Для психологічної адаптації українських підлітків оновили чатбот «Віртуальний друг» у телеграмі

Для психологічної адаптації українських підлітків оновили чатбот «Віртуальний друг» у телеграмі

15:50,
26 Жовтня 2023
1199

Для психологічної адаптації українських підлітків оновили чатбот «Віртуальний друг» у телеграмі

15:50,
26 Жовтня 2023
1199
Для психологічної адаптації українських підлітків оновили чатбот «Віртуальний друг» у телеграмі
Для психологічної адаптації українських підлітків оновили чатбот «Віртуальний друг» у телеграмі
У чатботі з підлітками на чутливі теми спілкується ботеса Селя, яка кличе на допомогу віртуальні образи Івана Франка та Лесі Українки.

Для українських підлітків оновили чатбот «Віртуальний друг 2.0» у телеграмі, який покликаний допомогти їм психологічно адаптуватися до сучасних викликів і війни зокрема. У чатботі з підлітками на чутливі теми спілкується ботеса Селя, яка кличе на допомогу віртуальні образи Івана Франка та Лесі Українки. У відеороликах вони дають слушні поради на запитувану тему. Такий адаптаційний цифровий інструмент, що дає змогу отримувати психологічні поради від джерела, якому готові довіритися підлітки, створили за ініціативи Міжнародного фонду Івана Франка.

Чатбот «Віртуальний друг» вперше був запущений у 2021 році. Як розповів MediaSapiens керівник міжнародного фонду Ігор Курус, окрім популяризації постаті й творчості Івана Франка, фонд долучається до ініціатив та розвиває проєкти, які сприяють підвищенню розвитку критичного мислення українських дорослих, дітей, юнацтва та популяризації української гуманітаристики у світі.

За його словами, уже тоді у фонді побачили потребу серед українського юнацтва в тому, щоб сучасні українські підлітки могли отримувати поради щодо психоемоційних питань, які їх турбують, з авторитетного джерела, яке викликає довіру та емпатію, може допомогти їм та надихати власним прикладом.

«Ми побачили, що підліткам потрібна психологічна підтримка, а саме можливість поспілкуватися з кимось, кому вони довіряють, відчуваючи впевненість, що розмова є конфіденційною і вони можуть задати питання, які ніколи раніше нікому не наважувалися поставити», зазначив у коментарі Ігор Курус.

Так виник кроскультуральний проєкт чатбот «Віртуальний друг». У ньому, коли підлітки обирають одну з важливих для них тем, з’являються відео з віртуальним образом Івана Франка, що дає цінні поради, але водночас є абсолютно ненудною постаттю зі шкільної програми з української літератури, а людиною, якій також доводилося долати проблеми у спілкуванні в школі чи зі старшими та переживати все те, що непокоїть особистість у юному віці.

Тоді для комунікацій із підлітками записали 250 відеороликів із влучними порадами щодо питань самовизначення, спілкування з батьками, друзями, пошуку перших стосунків, самооцінки та майбутнього професійного вибору.

Чатбот знайшов свою аудиторію: у перший рік до нього звернулося 8 тисяч користувачів, 70% із яких, за оцінкою представників фонду, були власне підлітки.

Важливо зазначити, що у проєкті відбулася синергія зусиль психологів та літературознавців. Підліткові психологи визначили перелік найбільш актуальних тем, серед яких «Я і друзі», «Батьки», «Школа», «Хто я?» та інші, а франкознавці знайшли актуальні для їх висвітлення сюжети у творчості та біографії українського письменника.

Після першого етапу проєкту стало зрозуміло, що дівчата-підлітки не дуже охоче звертаються по поради щодо особистого життя до образу чоловіка. Тому виникла ідея «завіртуалити» для такого спілкування жіночу особистість, не менш достойну за Івана Франка.

Відтак для оновленого чатбота «Віртуальний друг 2.0» записали відеоблоги з віртуальною Лесею Українкою, яку майстерно зіграла телеведуча Ганна Гомонай. Завдяки її таланту та харизмі підлітки отримають унікальний мультимедійний контент для самодопомоги та саморефлексії.

«Творча спадщина Івана Франка та Лесі Українки дали щедрий матеріал, щоб створити “ілюстрації” для цього проєкту та викликати емпатію підлітків. У “Віртуальному другові” діти мають можливість ближче познайомитися з ними. Це живі люди, які постають у “Віртуальному друзі” людьми, що мають і вирішують труднощі у повсякденному спілкуванні з однолітками, батьками, у школі. Цей досвід також дозволяє по-новому подивитися нашому юнацтву на класиків української літератури, на їхню творчість та спадщину, яка вивчається за шкільною програмою з української літератури», прокоментував Ігор Курус значення проєкту для розвитку критичного мислення молоді та юного покоління і його культурологічну цінність.

Ще однією особливістю оновленого чатбота «Віртуальний друг 2.0» є можливість для підлітків отримати відповіді на актуальні питання, зумовлені російською військовою агресією: «Мені страшно», «Я втомилась від війни», «Як пережити повітряну тривогу?», «Ми біженці. Сумую за домом» та «Як вижити в окупації?».

«Віртуальний друг» доступний у телеграмі цілодобово за посиланням, спілкування є абсолютно конфіденційним, безкоштовним та безпечним. Цей проєкт реалізовано за підтримки Українського культурного фонду.

На фото — чатбот «Віртуальний друг 2.0» у телеграмі

Фото: Міжнародний фонд Івана Франка

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду