У соцмережах поширювали фальшиві цитати Тейлор Свіфт для антиукраїнської пропаганди, — Wired

У соцмережах поширювали фальшиві цитати Тейлор Свіфт для антиукраїнської пропаганди, — Wired

10:45,
11 Грудня 2023
1355

У соцмережах поширювали фальшиві цитати Тейлор Свіфт для антиукраїнської пропаганди, — Wired

10:45,
11 Грудня 2023
1355
У соцмережах поширювали фальшиві цитати Тейлор Свіфт для антиукраїнської пропаганди, — Wired
У соцмережах поширювали фальшиві цитати Тейлор Свіфт для антиукраїнської пропаганди, — Wired
Зображення Тейлор Свіфт, Бейонсе, Кім Кардашьян, Джастіна Бібера, Опри з антиукраїнськими та проросійськими цитатами в соцмережах поширила група, пов’язана з російським ГРУ.

У листопаді цього року в соціальних мережах Facebook та X була запущена кампанія з дезінформації, яка використовує фальшиві цитати світових зірок для поширення проросійської та антиукраїнської пропаганди. Кампанію очолило угруповання, пов’язане з російським ГРУ. Про це йдеться в публікації видання Wired.

Кампанія з дезінформації була запущена в листопаді та охопила щонайменше 7,6 млн людей у фейсбуці. Про це свідчить зібрана організацією Reset та перевірена Wired інформація.

Вона все ще триває, і дві окремі групи дослідників вважають, що кампанія відбувається як частина операції «Doppelganger», у межах якої створюють російські пропагандистські ресурси з назвами, що мімікрують під бренди найвідоміших медіа, як Build.

Саме медіа заявляє, що володіє ексклюзивними даними про те, що кампанія пов’язана з російським військовим розвідувальним управлінням ГРУ.

У межах дезінформаційної кампанії поширюють цитати, які нібито були сказані світовими зірками, про підтримку Росії та зневагу до України. Зокрема, використовуються такі фрази: «Скільки часу це ще триватиме? Українці поводяться, як шарлатани, а ми продовжуємо платити», «Просто розчаровує те, як українці користуються нашою допомогою» та «Хтось має це зупинити, серйозно».

Цитати розміщують поруч із фото світових зірок, серед яких: Тейлор Свіфт, Бейонсе, Опра, Джиджи Хадід, Леді Гага, Дженніфер Лопес, Джастін Бібер, Шакіра, Гвінет Пелтроу та Кріштіану Роналду.

«Хоча зображення створюють враження, ніби ці цитати були сказані Свіфт, Гомес і Кардаш’ян, це не так. Вони були продуктом проросійської мережі підроблених облікових записів на фейсбуці та X, котра створила та розповсюдила рекламну кампанію, яка доводить, що деякі з найвідоміших людей у світі нібито підтримують росію та ненавидять Україну», — повідомило Wired.

На початку листопада дослідники Reset помітили розгортання кампанії з двох мереж фейкових сторінок у фейсбуці. Упродовж тижня вони зібрали щонайменше 560 дописів у соцмережі із зображеннями знаменитостей поряд із проросійськими та антиукраїнськими цитатами.

Деякі дописи охопили мало людей, однак інші стали дуже популярними. Пост із зображенням Кріштіану Роналду охопив понад 115 000 осіб, перш ніж його було видалено. Поруч із зображенням Роналду була цитата: «Прикро бачити, як українці використовують нашу допомогу. Хтось має зупинити це, серйозно».

Дослідники з Reset вважають, що кампанія «використовує лазівки в системах перевірки реклами та модерації контенту фейсбуку для розпалювання ворожнечі проти українців і підриву підтримки Києва ЄС». Додавання підроблених цитат знаменитостей до зображень ускладнює для Фейсбуку виявлення скоординованої кампанії. Вона була таргетована на людей у Франції та Німеччині.

Нагадаємо, у вересні 2022 року Doppelganger викрила некомерційна організація EU DisinfoLab, яка займається боротьбою з дезінформацією. Група використовувала клони вебсайтів ЗМІ, зокрема The Guardian і Bild, для поширення дезінформації. Фейкові сайти наповнювали статтями, відео та опитуваннями, спрямованими на просування прокремлівських тез про війну Росії проти України.

Наприкінці серпня 2023 року компанія Meta заявила, що виявила нову фазу російської спецоперації, спрямованої на припинення підтримки України міжнародними партнерами. Окрім європейських країн, вона поширилася на США та Ізраїль.

Також додамо, що американський журнал Time оголосив співачку Тейлор Свіфт «Людиною року 2023».

Фото: умовне / CisoMag

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду