Росіяни намагалися поширювати пропагандистський серіал через український ІТ-сервіс

Росіяни намагалися поширювати пропагандистський серіал через український ІТ-сервіс

13:45,
20 Грудня 2023
2348

Росіяни намагалися поширювати пропагандистський серіал через український ІТ-сервіс

13:45,
20 Грудня 2023
2348
Росіяни намагалися поширювати пропагандистський серіал через український ІТ-сервіс
Росіяни намагалися поширювати пропагандистський серіал через український ІТ-сервіс
Спробу рекламувати пропагандистський серіал серед української інтернет-аудиторії зупинили менеджери сервісу.

Український ІТ-сервіс Uadd.me, що дає можливість безкоштовно створювати онлайн-візитівку з мультилінком, намагалися використати для поширення російського пропагандистського серіалу «Слово пацана. Кров на асфальті». Про це MediaSapiens повідомив маркетолог сервісу Богдан Щербаков.

Він розповів, що починаючи з 1 грудня на сайті стали з’являтися російські акаунти, які позиціонували себе представниками згадуваного серіалу, та відбулося незвичайне стрімке зростання переглядів на сайті сервісу: протягом години в 7 разів. Фаундер сервісу заблокував усі новостворені російські акаунти. Після цього найпопулярнішою на сайті стала сторінка 404 — там трафік зріс у 23 тисячі разів. Спам-активність, за словами Богдана Щербакова, відчувається і дотепер.

Компанія, пов’язана із заблокованими акаунтами, надіслала скаргу про порушення авторського права на електронну скриньку сервісу. Йдеться про російську компанію зі сфери інформаційної безпеки Group-IB та її представника Валерія Бакуліна.

Представники сервісу Uadd.me вважають, що російські зловмисники спеціально обрали його, щоб поширювати серіал саме серед української аудиторії. Серед їхніх аргументів — те, що частка українського трафіку у вересні-жовтні становила 94,09%. До того ж російську мову в сервісі не можна обрати автоматично.

«Це ще раз підтверджує той факт, що в росії просто так цей сервіс не могли б знайти, і навіть якби й знайшли, то було б недоречно використовувати саме його. Але росіяни зробили саме так, імовірно, з надією на те, що цей сервіс гарно індексується в Україні і має певну впізнаваність», — вважає представник Uadd.me.

Представники сервісу вважають згадуваний серіал елементом російської пропаганди, який намагалися поширювати на комерційній основі, закликають не дивитися його та не реагувати на ворожі вкиди. 

Нагадаємо, у Міністерстві культури та інформаційної політики України раніше висловили стурбованість поширенням серед українських підлітків російського серіалу, який пропагує насилля, кримінал та естетику, притаманну країні-агресорці.

У МКІП наголосили, що російський контент можна знайти лише на піратських і російських ресурсах, що є незаконними діями. Відтак ще раз закликали кожного громадянина України «усвідомлено прийняти рішення і назавжди припинити споживати російський продукт».

Фото: Uadd.me

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду