракети не мали б сенсу, це виглядає абсурдно. Ключові західні країни справді проводять деякі неформальні консультації з Росією, але стосуються вони передусім недопущення подальшої ескалації, особливо в ядерній сфері.

Російська пропаганда залякує цивільне населення України й трохи менш апокаліптичними сценаріями: «Тобто навіть без ударів Росії, майбутньою зимою відімкнення світла можуть тривати й по 8, і по 10 годин» і «Таким чином, можна відверто заявляти, що ця зима буде такою ж складною, як і минула. А тим більше, якщо Росія продовжить завдавати ударів по енергетичних підприємствах та інфраструктурі, відновити все це буде вкрай складно, навіть із західним фінансуванням».

Ця тактика містить і фейки на кшталт того, що нібито в Україні скоро стане «нестерпно жити, а кількість жертв через відсутність електроенергії може бути більше, ніж від ядерної зброї». Однак попри ці тези пропагандистів, удари по енергетичній інфраструктурі України не змусили більшість українців підтримати «мир за будь-яку ціну» та територіальні поступки України на користь російських окупантів. Згідно з останнім опитуванням, проведеним КМІС, 80% українців виступають проти територіальних поступок заради досягнення миру.

2. «Офірний цап», або «цап-відбувайло» — тактика, яка пом'якшує відповідальність для винних за щось, перекладаючи її на когось іншого — так званого цапа-відбувайла. Це одна з основних тактик російського агітпропу, яку пропагандисти використовують для виправдання воєнних злочинів російських окупантів. «Цапами-відбувайлами» в російської пропаганди служать переважно або країни Заходу, або українська влада. У цьому випадку актуальним є саме другий варіант. Ще навесні 2023 року пропагандисти поширювали фейки, що нібито у проблемах української енергетичної системи винні не російські ракетні удари, а неефективне врядування. І зараз агітпроп стверджує, нібито Україна не готова до зими: підготовка до нового опалювального сезону в Україні проходить надто повільно та перебуває на грані зриву: пошкоджену енергетичну інфраструктуру та застарілі електро- й теплорозподільні мережі майже не ремонтують, а запаси палива перебувають на мінімальному рівні.

Але пропагандисти розходяться навіть між собою, які саме державні органи у всьому винні. В них є три ключові версії. Згідно з першою, це уряд Дениса Шмигаля: «Наше джерело в ОП розповіло, що Офіс президента незадоволений підготовкою до опалювального сезону, яку провалив Кабмін. Запаси палива, газу, вугілля — на мінімальних показниках, а ремонт енергетичної інфраструктури виконаний лише на 20%», пишуть вони. Схожий меседж — «Звичайно, легко все звалити на противника, який зруйнував усе ракетними ударами, але ви ведете війну, причому затяжну, а рівень управління як за мирного життя».

Друга версія — нібито в майбутньому зриві опалювального сезону винна НАК «Нафтогаз України»: «Виходить, що станом на сьогодні підготовка до опалювального сезону з боку “Нафтогазу” виглядає як провалена, хоча обставини для НАК були умовно сприятливими». За третьою версією пропаганди, винні в цьому члени Наглядової ради державної енергогенерувальної компанії «Центренерго» Андрій Гота та Віктор Бусько, які представляють Фонд державного майна України. Гота також є радником голови ОП Андрія Єрмака. Ще одним винуватцем нібито є заступник голови ФДМУ Олександр Федоришин. Агітпроп звинувачує їх у саботажі, корупції, конфлікті інтересів і службовій невідповідності та стверджує, що СБУ вже почала перевірку їхніх дій.

За повідомленням деяких українських ЗМІ, перевірку СБУ справді почала — але причини її, як і висновки, досі невідомі. А міністр енергетики України Герман Галущенко сказав, що енергосистема країни готова до зими та в разі відсутності нових серйозних пошкоджень через обстріли не планується запроваджувати обмеження в подачі електроенергії споживачам. Міністр виключає можливість тривалого блекауту, на чому наголошує російська пропаганда: «Якщо і будуть відключення світла, то вони будуть наслідком атак на нашу енергосистему та матимуть тимчасовий характер». Також іноземні медіа пишуть, що уряд України придбав запасні 100 високовольтних трансформаторів, які зберігатимуться за кордоном у цілях безпеки до виникнення в них потреби.

Також російські пропагандисти вважають винним у майбутній «важкій зимі» бізнесмена Ріната Ахметова, власника найбільшої енергетичної компанії України «ДТЕК». Йому закидають небажання залучати для генерації додаткової теплової електроенергії свої ТЕС, що призведе до зростання імпорту електрики з країн ЄС, її подорожчання для людей і до надприбутків для самого Ахметова:

«При цьому дефіциту потужностей для виробництва електроенергії немає, а є бажання приватних компаній, насамперед Ахметова, заробити на імпорті електроенергії, мінімально використовувати свої ТЕС під час роботи взимку, а додаткові витрати перекласти на плечі бізнесу, який платитиме високі ціни за електроенергію. А за подорожчання товарів заплатять, як завжди, пересічні українці».

Ця тактика має на меті деморалізувати пересічних українців і підірвати їхню довіру до влади та дієвість комунальних служб у критичних умовах. Пропагандисти просувають меседж, що, мовляв, комунальні підприємства України не готові до нових випробувань, критична інфраструктура не витримає, і ця зима буде ще складнішою за попередню. Тому вони запускають фейки, що нібито з 1 жовтня в Україні запровадять графіки планових відключень електроенергії. Як бачимо, цього не сталося. Пропагандисти умисно «забувають» про те, що серйозних збитків енергетичній інфраструктурі України завдали ракетні удари російських окупантів восени–взимку 2022–2023 років. До цього серйозних проблем із генерацією електроенергії й опалювальними сезонами в Україні не було.

Ще одним прикладом використання цієї тактики пропаганди є маніпуляція щодо ударів України по Кримському мосту. Мовляв, «навіщо було бити по ньому, якщо росіяни потім зруйнували половину енергетичної інфраструктури України». Один із проросійських анонімних телеграм-каналів, що мімікрують під проукраїнські, пише: «Прагматична оцінка ударів ГУР/СБУ по Кримському мосту — короткий емоційний ефект і крики про перемогу від [українських] пропагандистів. Насправді після першого удару ми отримали тисячі ракетних ударів по критичній інфраструктурі України та послаблення нашого промислового потенціалу, підвищення тарифів на електроенергію вдвічі. Що буде після нового вибуху на Кримському мосту — уявити складно».

Насправді ж перший удар по Кримському мосту Україна завдала 8 жовтня 2022 року, тоді як росіяни почали атаки на українську енергосистему ще торік у вересні. До того ж Кримський міст є важливою транспортною артерією для постачання російської окупаційної армії в Україні та його знищення створить для неї суттєві проблеми. Росіяни змушені були відступити з правого берега Херсонської області якраз через знищення та пошкодження Силами оборони України їхніх шляхів постачання. Кримський міст є легітимною військовою ціллю, оскільки був побудований на незаконно окупованій Росією території України (АР Крим) та українських територіальних водах у Керченській протоці. Тому всі закиди російської пропаганди щодо недоцільності ударів по мосту є не більше, ніж маніпуляціями.

3. Розширення діапазону прийнятного — це тактика пропаганди, що полягає в поступовому приученні українців до того, що ракетно-дронові удари армії Росії по цивільній інфраструктурі України є буденним явищем. Пропагандисти намагаються переконати читачів, що обстріли — це нормальна практика, що вони будуть і потрібно до цього звикати: «При цьому не можна виключати й нові атаки Росії по об'єктах критичної інфраструктури, що може в рази погіршити й так тяжку ситуацію», — пишуть пропагандисти. «Якщо війна перейде у затяжний формат на виснаження, то російська армія продовжить завдавати ударів по енергетичній і паливній інфраструктурі».

Агітпроп порівнює війну в Україні з протистоянням палестинської терористичної організації «ХАМАС» та Ізраїлю й намагається виставити державу-терористку Росію «гуманною»: «На цьому тлі росіяни легко можуть підірвати в Україні всю енергетичну інфраструктуру, залишивши Київ без електроенергії, і це ще буде гуманно на тлі дій Ізраїлю».

Насправді ж обстріли та цілеспрямоване руйнування цивільної інфраструктури є воєнними злочинами та грубим порушенням Женевської конвенції. Навіть якщо не враховувати жертви серед мирного населення, а вони також були. Українці мають усвідомлювати це та не ставитися до обстрілів цивільної інфраструктури як до нормального явища.

Російський агітпроп використовує ще одну допоміжну тактику для розширення діапазону прийнятного. Це багаторазові повторення. Пропаганда у цій темі особливо схильна до повторень, що призводило іноді до зовсім однакових дописів, навіть без переписування тексту, зберігаючи сутність (рерайту).

4. Ігнорування теми теж використовують російські пропагандисти. Після того, як стається подія, невигідна агітпропу, пропагандисти замовчують або вибірково висвітлюють певні її аспекти. Цю тактику використовують, щоби применшити або мінімізувати негативні аспекти ситуації, відвернути увагу від важливих проблем та створити фальшивий наратив. Пропагандисти приховують інформацію, ділячись лише тими новинами, які підтримують їхні тези, при цьому ігнорують чи блокують вміст, який їх підважує. Це сприяє виникненню ефекту луни. У цьому випадку агітпроп у частині дописів свідомо замовчував те, що проблеми в паливно-енергетичному комплексі України виникли через терористичні обстріли російською армією цивільної інфраструктури. 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду