Студія онлайн-освіти EdEra ініціювала дискусію про впровадження сексуальної освіти

Студія онлайн-освіти EdEra ініціювала дискусію про впровадження сексуальної освіти

15:45,
14 Лютого 2024
1152

Студія онлайн-освіти EdEra ініціювала дискусію про впровадження сексуальної освіти

15:45,
14 Лютого 2024
1152
Студія онлайн-освіти EdEra ініціювала дискусію про впровадження сексуальної освіти
Студія онлайн-освіти EdEra ініціювала дискусію про впровадження сексуальної освіти
Учасники дискусії нівелювали низку фейків та упереджень, пов'язаних із роллю сексуальної освіти для підлітків.

Стан сексуальної освіти в Україні, пов’язані із цим міфи та перспективи розвитку її компонента в освітній системі обговорили під час запису відеоблогу «(Не)дорослі розмови: як і навіщо впроваджувати сексуальну освіту?». Дискусію вели керівник студії онлайн-освіти EdEra Ілля Філіпов, психологиня та засновниця блогу про сексуальну освіту «У трусах» Анастасія Забела та гінекологиня-ендокринологиня Тетяна Осауленко, повідомили в EdEra.

Учасники дискусії сходяться на тому, що сексуальна освіта в Україні досі залишається темою табу для багатьох. Доволі поширеними є «страшилки», що саме її впровадження підштовхує підлітків до експериментів і раннього сексу.

Справді, статистика змушує задуматися. За даними UNICEF, середній вік початку статевого життя в Україні — 14,4 років у хлопчиків та 15,1 у дівчаток, а за даними Міністерства охорони здоровʼя, тільки за 2018 рік 118 дівчат, молодших за 14 років, стали матерями, а понад 5700 народили у віці від 15 до 17 років.

Проте сексуальна освіта знижує ризики статевих захворювань та небажаної вагітності, допомагає підліткам ухвалювати більш обізнані та відповідальні рішення щодо початку статевого життя.

«Сексуальна освіта охоплює багато тем, дотичних до сексу. Це і про особисті кордони, і про стосунки, емоції, статеве дозрівання, ставлення до свого тіла, розуміння фізіології та анатомії, про гігієну статевих органів, гігієну сексу, початок статевого життя, про власне здоровʼя. Це про ті дані, які потрібні людині для повноцінної інтеграції в суспільство», — зазначила блогерка Анастасія Забела.

Розмірковуючи над тим, з якого віку варто починати впроваджувати елементи сексуальної освіти і хто має за це відповідати: батьки чи школа, — Тетяна Осауленко зазначила, що «сексуальна освіта завжди має працювати на випередження і починатися з батьків, з дому».

«У родині має бути побудована атмосфера довіри та можливість відкрито спілкуватися про те, що цікавить і хвилює. Своєму сину з 3–4 років я почала пояснювати, що є хлопчики, є дівчатка, вони відрізняються анатомічно. Головне не соромитися, якщо дитина запитує. Коли батьки ніяковіють, діти це зчитують і також підхоплюють цю емоцію», — сказала вона.

Учасники дискусії зійшлися на тому, що для появи державної програми сексуальної освіти необхідно розвивати запит на неї. Для якісної імплементації сексосвіти потрібно комплексно працювати з учителями, батьками та дітьми.

За словами керівника EdEra Іллі Філіпова, потрібні просвітницькі ініціативи, націлені на батьків. Тоді в певний момент вони зможуть підтримати учителів, які на рівні освітніх закладів готові впроваджувати елементи сексуальної освіти. Так само потрібно створювати якісні матеріали для дітей та підлітків, щоб вони були здатні ініціювати діалог з дорослими на ці теми, а не піддаватися маніпуляціям та недостовірній інформації.

Переглянути відеодискусію можна за посиланням.

Нагадаємо, на порталі «Дія. Освіта» виклали освітній серіал для підлітків «Базові знання про гендер», який пояснює, чому гендерним стереотипам не місце в житті сучасної молоді та як із ними можна боротися.

Фото: EdEra

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду