Для підлітків створили комікс «#Не_ведись», що акцентує на онлайн-ризиках сексуальної експлуатації

Для підлітків створили комікс «#Не_ведись», що акцентує на онлайн-ризиках сексуальної експлуатації

12:52,
16 Листопада 2023
1469

Для підлітків створили комікс «#Не_ведись», що акцентує на онлайн-ризиках сексуальної експлуатації

12:52,
16 Листопада 2023
1469
Для підлітків створили комікс «#Не_ведись», що акцентує на онлайн-ризиках сексуальної експлуатації
Для підлітків створили комікс «#Не_ведись», що акцентує на онлайн-ризиках сексуальної експлуатації
Для батьків створили чатбот, де можна отримати вичерпну інформацію про різні ризики для дитини в інтернеті та фахові поради.

До Європейського дня захисту дітей від сексуального насильства та експлуатації, який відзначається 18 листопада, громадська організація #Stop_sexтинг, що активно працює для захисту дітей в інтернеті, представляє для дітей та підлітків тематичний комікс «#Не_ведись» і чатбот для батьків.

Волонтерка організації, художниця-ілюстраторка Поліна Соколова вирішила створити комікс, який допоможе застерегти дітей від можливих наслідків необережного користування соціальними мережами.

За сюжетом, головна героїня — школярка Кіра — розпочинає стосунки з однокласником та відправляє на його прохання свої відверті фото. Пізніше хлопець губить телефон, й інші хлопці поширюють ці фото серед однокласників. З історії читачі дізнаються, як дівчина пережила цю ситуацію і хто їй допоміг.

«Працювати над сценарієм та ілюстраціями було вкрай важливою для мене справою, адже я бачила, що серед підлітків є попит на цей контент у тій формі, що буде зрозумілою та близькою для них. Історія Кіри не є унікальним випадком, кожен з нас може так чи інакше опинитися на її місці. Важливо розуміти, що навіть коли ситуація здається безвихідною, ви завжди можете розраховувати або на допомогу близьких людей, або на допомогу за телефоном 1545 (3)», — розповіла Поліна Соколова.

Комікс доступний на сайті #Stopsexтинг для батьків, а також на сайті для дітей.

У #Stop_sexтинг повідомили, що згідно з останнім звітом альянсу WeProtect про глобальну оцінку загроз для дітей в інтернеті, з 2019 року кількість зареєстрованих випадків сексуального насильства над дітьми онлайн зросла на 87% у всьому світі. Ця цифра підкреслює нагальну потребу в скоординованій, багатогранній роботі для захисту дітей в інтернеті.

«Статистика також показала, що з 2020 по 2022 рік кількість власноруч створених відвертих фото та відео 7–10-річних дітей зросла на 360%. Чати в онлайн-іграх за 19 секунд можуть стати майданчиками для грумінгу — побудови довірливих стосунків з дитиною з метою отримання інтимних фото/відео або подальших зустрічей з дитиною. Щоб отримати такі фото або відео — злочинцям достатньо 45 хвилин з моменту знайомства в чаті. Крім того, з початку 2023 року кількість випадків, коли злочинці використовують штучний інтелект для створення матеріалів сексуального насильства над дітьми та експлуатації дітей, швидко зростає», пояснили у #Stop_sexтинг.

У громадській організації порадили алгоритм дій на випадок, якщо дитина надіслала інтимне фото незнайомцю:

  • завершити спілкування та заблокувати користувача;
  • зробити скриншот-докази, адже без них неможливо буде притягнути порушника до відповідальності;
  • дитина має якомога раніше звернутись по допомогу до батьків чи дорослого, якому довіряє, тому що це збільшує можливість вирішити ситуацію та покарати злочинця до того, як він нашкодить іще комусь;
  • звернутись до поліції або кіберполіції;
  • отримати допомогу на гарячій лінії 1545(3) або психологічну допомогу на сайті.

Також для батьків, родичів, опікунів та спеціалістів, що працюють із дітьми, створили чатбот @online_kids_bot, в якому можна отримати інформацію про прикмети, причини, наслідки, порядок дій та попередження щодо різних ризиків для дитини в інтернеті.

«Важливо пам’ятати, що дорослі завжди мають бути на боці дитини, не засуджувати, не сварити, а підтримати та дати зрозуміти, що з вами дитина може почувати себе в безпеці», наголосили у #Stop_sexтинг.

Нагадаємо, для українських підлітків оновили чатбот «Віртуальний друг 2.0» у телеграмі, який покликаний допомогти їм психологічно адаптуватися до сучасних викликів і війни зокрема. У чатботі з підлітками на чутливі теми спілкується ботеса Селя, яка кличе на допомогу віртуальні образи Івана Франка та Лесі Українки.

На фото — обкладинка коміксу «#Не_ведись»

Фото: #Stop_sexтинг

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду